Ziggo stopt met Nieuwsgroepen per 1 april 2020

Ziggo heeft aangekondigd dat zij per 1 april dit jaar stopt met het aanbieden van Nieuwsgroepen. Al een aantal jaar hanteert Ziggo al een downloadlimiet van 50GB per maand met een beperkte retentie van c.a. 30 dagen. En sinds 2015 bood Ziggo deze dienst ook al niet meer (actief) aan aan nieuwe klanten. Stichting BREIN vindt het goed nieuws dat de internetprovider stopt met het gratis toegang verlenen tot (usenet) nieuwsgroepen. Deze stichting stapte immers al eerder naar de rechter om o.a. FTD uit de lucht te krijgen.

Ziggo stelt dat het gebruik van Nieuwsgroepen enorm is afgenomen! En dat tijden veranderen, wellicht is het animo om gebruik te maken van de newsserver van Ziggo afgenomen, maar dit geldt echter niet voor usenet in algemene zin. Het is immers niet voor niets dat stichtingen als BREIN acties en gerechtelijke procedures voeren tegen diensten waarmee ‘illegale’ content is te downloaden.

Dat Ziggo nu de stekker uit hun newsserver trekt zal wellicht eerder te maken hebben met het plan van BREIN om illegale downloaders te gaan waarschuwen. Ziggo heeft in 2017 aangegeven hier niet aan mee te zullen werken. Het in stand houden van news.ziggo.nl als (gratis) dienst voor klanten waarmee illegale content is te downloaden is natuurlijk kat in ’t bakkie voor BREIN om een stap naar de rechter te zetten.

Ziggo stopt met nieuwsgroepen
Officiële e-mail van Ziggo over het stoppen met Nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen van Ziggo stopt!

Als u als klant van Ziggo gebruik wilt blijven maken van nieuwsgroepen dan bent u aangewezen op een abonnement bij een alternatieve usenet provider. Gratis alternatieven zijn er niet, en als er al een gratis newsserver te vinden is werkt deze over het algemeen waardeloos.

Een goed aangeschreven usenet provider is Sunny Usenet, met een maandabonnement vanaf € 3,03. Al zijn er natuurlijk veel meer aanbieders om alsnog toegang te krijgen tot Nieuwsgroepen. In de e-mail biedt Ziggo via deze link ook een aantal alternatieven aan zoals: Eweka, ViperNews en XSnews.

De meeste usenet providers hebben nagenoeg allemaal een proefperiode, waarna een abonnement vereist is. Al vanaf een paar euro per maand heb je al een goede aanbieder van nieuwsgroepen. In de mail geeft Ziggo ook de optie om uw abonnement op te zeggen.

Ik denk zelf niet dat veel klanten van Ziggo hun abonnement vanwege deze wijziging zullen opzeggen. Dit omdat er gewoonweg geen andere providers zijn die anno 2020 nog gratis een volwaardige newsserver aanbieden zonder datalimiet en een goede retentie.

Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →