Ziggo Safe Online – gratis internetbeveiliging [review]

Onder het motto ‘veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel’ kunnen alle klanten van Ziggo gratis gebruik maken van het beveiligingspakket Ziggo Safe Online. Voor het beveiligen van meer apparaten is er ook een L-versie (5 licenties) en een XL-versie (20 licenties) beschikbaar. Maar daar brengt Ziggo dan wel kosten voor in rekening. Tenzij u een combi-abonnement bij Ziggo en Vodafone heeft, want dan is XL ook gratis.

In deze review beschrijven we niet alleen de werking van dit pakket, maar ook wat de meerwaarde is ten opzichte van bijvoorbeeld Windows Defender. En belangrijker nog, hoe goed scoort deze virusscanner in diverse tests? Verder komen de verschillende beschermingsmethoden en instellingen aan bod.

Wat is Ziggo Safe Online precies?

Het beveiligingspakket van Ziggo is een zogeheten ‘rebrand’ en gebaseerd op F-Secure Safe (Internet Security). Dit is goed te zien op de onderstaande afbeelding, alleen de gebruikersinterface is qua kleur en naamgeving anders. De beveiligingstechnologie en gebruikte engines (Capricorn, Hydra, Lynx, USS en Virgo) zijn dan ook identiek.

Ziggo is niet de enige internetprovider die samenwerkt met F-Secure. Ook KPN (KPN Veilig), XS4ALL en het Belgische Telenet (Security Pack) bieden de beveiligingssoftware van dit Finse beveiligingsbedrijf aan.

Ziggo Safe Online versus F-Secure Safe

Ziggo biedt zoals eerder aangegeven drie versies aan: Safe Online, Safe Online L en Safe Online XL. Maar bieden allemaal dezelfde bescherming, het is dus niet zo dat de XL-versie uitgebreider is dan de L-versie of de gratis versie. Het enige verschil is op hoeveel apparaten u deze antivirus-software kunt installeren. Zie onderstaande vergelijkende tabel met specificaties en prijzen.

Safe Online
Safe Online L
Safe Online XL
Prijs
Gratis
€ 3,95 p/m
€ 6,95 p/m
Aantal apparaten
1
5
20
Antivirus
Veilig browsen
Veilig bankieren
Ouderlijk toezicht
Diefstalbeveiliging

Informatie Indien u een internetabonnement heeft bij Ziggo en bijvoorbeeld een mobiel abonnement bij Vodafone dan kunt u gratis gebruik maken van Safe Online XL t.w.v. € 6,95. U beveiligt hiermee tot 20 apparaten en surft, shopt en bankiert veilig online. Ook houd u uw kinderen weg van ongepaste websites.

Ervaringen en testresultaten

Bij testorganen zoals AV-Test of AV-Comparatives is Ziggo Safe Online niet apart terug te vinden, maar dat is natuurlijk logisch aangezien het voor zo’n 99,9% identiek is aan F-Secure Safe. Als we de testresultaten nader bekijken zien we dat zowel AV-Test als AV-Comparatives de beveiligingssoftware van F-Secure goed beoordelen op de langere termijn en door AV-Test heft predicaat ‘Top Product’ krijgt toegewezen.

Ziggo Safe Online testresultaten
Testresultaten van AV-Acomparatives

Wat betreft ervaringen is dat enigszins gebruikersafhankelijk. Zo hebben bijvoorbeeld twee gebruikers op de websites van de Consumentenbond een wisselende review geplaatst. Zo klaagt er bijvoorbeeld iemand dat zijn laptop beduidend trager is geworden na het installeren. Dit terwijl een andere reviewer meldt dat de internetbeveiliging van Ziggo simpel en overzichtelijk in gebruik is. En dat de kosten opwegen tegen het gebruiksgemak. Bij deze link leest u meer reviews van gebruikers van F-Secure Safe (Internet Security).

Dergelijke gebruikersreviews zijn natuurlijk niet heel representatief. Op een oudere (tragere) of vervuilde computer reageert software immers altijd anders dan op een snelle en schone computer. Het beste kunt u beveiligingssoftware dan ook zelf testen om tot een goed of slecht eindoordeel te komen. Net zoals meten is weten, geldt dat ook voor het uitproberen van beveiligingssoftware.

Safe Online downloaden en installeren

  • Via Mijn Ziggo kunt u Safe Online downloaden en installeren.
  • Log hier in en gaan naar Producten en klik op het tabblad internet.
  • Klik vervolgens op de knop > beveiliging instellen en in de pop-up op Safe Online instellen.
  • Afhankelijk van de beschikbare licenties kunt u nu een apparaat toevoegen.

Vervolgens krijgt u de vraag wiens apparaat uw wilt beveiligen, een eigen apparaat of van uw kind. Hierna krijgt u de keuze of u Safe Online wilt downloaden voor deze computer (laptop), andere computer (Mac) of voor een tablet of smartphone (Android). Klik nu op de downloadknop en sla het installatiebestand op de gewenste locatie op.

Safe Online downloaden en installeren

De installatieprocedure is verder heel eenvoudig. Het versturen van niet-gepersonaliseerde gegevens staat standaard al uit, dus kunt u direct op doorgaan en accepteren klikken. Nu zal er eerst een controle uitgevoerd worden op mogelijk incompatibele software. Lees daaromtrent ook ons eindoordeel.

Als de installatie gereed is uw computer meteen beveiligd en zijn alle beveiligingsfuncties acties. Updates worden immers tijdens de installatie al gedownload. Ook is er geen herstart nodig na de installatie, dat is wel een bijkomend voordeel.

Beschermingsfuncties

De actieve bescherming bestaat uit een realtime scanner om schadelijke bestanden te detecteren en bedreigingen op uw computer te voorkomen. DeepGuard verifieert applicaties op betrouwbaarheid, als een bepaalde applicatie onbekend is of een slechte reputatie heeft zal u daar melding van krijgen.

Verder beschikt het over een ransomware-beveiliging die beschermde mappen controleert en voorkomt dat ransomware in deze mappen bestanden kan versleutelen. Via instellingen kunt u hier ook mappen aan toevoegen. De standaard mappen in uw gebruikersprofiel kunt u echter niet wijzigen.

De functie veilig browsen biedt bescherming tegen online bedreigingen door preventief schadelijke sites te blokkeren. Hier kunt u zelf ook onbetrouwbare of ‘verboden’ websites aan toevoegen. Ook beschikt dit pakket over een bankierbeveiliging, deze functie wordt automatisch actief als u de website van uw bank bezoekt om online betalingen (transacties) extra te beveiligen.

Scaninstellingen

Naast een handmatige virusscan of volledige computerscan kunt u ook een periodieke scan inplannen. Dit kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. De optie ‘lage prioriteit’ is standaard ingeschakeld, een scan zal hierdoor langer duren maar wel minder uw systeem vertragen.

In dit venster kunt u verder de quarantaine-omgeving openen, bestanden en mappen uitsluiten en reeds in quarantaine geplaatste bestanden beheren. Verder kunt u aangeven wat er gescand dient te worden bij een handmatige scan. Alleen bekende bestandstypen of alle – inclusief gecomprimeerde – bestanden.

Geplande scan instellen

Conclusie

De gebruikersinterface is gebruikersvriendelijk ingedeeld, ook alle opties en functies zijn voorzien van een duidelijke toelichting. Qua gebruikersgemak is F-Secure is overzichtelijk beveiligingspakket waar iedereen mee overweg kan. In dat opzicht is het ook een zeer goed alternatief voor Windows Defender.

Wat betreft testresultaten scoort dit pakket zelfs iets beter dan Windows Defender. Al is dat in de praktijk vaak een verwaarloosbaar percentage. AV-Comparatives zegt daar zelf het volgende over.

We would like to point out that while some products may sometimes be able to reach 100% protection rates in a test, it does not mean that these products will always protect against all threats on the web. It just means that they were able to block 100% of the widespread malicious samples used in a test.

Qua detectie van mogelijk conflicterende software is F-Secure best wel streng. In onze testopstelling zag F-secure de gratis versie van HitmanPro, dus zonder actieve onderdelen als incompatibel en moest deze software eerst gedeïnstalleerd worden om Ziggo Safe Online te kunnen installeren.

Dit is wel een minpunt, want de ESET Online Scanner en Malwarebytes (Free) detecteerde F-Secure dan weer niet als conflicterend. Dit terwijl dat ook on-demand scanners zijn die niet realtime actief zijn.

Heeft u echter nog vragen dan kunt u deze hieronder in de reactie achterlaten, uiteraard kunt u ook op ons forum terecht voor hulp en advies.

F-Secure SAFE | Internet Security Review

F-Secure Safe / Internet Security Review: Test met een script tegen meer dan 500+ samples van malware.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →