Windows verkenner loopt steeds vast? Hoe los ik dit op?

Het vastlopen van de Windows verkenner bij het openen en kopiëren van bestanden, of het gebruik van de rechtermuisknop (contextmenu), komt ook in Windows 10 nog regelmatig voor. Bekende voorbeelden zijn het spontaan sluiten van de verkenner, het niet meer reageren en geheel vastlopen.

Negen van de tien keer is een verouderde invoegtoepassing die niet (volledig) compatibel is met Windows de boosdoener. Maar ook een harde schijf of SSD met kuren kan een mogelijke oorzaak zijn. Met de tips in dit artikel helpen we u op weg om problemen met de Windows verkenner op te lossen.

Windows verkenner loopt vast bij de rechtermuisknop

Als de problemen zich alleen voordoen bij het gebruik van de rechtermuisknop dan is de kans groot dat een invoegtoepassing in dit menu de oorzaak is. Met ShellExView van NirSoft is het heel eenvoudig om problematische invoegtoepassingen te vinden en uit te schakelen.

  • Download het programma via de link hierboven en pak het ZIP-bestand uit.
  • Klik met de rechtermuisknop op shexview.exe en kies de optie als administrator uitvoeren.
  • Er verschijnt nu een hele lange lijst met extensies en invoegtoepassingen.

Door op de kolom company te klikken kunt u deze lijst sorteren. Alle invoegtoepassingen van Microsoft kunt u negeren. Controleer vooral de items met een rode achtergrond, dit zijn de invoegtoepassingen die door software van derden zijn geïnstalleerd.

Als u helemaal naar rechts scrolt is er helemaal aan het einde de kolom Missing File. Indien een bepaald bestand niet meer aanwezig is schakel deze invoegtoepassing dan uit, dit kan als volgt.

  • Selecteer de invoegtoepassing en druk op de F7-toets.
  • Of klik met de rechtermuisknop op het item en kies Disable Selected Items.
  • Door de Ctrl-toets ingedrukte te houden kunt u meerdere items selecteren en uitschakelen.
ShellExView Windows verkenner loopt steeds vast

Verkenner loopt vast bij het openen van bestanden

Als de Windows verkenner vastloopt bij het openen of kopiëren van bestanden kan een beschadigde harde schijf ook de oorzaak zijn. Middels de Check Disk utility in Windows is de harde schijf te controleren op fouten. Een andere tool om een harde schijf te testen is CrystalDiskInfo.

  • Open het startmenu en typ het commando CMD.
  • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
  • Typ nu het commando CHKDSK C: in en druk op enter.
  • Vervang C: door de juiste schijfletter van de HDD die u wilt controleren.

Indien er fouten worden gevonden kunt u deze met het commando CHKDSK C: /F herstellen. Hiervoor dient dan wel de computer opnieuw opgestart te worden. Druk bij de melding: “Wilt u dat dit volume wordt gecontroleerd zodra de computer de volgende keer wordt opgestart?” op J. Dit proces kan een aantal uur in beslag nemen, wacht dus geduldig af. Windows zal hierna vanzelf opnieuw opstarten.

Check Disk utility (chkdsk)

Probleem niet opgelost?

Indien het probleem niet is verholpen, zal de oorzaak ergens anders gezocht moeten worden. Hiervoor kunt u deze handleiding op ons forum volgen. Met de Farbar Recovery Scan Tool (FRST) is een diepere analyse uit te voeren om het problemen op te sporen en te verhelpen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →