Windows Update rollback foutcode: 0x800f0922

Wanneer het installeren van updates mislukt met foutcode 0x800f0922 kan Windows de updates niet voltooien. Het systeem zal dan na de eerste herstart de update terugdraaien en de wijzigingen ongedaan maken. Error 0x800f0922 is een veelvoorkomend probleem bij maandelijkse updates. Het downloaden en installeren gaat probleemloos, tot het systeem vraagt om de computer opnieuw op te starten.

De oorzaak van rollback problemen waardoor updates steeds worden teruggedraaid is alleen te verhelpen door de CBS logs van Windows te analyseren. Voor dit probleem bestaat er geen standaard oplossing in de vorm van het resetten van Windows Update componenten. Ook een scan met de System File Checker SFC of DISM met RestoreHealth zal geen soelaas bieden. Vaak vinden beide immers geen problemen.

De volledige foutmelding luidt: “0x800f0922 – CBS_E_INSTALLERS_FAILED”. De afkorting CBS staat voor Component Based Servicing en betekent beknopt dat een CBS sessie tijdens het updateproces problemen heeft gedetecteerd. Hieronder leest u diverse tips om dit probleem te analyseren.

Foutcode 0x800f0922 wat nu?

Laten we eerst samenvatten wat u beter niet kunt doen. Dit kan namelijk het analyseren van het probleem bemoeilijken. Alsmede het vinden van de oplossing om Windows Update weer werkend te krijgen.

 • Gebruikt nooit cleaning-tools en/of register-cleaners als mogelijke oplossing!
 • Laat de map SoftwareDistribution ongemoeid en verwijder of hernoem deze map niet!
 • Gebruik nooit scripts of fixes voor vergelijkbare problemen met dezelfde foutcode: 0x800f0922!

0x800f0922 Windows Update verhelpen

Er zijn problemen bij de installatie van de updates, maar we proberen de installatie later opnieuw uit te voeren. Als u dit bericht dan weer ontvangt en meer informatie wilt zoeken via internet of ondersteuning wilt, komt het volgende wellicht van pas: (0x800f0922).

0x800f0922 Windows Update verhelpen

Zoals op de bovenstaande afbeelding is te zien mislukt de Cumulatieve Update voor Windows 10 met de eerder beschreven error. In de CBS log is het probleem als volgt geregistreerd. Schrik niet, dit is maar een klein deel van het logbestand die het probleem aangeeft. Hier hoeft u verder niets mee te doen.

2023-03-20 15:44:20, Error         CBS  Startup: Failed to process advanced operation queue, startupPhase: 0. A rollback transaction will be created. [HRESULT = 0x800f0922 - CBS_E_INSTALLERS_FAILED]

Wanneer u hulp of advies nodig heeft bij het verhelpen van dit probleem kunt u deze handleiding op ons forum uitvoeren. Na het analyseren van de exacte foutmelding en de oorzaak kunnen wij u verder helpen met een gepast advies en de vervolgstappen om het probleem op te kunnen lossen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →