Windows Update “Er is een fout opgetreden” 0x8024a105

Wanneer bij het installeren van updates de foutcode 0x8024a105 verschijnt komt dit meestal doordat er nog niet geïnstalleerde updates klaar staan. De volledige melding luidt: “Er zijn problemen bij de installatie van de updates, maar we proberen de installatie later opnieuw uit te voeren.” Vaak is een herstart van de computer de oplossing zodat gereedstaande updates als eerste geïnstalleerd kunnen worden.

Als de foutcode (0x8024a105) na een herstart blijft verschijnen is het mogelijk dat een bepaalde update blijft hangen. Ook een corrupte download, mislukte update en/of beschadigde systeembestanden kunnen hier de oorzaak van zijn. Om dit probleem op te lossen kunt u dit stappenplan op ons forum uitvoeren voor hulp. Of de instructies voor zelfhulp zoals in dit artikel beschreven staan.

Windows er is een fout opgetreden 0x8024a105

Zoeken naar mislukte updates

Mislukte updates kunnen voor de meest vreemde problemen zorgen. Om de geschiedenis van Windows Update te bekijken is de Windows Updates History Viewer van Nirsoft een handig programma. Hiermee kunt u heel eenvoudig mislukte updates opsporen en gedetailleerde informatie opvragen. Aan de hand van het KB-nummer en de foutcode in de kolom ‘hResult’ kunt u problematisch updates opsporen.

 • Ga vervolgens naar de Microsoft-Update-catalogus.
 • Vul in het zoekvenster het KB-nummer van de mislukte update in download de update.
 • Probeer deze update nu handmatig te installeren en herstart hierna de computer.
 • Werk zo één voor één alle mislukte updates af.

Noot: Als bepaalde updates niet geïnstalleerd kunnen worden en/of voor problemen zorgen dan kunt u deze ook verbergen. Zie daarvoor deze handleiding op ons forum.

Windows Updates History Viewer

Probleemoplosser uitvoeren voor Windows Update

Om problemen met Windows Update te verhelpen heeft Windows 10 een probleemoplosser aan boord om automatisch bekende fouten en bugs en fouten op te lossen.

 • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
 • Ga naar Bijwerken en beveiliging en Problemen oplossen.
 • Klik nu op de link Extra probleemoplossers en vervolgens op Windows Update.
 • Klik op Probleemoplosser uitvoeren om deze scan / analyse te starten.
Windows Update Probleemoplosser

Windows component store herstellen met DISM

DISM staat voor ‘Deployment Imaging and Servicing Management’. Met deze command-line functie is het mogelijk om de Windows component store te herstellen. Op deze manier kan de Windows Update-client essentiële bestanden en mogelijk beschadigde of verwijderde bestanden herstelleen.

 • Open het startmenu en typ CMD.
 • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
 • Typ nu het onderstaande commando in en druk op enter
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
 • Deze scan kan enige tijd in beslag nemen, wacht dus even rustig af.
 • Het is aan te raden om de computer tijdens deze scan even nergens anders voor te gebruiken.
Windows component store herstellen met DISM

Als er na de DISM-check problemen zijn gevonden, voer dan het onderstaande uit om de Windows component store te herstellen.

 • Open het startmenu en typ CMD.
 • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
 • Typ nu het volgende commando in en druk op enter.
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Het repareren van de Windows component store kan enige tijd in beslag nemen. Wacht dus geduldig af, ook als het lijkt alsof er niets meer lijkt te gebeuren.

Scannen met SFCFix van Sysnative

SFCFix is een gratis tool van Sysnative (niemiro) om Windows Update-fouten en problemen die door de System File Checker (SFC) en DISM zijn gevonden te repareren. Dit programma analyseert uw computer op beschadigde bestanden en corrupte registerentry’s en zal deze indien mogelijk herstellen.

Het scannen duurt een kleine minuut, maar het repareren van duurt aanzienlijk langer. Dit proces kan afhankelijk van de gevonden problemen zo’n 15 tot meer dan 30 minuten duren.

 • Download de laatste versie van SFCFix via deze directe link.
 • Dubbelklik op SFCFix.exe en klik op Ja in het venster van gebruikersaccountbeheer.
 • Druk nu in het welkomstvenster op een willekeurige toets om door te gaan.
 • Doe dit eveneens bij de getoonde waarschuwing en disclaimer.

Nu zal de tool een update-check uitvoeren en diverse gegevens verzamelen en een automatische analyse uitvoeren. Als dit gereed is drukt u wederom op een willekeurige toets waarna er een logbestand geopend zal worden in kladblok. Dit bestand bevat informatie over gevonden problemen en uitgevoerde reparaties.

Als SFCFix problemen heeft gevonden dan kunt u dit logbestand ook op ons forum plaatsen voor hulp bij het oplossen van de problemen met Windows Update. Zie ook dit stappenplan voor meer informatie.

SFCFix van Sysnative

Voetnoot: Deze tool is ook te gebruiken met scripts om gedetecteerde problemen op te lossen. Het is dan ook belangrijk om te vermelden dat u nooit gebruik moet maken van scripts die voor een andere computer zijn samengesteld.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →