Windows Update blijft hangen of zoeken? Wat nu?

Een bezoeker mailde ons laatst over een hardnekkig probleem met Windows Update. Omdat wij dit soort vragen met regelmaat krijgen, zowel op het forum als via de mail is het wellicht handig om de verschillende problemen eens nader te beschrijven. Een van de meest voorkomende problemen is dat Windows Update blijft hangen en dat Windows steeds dezelfde update tracht te installeren, maar dat dit telkens mislukt.

In dit artikel hebben we een aantal praktische (basis) tips op een rijtje gezet. Voor hardnekkige problemen met Windows Update, is een diepere analyse noodzakelijk. Die analyse bestaat uit het uitlezen van de CBS log. In dit bestand registreert Windows alle uitgevoerde taken, maar ook de fouten en problemen.

Klik hier voor de handleiding en persoonlijke hulp bij Windows Update problemen op ons forum. Middels de logbestanden kunnen wij het probleem analyseren en gepast advies geven.

Controleer de vrije schijfruimte op de systeemschijf

Zorg altijd voor voldoende vrije ruimte op de systeemschijf. Als er minder dan 15 tot 20 GB beschikbaar is kan dat ook voor problemen zorgen. Microsoft zelf adviseert om 15 GB voor 32-bits en 20 GB voor de 64-bits versie van Windows 10 vrij te houden. Met name de feature-update van Windows 10 die twee maal per jaar verschijnt heeft voldoende schijfruimte nodig om probleemloos geïnstalleerd te kunnen worden.


Windows Update blijft hangen of zoeken naar updates

Windows Update blijft zoeken naar updates

Het zoeken naar updates kan soms enige tijd duren, zeker bij een trage(re) internetverbinding. Ook de WiFi-verbinding kan hier debet aan zijn als het signaal niet optimaal is. In dat geval is het handig om de computer (tijdelijk) met een UTP-kabel aan te sluiten.

Ook is het mogelijk dat andere programma’s conflicteren met Windows Update of bepaalde services niet (goed) geladen zijn. In dit geval is het aanbevolen om de computer eerst eens te herstarten of een schone start van Windows 10 te proberen.

Mocht dit het probleem niet oplossen controleer dan of de onderstaande services wel actief zijn. Typ in het startmenu het commando: services.msc. Zoek in dit scherm de volgende vier services. Deze services dienen ingesteld te zijn volgens het opstarttype zoals hieronder beschreven.

  • Windows Update – Opstarttype: Automatisch
  • Background Intelligent Transfer Service – Opstarttype: Automatisch (vertraagd starten)
  • Cryptographic Services – Opstarttype: Automatisch
  • Windows Module Installer – Opstarttype: Handmatig

De services: Windows Update en Windows Module Installer zijn niet constant actief. Alleen de services BITS (Background Intelligent Transfer Service) en Cryptographic Services dienen constant actief te zijn. Als deze service niet actief zijn probeer deze dan handmatig te starten. Lukt dit niet herstart dan de computer.

Als er dan nog problemen zijn met het (automatisch) starten van services dan kunt u proberen deze te herstellen. Op TenForums is er een database aanwezig met registerbestanden voor alle services van Windows 10. Via zo’n bestand kunt u een beschadigde service in de meeste gevallen herstellen. Mocht u dit niet aandurven, schroom dan niet om uw vraag te stellen op ons forum.

Windows Update blijft hangen

Een ander (en ook vervelender) probleem is dat het installeren van updates blijft hangen. Het blauwe scherm na het – opnieuw – opstarten waarbij er een gestippeld rondje blijft draaien, maar blijft hangen op een bepaald percentage. Het devies is, wees niet te ongeduldig en ga niet direct tot een reset over. Maar als dit langer dan een (half)uur duurt gaat er iets niet goed.

Controleer dan eerst of er nog wel verbinding is met het internet. Als u gebruik maakt van WiFi, sluit dan de computer eens met een UTP-kabel aan en kijk of Windows Update zich dan binnen enkele minuten herpakt. Mocht dit niet zo zijn, herstart dan de computer, in de meeste gevallen zal het installeren van de updates hervat worden. Als dat niet zo is en Windows ‘normaal’ opstart controleer dan het volgende.

Om te controleren of het installeren van updates is mislukt is Windows Update History Viewer een handige tool om dit te controleren. In het bovenstaande artikel staan nog meer (handige) tools beschreven om updates van Windows te beheren en/of problemen op te lossen.

Zwart scherm na het updaten van Windows 10

Iets dat ook regelmatig voorkomt is dat computergebruikers last hebben van een zwart scherm na het installeren van updates, en het opnieuw opstarten van de computer. Vaak is er alleen een muiscursor te zien maar blijft het scherm verder geheel zwart, geen inlogscherm, geen bureaublad en taakbalk. Dit is misschien wel het meest vage probleem en tevens vaak simpel op te lossen.

De oplossing is 9 van de 10 keer, de computer uitschakelen en opnieuw opstarten. Wat de exacte oorzaak van dit probleem is (geweest) blijft vaak een raadsel. Want in de meeste gevallen is er geen probleem maar heeft Windows even een hiccup en is er simpelweg alleen een herstart nodig.

Defecte, corrupte en mislukte updates

Bij het downloaden van updates kan er ook het één en ander misgaan. Een corrupt installatiepakket van een update kan ook voor problemen zorgen. In dergelijke situaties probeert Windows die update steeds opnieuw te installeren, maar mislukt dan steeds. In dit geval kunt u Windows Update resetten.

Maar maak altijd eerst een systeemherstelpunt aan voordat u deze oplossing toepast.

  • Open het startmenu en typ CMD en open de opdrachtprompt als administrator.
  • Kopieer nu één voor één de onderstaande commandoregels en druk steeds op enter.
  • Herstart hierna de computer.
net stop cryptsvc
net stop bits
net stop wuauserv
ren %systemroot%\softwaredistribution softwaredistribution.bak
ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak
net start cryptsvc
net start bits
net start wuauserv

Ga na de herstart via het startmenu naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > klik hier op de knop ‘Naar updates zoeken’, dan wordt het update-pakket opnieuw gedownload en geïnstalleerd.

Handige links

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →