Windows Privacy Dashboard (WPD) voor Windows 10

Windows Privacy Dashboard is een portable privacy-tool om privacy- en firewall instellingen in Windows 10 te beheren. Met WPD kunt u eenvoudig alle instellingen die betrekking hebben op uw privacy vanuit een programma configureren. Dit werkt een stuk makkelijk dan in Windows 10, dit programma geeft ook extra informatie bij iedere instelling. Deze info is via het pictogram met vraagteken in te zien.

WPD is een handige tool om de instellingen van uw computer te configureren, zodat uw privacy overal wordt gerespecteerd. Het programma is onderverdeeld in drie verschillende secties: privacy, firewall-regels en apps. Verder is er in het hoofdscherm een optie aanwezig om een systeemherstelpunt aan te maken voordat uw wijzigingen in het systeem aanbrengt.

Kernfuncties:

  • Privacybeheer – Past groepsbeleid, services, taken en andere instellingen aan die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en verzenden van gegevens.
  • Firewall-regels – Blokkeer telemetrie-IP’s met firewall-regels uit de @crazy-max-repository.
  • App uninstaller – Verwijder – voorgeïnstalleerde – Windows Store apps.

Downloadlink: https://wpd.app/get/latest.zip
Website: https://wpd.app/

Windows Privacy Dashboard WPD

Windows Privacy Dashboard

Deze sectie bevat de meeste instellingen die een of andere vorm van gegevensverzameling op uw computer in- of uitschakelen. Onder de sectie Lokaal groepsbeleid kunt u groepsbeleid configureren zodat er geen gegevens worden verzameld. De meeste instellingen staan ​​standaard in de Aan- stand; u kunt ze eenvoudig uitschakelen om het verzamelen van gegevens te stoppen.

De andere secties zijn Scheduler en Services. Bij dit onderdeel kunt u onder andere Connected User Experiences en Telemetry uitschakelen. En bij het onderdeel Scheduler kunt u alle geplande taken voor gegevensverzameling stoppen.

Er is verder nog een subsectie met aanvullende privacy-instellingen. Die lijst met instellingen is enorm en worden het beste uitgelegd in het beschrijvingsveld dat zichtbaar is wanneer u de muiscursor op het vraagteken plaatst. Hoewel dat misschien niet nodig is voor de meeste aanpassingen, kan het nuttig zijn voor andere (onbekende) functies.

Basis privacy-instellingen

Microsoft Defender Smartscreen

Zoals u weet gebruikt SmartScreen informatie die door andere gebruikers op internet is gerapporteerd om te bepalen of een gedownload bestand veilig is of niet. Maar dit betekent ook dat Windows ook uw gegevens deelt door ze naar de servers van Microsoft te uploaden. Het goede nieuws is dat je de optie nu kunt uitschakelen met WPD. Het slechte nieuws? Het schakelt SmartScreen uit voor alle gebruikers op de computer.

Windows Update Medic Service

Dit is de Windows 10-service die het besturingssysteem gebruikt om eventuele problemen met Windows Updates op te lossen. Schakel dit onderdeel niet zomaar uit in WPD. Alleen als u geen gebruik maakt van Windows Update, kunt u deze optie wijzigen / uitschakelen. Maar dan nog is het niet aan te bevelen.

Blocker

Via het onderdeel Blocker kunt u middels de optie: Spion alle Telemetrie in Windows 10 blokkeren. En via Extra alle optionele applicaties van Microsoft Windows. Dit gaat onder meer om Skype, OneDrive, Live e.d. Ook is het mogelijk om Windows Update en de Firewall (tijdelijk) te blokkeren of uit te schakelen.

De IP-lijst van crazy-max bevat IP-adressen van Microsoft betreffende Telemetrie die door derde partijen gebruikt worden. Echter kan dit er wel voor zorgen dat bepaalde functies van Windows 10 niet meer goed werken wanneer u deze IP-adressen in de firewall blokkeert.

WPD Blocker

Conclusie

WPD is een handig programma voor Windows-gebruikers die betere beheerdersopties willen voor privacygerelateerde instellingen. Het is grotendeels een geavanceerde tool en gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat het zomaar uitschakelen voor niet werkende functies kan zorgen.

Dit geldt ook voor het verwijderen van apps die standaard in Windows 10 actief zijn. Want er is geen optie om deze vanuit Windows Privacy Dashboard weer te herstellen nadat deze zijn verwijderd.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →