Zo kunt u een aangepaste Windows ISO downloaden via UUP dump

UUP dump is een online database met de officiële ISO-bestanden van Microsoft Windows. Naast alle publieke releases kunt u via UUP dump ook de insider builds downloaden. Verder is het mogelijk om het ISO-bestand geheel naar wens samen te stellen. Zo kunt u een aangepaste Windows ISO downloaden en tevens direct de laatste updates laten toevoegen.

Open de website UUP dump waarna u het volgende overzicht van uitgebrachte builds van Windows 10 krijgt te zien. Zonder deel te nemen aan het Windows Insider programma kunt u op deze manier de laatste preview versies (bèta en dev) downloaden. Ook is het mogelijk om eerdere builds te downloaden, zie deze link voor een overzicht en de levenscyclus van alle uitgebrachte versies van Windows 10.

Het downloaden (creëren) van een aangepaste ISO via UUP dump duurt aanzienlijk langer dan via de Media Creation Tool of de ISO-downloader van HeiDoc. Wilt u snel een Windows ISO downloaden dan is het handiger om de instructies in dit artikel te volgen.

UUP Dump online database met ISO bestanden

Kies in het bovenstaande scherm de gewenste build, geheel rechts kunt u de architectuur kiezen. In deze handleiding kiezen we voor de laatste publieke release en de X64, dus de 64-bits versie. Door op die knop te klikken krijgt u een overzicht te zien van de beschikbare versies van Windows 10 om te downloaden.

In het volgende voorbeeld ziet u drie items. Op het moment van schrijven gaat dat om de builds: 2004 en 21H1. Verder wordt ook KB4023057 aangeboden, dit betreft een update met serviceonderdelen om de betrouwbaarheid van het Windows Update-proces te verbeteren. Dit is dus geen volledige build.

UUP Dump Windows versie selecteren

Wij kiezen hier voor Windows 10 versie 21H1, dit is momenteel de laatste versie. In het volgende venster dat verschijnt kunt u de gewenste taal selecteren. Kies hier Dutch voor de Nederlandstalige ISO en klik op Next om door te gaan naar het volgende scherm waar u de Home, Pro en/of N-versie kunt selecteren.

Standaard staan Home en Pro inclusief de N-servies aangevinkt. Wilt u alleen voor de Home of Pro-versie van Windows 10 een ISO aanmaken kunt u de overige versies uitvinken. Klik op Next om door te gaan.

Windows 10 editie kiezen in UUP Dump

Vervolgens verschijnt er een overzicht van de gemaakte keuzes. Desgewenst kunt u aanvullende updates toevoegen. Voor een standaard ISO is dat echter niet nodig.

Wanneer u de optie: “Download, add additional editions and convert to ISO” kiest kunt u de versies die in de vorige afbeelding in het kader additional staan uitvinken. Zo kunt u de omvang van de ISO verkleinen.

UUP Dump overzicht download package

Klik vervolgens op Create download package. Er zal nu een ZIP-bestand gedownload worden. Dit bestand heeft bijvoorbeeld de naam: 19043.1083_amd64_nl-nl_multi_f1c99ccd_convert.zip.

Windows ISO downloaden met het script van UUP dump

UUP download windows CMD script
  • Pak dit bestand uit, dat kan via de rechtermuisknop en de optie Alles uitpakken.
  • Klik vervolgens met de rechtermuisknop op uup_download_windows.cmd.
  • Kies nu de optie Als administrator uitvoeren om het script van UUP dump uit te voeren.
  • Inden de melding “uw pc wordt beschermd” verschijnt klikt u op meer informatie en daarna op Toch uitvoeren.

Dit script zal de Windows ISO downloaden en met de door u aangeven instellingen aanmaken. Hierdoor ziet Smart Screen van Windows als een mogelijk risico. Maar dit script is gewoon zonder enige risico uit te voeren. Mocht u een andere virusscanner dan Windows Defender gebruiken is het raadzaam deze tijdens dit proces uit te schakelen. Uiteraard kunt u dit bestand en/of map ook als uitzondering instellen.

Uw pc wordt beschermd (Smart Screen)
Deze melding van SmartScreen kunt u negeren door op meer informatie en toch uitvoeren te klikken.

Wanneer het script van UUP dump is gestart verschijnt het volgende scherm van de opdrachtprompt. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen. Dit script zal de Windows ISO downloaden maar ook de benodigde updates en aanvullende pakketten voor Windows 10.

UUP Dump script in werking

Zodra het bovenstaande proces gereed is zal de opdrachtprompt verkleuren naar blauw. Het script zal nu het het een en ander voorbereiden. Dit proces kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Wacht geduldig af, ook als het lijkt dat het script niets meer doet. Het volledige proces kan namelijk een uur of twee duren.

Wanneer gereed verschijnt in de opdrachtprompt de melding: Done. Removing temporary files… Press 0 to exit. Druk dus op de toets 0 (nul) om het script van UUP dump af te sluiten.

Het aangemaakt ISO-bestand is opgeslagen in de map met het scriptbestand van UUP dump. Met een tool als Rufus kun u de ISO op een USB-stick plaatsen.

UUP dump script gereed

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →