Windows Defender Application Guard inschakelen

Application Guard is ontworpen om aanvallen met schadelijke software te voorkomen. Deze bescherming werkt op basis van hardware-isolatie. Dit betekent dat (mogelijk) onbetrouwbare en schadelijke websites in een virtuele omgeving worden geopend. Sinds Windows 10 build 16232 is deze beveiligingsfunctie aanwezig, maar niet standaard actief. Ook als u geen gebruik maakt van de ingebouwde virusscanner in Windows 10 kunt u Windows Defender Application Guard inschakelen.

Application Guard is standaard aanwezig in Microsoft Edge Chromium. Maar ook beschikbaar als extensie voor Firefox en Google Chrome. Een vereiste is wel dat Edge Chromium geïnstalleerd dient te zijn. Als Application Guard in Firefox of Chrome een schadelijke website detecteert zal deze in een geïsoleerde en beveiligde container van Edge openen. Application Guard is alleen beschikbaar in Windows 10 Pro en Enterprise, maar niet in de Home-versie.

Defender Application Guard inschakelen

  • Open het startmenu en typ control om het configuratiescherm te openen.
  • Klik op Programma’s en vervolgens op Windows-onderdelen in- of uitschakelen.
  • Schakel in dit venster Windows Defender Application Guard in en klik op OK.
  • Om dit onderdeel te installeren is een herstart van de computer vereist.
Windows Defender Application Guard inschakelen

Via Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Windows-beveiliging kunt u via App- en browserbeheer de configuratie van Application Guard aanpassen. Scroll hiervoor naar geïsoleerde browse-omgeving en klik op instellingen wijzigen. Hier kunt u onder andere aangeven of het opslaan van gegevens is toegestaan. Standaard is dit uitgeschakeld, net als het gebruik van de webcam en microfoon. Ook is het kopiëren en plakken en afdrukken in een geïsoleerde omgeving van Application Guard niet mogelijk.

De drie kernfuncties zijn geïsoleerd browsen, bescherming bieden bij het surfen op internet en malware verwijderen. In Microsoft Edge Chromium kunt u vanuit het menu of via de toetscombinatie (Ctrl + Shift + A) een nieuw Application Guard-venster openen. De geïsoleerde browse-omgeving kenmerkt zich door het oranje kader. Tijdens zo’n browsersessie zal er dus niets op uw computer worden opgeslagen.

Hoe werkt Application Guard in Windows 10?

Windows Defender Application Guard gebruikt virtualisatietechnologieën om uw besturingssysteem te beschermen door een geïsoleerde omgeving voor uw Microsoft Edge-sessie te creëren. Bestanden die automatisch door een website worden gedownload zullen bij het sluiten van de virtuele browser-omgeving verwijderd worden. Potentiële malware heeft zo dus geen kans om zich op uw computer te nestelen. In de video hieronder wordt de exact werking door Microsoft Mechanics toegelicht.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →