Windows 11 updaten met de MediaCreationTool.bat

Wanneer u een installatie van Windows 11 wilt upgraden naar een nieuwe versie kan dit op meerdere manieren. Echter op een computer die niet voldoet aan de systeemeisen gaat dit minder makkelijk. Een handig hulpmiddel om Windows 11 bij te werken naar de laatste versie is de MediaCreationTool.bat.

De MediaCreationTool.bat is een PowerShell script en een aanvulling op de gelijknamige tool van Microsoft Zelf. Hiermee is het mogelijk om een aangepaste ISO en/of USB-stick te maken. Echter is het ook mogelijk om via deze tool direct het systeem naar de laatste versie van Windows 11 bij te werken.

Windows 11 updaten met de MediaCreationTool.bat

De MediaCreationTool.bat downloaden en gebruiken

Via deze link kunt u de MediaCreationTool.bat downloaden. Het is mogelijk dat uw virusscanner het als mogelijke bedreiging ziet. Echter heeft dit als oorzaak dat het een PowerShell / Batch script betreft en niet van een digitale handtekening is voorzien. Maar dit bestand is gewoon veilig te gebruiken.

Via de rechtermuisknop kunt u de MediaCreationTool.bat als administrator uitvoeren. Hierna verschijnt er een keuzevenster met alle versies (builds) van Windows 10 en 11. Zie ook de onderstaande overzichten met alle versies van Windows 10 en 11 – en tot welke datum die ondersteuning verkrijgen.

Nadat u de gewenste versie (build) heeft gekozen krijgt u diversie optie te zien. Middels de eerste optie Auto Upgrade kunt u het systeem direct bijwerken naar de laatste versie. De opties om een ISO en/of een USB-stick aan te maken spreken natuurlijk voor zich. Wanneer één van deze opties wordt gebruikt zal de Windows image van een aantal presets worden voorzien.

Zo bevat het script een preset om de TPM-check voor Windows 11 te passeren. En voor de Home versie van Windows 11 schakelt het de mogelijkheid in om een lokaal account in te stellen tijdens de installatie.

Middels de optie MCT Defaults wordt het PowerShell script afgesloten en de officiële MediaCreation Tool van Microsoft gedownload en uitgevoerd.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →