Windows 10 snel in de veilige modus opstarten

In Windows 10 is het standaard niet mogelijk om via de F8-toets in de veilige modus op te starten. Met een simpele aanpassing in de Boot Configuration Data kunt u dit weer activeren. Maar er zijn ook nog andere manieren om Windows 10 in de veilige modus op te starten. Via een aanpassing in het register is het opstarten in de veilige modus toe te voegen aan het rechtermuisknop-menu.

Microsoft heeft het opstarten in de veilige modus best wel goed verstopt. Dit is namelijk terug te vinden onder instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Systeemherstel en Geavanceerde opstartopties. Vanuit dit scherm kunt u de computer opnieuw laten opstarten in de herstelomgeving van Windows 10.

Vervolgens kunt u via geavanceerde opties > opstartinstellingen > de veilige modus selecteren. Er is dan wederom een herstart nodig om bij de daadwerkelijke opstartinstellingen te komen. Hier kunt u de veilige modus inschakelen waarna er weer een herstart nodig is. Dit kan natuurlijk veel makkelijker, in dit artikel leg ik uit hoe dat is in te stellen in Windows 10.

Opstarten in de veilige modus via de rechtermuisknop

Om het opstarten in de veilige modus als optie toe te voegen aan het rechtermuisknop-menu is er een wijziging in het register nodig. Bij het aanpassen van het register is het aanbevolen om vooraf een back-up of systeemherstelpunt aan te maken.

Volg de onderstaande stappen om het opstarten in de veilige modus via de rechtermuisknop beschikbaar te maken. Om gemaakte wijzigingen weer ongedaan te maken kunt u dit bestand downloaden.

  • Download Veilige_Modus_W10_rechtermuisknop.zip naar bijvoorbeeld het bureaublad.
  • Pak dit bestand uit en dubbelklik op “Veilige_Modus_W10_rechtermuisknop.reg”.
  • Er verschijnt nu een melding van gebruikersaccountbeheer, klik hier op JA.
  • Vervolgens verschijnt de onderstaande melding, klik ook hier op JA.

Het toevoegen van gegevens kan onbedoeld waarden wijzigen of verwijderen, waardoor onderdelen mogelijk niet juist meer werken. Voeg deze gegevens niet aan het register toe als u de bron van de gegevens in C:\Users\Gebruiker\Desktop\Veilige_Modus_W10_rechtermuisknop.reg niet vertrouwt. Weet u zeker dat u wilt doorgaan?

Als de wijzigingen in het register zijn aangebracht bevat het rechtermuisknop-menu onder veilige modus nu vier extra opties. Vanuit de veilige modus kunt u via dit menu dus ook weer in de normale modus van Windows opstarten. Deze optie is ook te gebruiken om de computer snel een normale herstart te geven.

  • Herstart in de normale modus
  • Herstart in de veilige modus
  • (…) veilige modus met netwerktoegang
  • (…) veilige modus met Command Prompt
Windows 10 veilige modus via het rechtermuisknop menu

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →