Windows 10 schoon opstarten – zo werkt een clean boot

Windows 10 schoon opstarten, wat betekent dit nu precies? Een schone start is een letterlijke vertaling van een clean boot. Dat wil zeggen dat Windows met zo min mogelijk programma’s, processen, services en andere onderdelen opstart. Het diagnostisch of selectief opstarten van Windows heeft als voornaamste doel om problemen op te sporen. In dit artikel leggen wij uit hoe u dat via MSConfig kunt doen.

In Windows zijn er drie opstartmethoden beschikbaar. Normaal, diagnostisch en selectief. Via selectief kunt Windows als het ware ‘schoon’ opstarten. Bij deze optie kunt u onder andere aangeven of Windows systeemservices en opstartonderdelen dient te laden. De originele opstartconfiguratie daarentegen kunt u niet uitschakelen, want die wordt geladen wanneer de overige opties zijn uitgeschakeld.

Verschillende opstartmethoden van Windows

Om problemen op te lossen of systeemconflicten te verhelpen kunt u de opstartmethode aanpassen. Op deze manier kunt u Windows opstarten zonder services en processen van third-party software. Dit houdt in dat wel alle essentiële onderdelen van Windows worden geladen. Dit is meteen ook een verschil met de veilige modus van Windows. Maar daarover onderaan het artikel meer.

 • Normaal opstarten
  • Alle apparaatstuurprogramma’s en services laden
 • Diagnostisch opstarten
  • Alleen standaardapparaten en services laden
 • Selectief opstarten
  • Systeemservices laden
  • Opstartonderdelen laden
  • Originele opstartconfiguratie laden

Door het uitschakelen van alles niet-essentiële onderdelen is het een stuk makkelijker om de oorzaak van een probleem te achterhalen. U kunt dan één voor één alle onderdelen weer inschakelen, en de computer dan telkens herstarten. Zo kunt u bijvoorbeeld achterhalen welk programma uw computer traag maakt.

Wanneer gebruikt u de optie schoon opstarten?

 1. Bij systeemcrashes, blauwe schermen (BSOD’s), vastlopers en/of een trage computer.
 2. Wanneer er sprake is van softwarematige problemen of conflicteren software.
 3. Indien software zich niet laat verwijderen doordat een proces of service nog in gebruik is.
 4. Als Windows Updates mislukken omdat een andere firewall dan die van Windows in de weg zit.
 5. Wanneer bijvoorbeeld een map of bestand niet is te verwijderen omdat die nog in gebruik is.

Dit zijn enkele voorbeelden wanneer een clean boot uitkomst kan bieden. Voor hulp en assistentie kunt u ook de Farbar Recovery Scan Tool uitvoeren, op ons forum kunnen wij u dan verder helpen.

Windows schoon opstarten via MSConfig (Clean Boot)

Om een clean boot uit te voeren dient u met een administratoraccount ingelogd te zijn. Met een gewoon – standaard gebruikersaccount – is dit niet mogelijk. Wilt u de computer weer normaal opstarten, dan maakt u alle wijzigen die hieronder staan via dezelfde volgorde weer ongedaan.

 • Open het startmenu en typ het commando MSConfig om de systeemconfiguratie te openen.
 • Selecteer vervolgens de optie selectief opstarten en vink de optie opstartonderdelen laden uit.
 • Open nu het tabblad Services en vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 • Klik vervolgens op de knop Alles uitschakelen.
Windows schoon opstarten via MSConfig
 • Open hierna het tabblad Opstarten en klik vervolgens op de optie Taakbeheer openen.
 • Selecteer één voor één de ingeschakelde onderdelen en klik op uitschakelen.
 • Sluit nu dit venster en klik vervolgens in MSConfig op Toepassen en OK.
 • Nu verschijnt er een nieuw venster, klik hierin op de knop Opnieuw opstarten.
Opstart items uitschakelen in Taakbeheer

Verschil tussen schoon opstarten en de veilige modus

De veilige modus sluit zo ongeveer alles af wat niet essentieel is om Windows te laten opstarten. Dit om een zo stabiel mogelijke omgeving te laden. Zonder drivers van derden, de hardwareversnelling en andere optimalisaties in Windows. Daarom is de veilige modus vaak een stuk trager dan de normale modus.

Bij een schone start blijven alle essentiële functies actief. Al kan het voorkomen dat bepaalde services niet (handmatig) gestart kunnen worden. Maar dit is eenvoudig op te lossen door die services handmatig via de opdrachtprompt te starten. De services die vaak niet wordt gestart is de Windows Installer (msiserver) om software te kunnen installeren en/of verwijderen. Deze service kunt u als volgt handmatig starten.

 • Open het startmenu en typ CMD, klik vervolgens op Als administrator uitvoeren.
 • Kopieer en plak nu de onderstaande commandoregel in de opdrachtprompt en druk op enter.
sc start msiserver

Een schone start gebruikt u voornamelijk wanneer er niet direct een probleem is met Windows. Maar als er wel een compatibiliteitsprobleem aanwezig is, of wanneer bepaalde functies niet meer goed werken. De veilige modus daarentegen is vooral om hardnekkige problemen op te lossen. Of wanneer Windows niet in de normale modus is op te starten.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →