Windows 10 opschonen en schijfruimte vrijmaken

Na verloop van tijd zullen tijdelijke bestanden, systeembestanden en onderdelen van eerdere upgrades van Windows behoorlijk wat schijfruimte in beslag nemen. Om uw computer op te schonen kunt u gebruik maken van CCleaner. Maar Windows beschikt zelf ook over hulpmiddelen om dit te doen, zo kunt u eenvoudig Windows 10 opschonen. En snel schijfruimte vrijmaken in enkele muisklikken.

Via het startmenu en het commando cleanmgr kunt u de schijfopruiming van Windows openen. Maar via Instellingen > Systeem > Opslag is deze functie een stuk toegankelijker en makkelijker te beheren.

Schijfopruiming in Windows 10

Systeembestanden in Windows 10 opschonen

Tijdelijke systeembestanden maar ook kopieën van updates de zijn geïnstalleerd kunnen veel ruimte in beslag nemen. Ook als er pas een (halfjaarlijkse) feature-update is geïnstalleerd kan het zomaar zijn dat er 10 tot 20 GB aan (tijdelijke) systeembestanden aanwezig zijn. In principe kunt u deze probleemloos verwijderen. Let wel! Na het verwijderen is het dan niet meer mogelijk om een feature-update ongedaan te maken en terug te keren naar de vorige versie van Windows 10.

Tip! maak altijd een back-up of systeemimage als u Windows grondig gaat opschonen en systeembestanden gaat verwijderen.

  • Open het startmenu en klik op het tandwieltje om de instellingen van Windows te openen.
  • Ga naar systeem en vervolgens in het linkermenu naar opslag.
  • Klik op tijdelijke bestanden waarna Windows een scan zal uitvoeren.

Vink nadien de gewenste opties aan om Windows 10 op te schonen. Klik vervolgens op bestanden verwijderen om dit proces te voltooien. Om systeembestanden te kunnen verwijderen is er vaak een herstart nodig. Laat de computer bij voorkeur altijd direct herstarten.

Windows 10 tijdelijke bestanden opschonen

Apps en onderdelen verwijderen

Zeker bij een nieuwe computer is het handig om de lijst met apps en onderdelen eens na te lopen. Veel fabrikanten leveren een systeem met allerlei voorgeïnstalleerde apps en software af. Deze nemen niet alleen onnodig ruimte in, maar kunnen ook een vertragende factor zijn als apps automatisch met Windows opstarten.

Sowieso kan het geen kwaad om deze lijst zo nu en dan eens na te lopen, om ongebruikte en verouderde software te verwijderen. Portable applicaties staan veelal niet in de softwarelijst, controleer daarom ook uw systeemschijf en/of download-map op software die niet geïnstalleerd is en handmatig verwijderd dient te worden. Zie in dit voorbeeld de mappen: “EEK, TOR Browser en FRST”.

Windows 10 systeemschijf en downlods opschonen

Mappen van portable programma’s kunt u over het algemeen direct vanuit de verkenner verwijderen. Al zijn er portable programma’s die u het beste met de eigen uninstaller kunt verwijderen. FRST (Farbar Recovery Scan Tool) is daar een goed voorbeeld van. Als u niet (zeker) weet hoe u een programma het beste kunt verwijderen, stel uw vraag dan gewoon even op ons forum.

Windows Update opschonen

Ook hier geldt maak altijd eerst een back-up, en gebruik deze functie nooit bij updateproblemen in Windows 10. Het opschonen van Windows Update zal namelijk geen problemen oplossen, en het lastiger maken om nog een oorzaak te kunnen achterhalen. Echter als uw computer probleemloos werkt kunt u kopieën van Windows Update en Upgradelogboekbestanden zorgeloos verwijderen.

Ook de Delivery-optimization-bestanden kunnen veel ruimte op uw harde schijf in beslag nemen. Afhankelijk van uw instellingen worden deze bestanden gebruikt om update-bestanden tussen computers (in uw thuisnetwerk) of over internet te delen. Naast dat deze functie onnodig veel schijfruimte kan innemen kan het ook uw internetverbinding vertragen doordat u updates deelt over internet.

De Delivery-optimization-bestanden zijn alleen te verwijderen als deze niet in gebruik zijn, controleer daarom als eerste uw instellingen schakel deze functie uit.

  • Open het startmenu en klik op het tandwieltje om de instellingen van Windows te openen.
  • Ga naar Bijwerken en Beveiliging en klik op Delivery Optimization.
  • Hier kunt deze functie uitschakelen.
  • Vervolgens kunt u de Delivery-optimization-bestanden laten verwijderen.

Laat het register van Windows ongemoeid

Het opschonen van het register van Windows is onnodig. Het zal geen extra schijfruimte opleveren en ook geen performancewinst opleveren. In het slechtste geval (wat meestal zo is) zal het opschonen van het register alleen maar voor problemen zorgen. Zeker de cleaning-tools die gouden bergen beloven om uw systeem sneller te maken kunt u beter niet gebruiken. Of eigenlijke helemaal niet!

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →