Windows 10 ontvangt Servicing Stack Updates voortaan op Patch Tuesday

Microsoft heeft een belangrijke wijziging aangebracht in het updateproces van Windows 10. Zoals u weet verschijnen er maandelijks cumulatieve en beveiligingsupdates. Microsoft rolt die iedere tweede dinsdag van de maand uit. Ook wel bekend als Patch Tuesday waarop de kwaliteitsupdates verschijnen.

Naast cumulatieve updates (LCU) verschijnen er periodiek ook servicing stack updates (SSU). Microsoft is met KB4577266 gestart met het bundelen van LCU- en SSU-updates. Dit in de hoop dat problemen met Windows Update – die gebruikers ervaren – minder vaak voorkomen.

Microsoft adviseert dan ook om eerst de servicing stack update te installeren. En hierna de cumulatieve updates KB4571756 en KB4574727 van september 2020. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u altijd terecht op ons forum in de sectie ‘hulp en ondersteuning‘ voor Windows 10.

Wat zijn servicing stack updates?

Dit soort updates brengt Microsoft uit om de Servicing Stack van Windows Update bij te werken. Hier is de Component-Based Servicing stack (CBS) weer onderdeel van, en stuurt diverse functies aan. Dit gaat onder meer om de System File Checker (SFC) en Deployment Image Servicing and Management (DISM).

SSU-updates werden voorheen afzonderlijk aangeboden. Vanaf de cumulatieve update van september 2020 zal Microsoft voortaan SSU-updates combineren met de maandelijkse LCU-updates. Aanvullend stelt Microsoft dat deze wijziging het updateproces betrouwbaarder moet maken.

Ook moet dit ervoor zorgen dat er minder problemen optreden bij het installeren van kwaliteitsupdates en halfjaarlijkse onderdelenupdates. Als u de servicing stack updates niet installeert, is het mogelijk dat u problemen ondervindt bij de installatie van toekomstige Windows-updates.

Servicing Stack Updates (september 2020)KB artikel
Windows 10 2004KB4577266
Windows 10 1909KB4576751
Windows 10 1903KB4576751
Windows 10 1809KB4570332
Windows 10 1803KB4565552

Servicing Stack Update installeren

Microsoft biedt deze updates op dezelfde wijze aan als reguliere cumulatieve updates. Het enige verschil is dat er geen herstart benodigd is na de installatie van een servicing stack update.

Omdat een SSU-update wijzigingen aanbrengt in de manier waarop Windows updates installeert, is het niet mogelijk om deze na installatie weer van de computer te verwijderen. Bij reguliere updates is dat wel mogelijk, zie daarvoor deze handleiding op ons forum.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →