Windows 10 Home installeren met een lokaal account

Microsoft stimuleert steeds meer en meer het gebruik van een Microsoft-account. Zo is in Windows 10 Home de mogelijkheid om tijdens de installatie een lokaal account in te stellen dan ook verdwenen. De knop om deze stap over te slaan en/of te kiezen voor een offlineaccount is niet meer beschikbaar.

Wanneer u Windows installeert en instelt met een Microsoft-account. Uiteraard heeft dit voordelen, denk aan: automatisch aanmelden bij diensten als OneDrive en Outlook. Of bij activatieproblemen na het upgraden van hardware componenten.

Het gebruik van een Microsoft-account kent ook nadelen, denk aan uw privacy of aanmeldproblemen bij Windows met een Microsoft-Account.

Menig gebruiker van Windows 10 prefereert een lokaal-account dan ook boven een Microsoft-account. In dit artikel leest u hoe u Windows 10 Home kunt installeren met een ‘ouderwets’ lokaal gebruikersaccount.

Windows 10 Pro versus Windows 10 Home

Windows 10 Pro versus Windows 10 Home - lokaal account
Voorheen kon u zowel bij de Pro als Home-versie klikken op ‘Offlineaccount’ om een lokaal account aan te maken, maar die optie is tegenwoordig niet meer beschikbaar in Windows 10 Home.

Op de bovenstaande afbeelding is goed het verschil te zien tussen de installatieprocedure van Windows 10 Pro (links) en Windows 10 Home (rechts). Bij de installatie van de Home-versie ontbreekt de optie om een Offlineaccount te selecteren. Maar toont wel een een extra knop voor meer informatie.

Achter de knop meer informatie staat een beknopte toelichting over de voordelen omtrent het aanmelden met een Microsoft-account. Met als voetnoot, dat u later het Microsoft-account – alsnog – kan omzetten naar een lokaal account. Als de licentie van Windows 10 aan het Microsoft-account heeft gekoppeld kunt u dit als volgt ongedaan maken.

  • Ga naar Instellingen > Accounts > Uw info en stel hier een lokaal account in.
  • Op deze pagina leest u hoe u uw apparaat kan verwijderen en de licentie kan loskoppelen.
Windows 10 aanmelden met een Microsoft-account

Windows 10 Home installeren zonder Microsoft-account

Er een zijn een aantal manieren om tijdens de installatie toch een lokaal account in te kunnen stellen. De eerst optie is door Microsoft als accountnaam met en niet bestaand wachtwoord op te geven. Vervolgens verschijnt dan een foutmelding “Er is iets fout gegaan”, en dat het account is geblokkeerd.

Wanneer u op Volgende klikt verschijnt de mogelijkheid om een lokaal account in te stellen. Geef in dit scherm de gewenste gebruikersnaam op en volg de verdere installatieprocedure.

Windows 10 Home - Er is iets fout gegaan, account tijdelijk geblokkeerd

Verbreek de verbinding met internet tijdens de installatie

Een andere methode om tijdens de installatie het instellen van een lokaal account te forceren is door de internetverbinding uit te schakelen. Dit kan door de UTP-kabel uit de computer, router of modem te halen, of de WiFi verbinding ui te schakelen. Maar dit kan ook door tijdens de installatie de netwerkadapter uit te schakelen. Dit is als volgt mogelijk tijdens de installatie.

  • Druk op de toetscombinatie Shift + F10.
  • Nu opent de opdrachtprompt, geef hier het commando ncpa.cpl op gevolgd door enter.
  • In het venster Netwerkverbindingen schakelt u via de rechtermuisknop de Ethernetadapter uit.

Sluit nu beide vensters en klik op de optie Account maken. Omdat er nu geen verbinding met internet en de authenticatieservers van Microsoft gemaakt kan worden verschijnt het scherm om een lokaal account aan te maken.

Nadat het lokale account is aangemaakt kunt u op dezelfde wijze de internetverbinding weer inschakelen, zodat tijdens de verdere installatieprocedure wel automatisch updates gedownload kunnen worden.

Netwerkadapter uitschakelen tijdens de installatie van Windows 10 Home

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →