WiFi-wachtwoord achterhalen in Windows 10

Als u het wachtwoord voor uw draadloze netwerk bent vergeten, dan kunt u op meerdere manieren het WiFi-wachtwoord achterhalen. Het moge duidelijk zijn dat dit artikel niet is geschreven met de intentie om te hacken of in andermans netwerk in te breken. Maar enkel en alleen om een vergeten wachtwoord van uw eigen WiFi-netwerk terug te vinden. Het plegen van computervredebreuk is immers strafbaar.

Zoals gezegd zijn er meerdere methoden om een WiFi-wachtwoord (passphrase) te achterhalen. Dit kan met een programma, maar Windows biedt zelf ook enkele mogelijkheden. Uiteraard is het ook mogelijk om de netwerksleutel te achterhalen door in te loggen op de draadloze modem of router. In dit artikel zullen we deze opties nader toelichten. Voor vragen kunt u uiteraard ook op ons forum terecht.

Netwerkbeveiligingssleutel in Windows achterhalen

Als u nog wel automatisch verbinding met uw draadloze netwerk kunt maken, dan kunt u in Windows 10 als volgt het opgeslagen WiFi-wachtwoord terugvinden. Klik in de taakbalk met de rechtermuisknop op het netwerkicoon en klik op Netwerk- en internetinstellingen openen. Of ga naar het startmenu en naar instellingen en klik hier op netwerken en internet.

  • Klik in dit scherm onderaan bij probleemoplossing voor netwerken op het Netwerkcentrum.
  • Klik hierna links in het scherm op adapterinstellingen wijzigen.
  • Selecteer nu de WiFi-verbinding en klik hier met de rechtermuisknop op en klik op Status.
  • Via eigenschappen van draadloos netwerk > tabblad beveiliging vindt u het WiFi-wachtwoord.
  • Plaats een vinkje bij Tokens weergeven om de opgeslagen netwerksleutel te bekijken.
Netwerkbeveiligingssleutel in Windows 10

WiFi-wachtwoord achterhalen via de Opdrachtprompt

Als u om welke reden dan ook geen verbinding meer kunt maken met uw draadloze netwerk dan kunt u de netwerksleutel ook via de opdrachtprompt in Windows achterhalen. Typ in het startmenu het commando CMD en open de opdrachtprompt via de rechtermuisknop als administrator.

Geef vervolgens het onderstaande commando op gevolgd door enter.

netsh wlan show profile

Na het uitvoeren van het bovenstaande commando verschijnt er een overzicht van draadloze netwerken waar ooit verbinding mee is gemaakt. Middels het onderstaande commando kunt u van deze netwerken het WiFi-wachtwoord in de vorm van “Key Content” opvragen.

netsh wlan show profile name=netwerknaam key=clear

Vervang bij het bovenstaande commando het gedeelte “netwerknaam” door de profielnaam (SSID) van het draadloze netwerk. In dit voorbeeld is dat PC_Web_Plus. Na het uitvoeren van dit commando krijgt u een lijst met gegevens te zien. Onder het kopje Security settings vindt u bij Key content uw ingestelde wachtwoord terug zoals op de onderstaande afbeelding is te zien.

WiFi-wachtwoord via de Opdrachtprompt achterhalen

WirelessKeyView van NirSoft

Als de bovenstaande opties geen soelaas bieden kunt u gebruik maken van de tool: WirelessKeyView van Nirsoft. Dit programma is zowel voor 32- als 64-bits versies van Windows te downloaden. Dit programma is wel verpakt in ZIP-bestand met een wachtwoord. Het betreffende wachtwoord is terug te vinden bij de downloadlinks op de website van NirSoft.

Als de tool is gestart kunt u in de kolom Key (Ascii) het WiFi-wachtwoord uitlezen.

WirelessKeyView van NirSoft

WiFi-wachtwoord achterhalen in modem / router

Een andere methode om uw WiFi-wachtwoord te achterhalen is door op uw draadloze modem / router in te loggen. Middels het IP-adres (Default Gateway) kunt u via uw browser inloggen. Dit IP-adres kunt u via de opdrachtprompt achterhalen. Typ in het startmenu het commando CMD en open de opdrachtprompt via de rechtermuisknop als administrator.

Typ hier nu het onderstaande commando gevolgd door enter.

ipconfig /all

Vervolgens krijgt u het volgende overzicht te zien waarin in het rode kader het IP-adres van de modem of router staat aangegeven.

Default Gateway IP-adres van de modem of router

Met het hierboven opgevraagde IP-adres kunt u dus inloggen op uw modem of router. Dit kan gewoon via uw browser door in de adresbalk dit adres: 192.168.178 (voorbeeld) op te geven.

Afhankelijk van het type modem of router kunt u het wachtwoord voor uw draadloze netwerk vaak terug vinden onder een kopje Wireless Security of iets in die trant. Zoals in dit voorbeeld kunt u het wachtwoord weergeven door een vinkje te plaatsen bij Show Passphrase.

WiFI-wachtwoord in modem of router achterhalen
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →