WiFi-signaal versterken in uw thuisnetwerk

Als uw draadloze netwerk een slecht bereik heeft, steeds wegvalt of traag is kan het installeren van een WiFi-versterker uitkomst bieden. Hiermee kunt u eenvoudig het WiFi-signaal binnen- en buitenshuis versterken. Optie twee is het WiFi-signaal versterken met losstaande WiFi-router. Maar dit is vaak wel een duurdere en minder makkelijke oplossing dan een WiFi-versterker installeren.

Verder kunnen ook andere draadloze netwerken in de buurt het WiFi-signaal verstoren. Maar ook de plaatsing van een WiFi-router is van invloed op het bereik van het signaal. Wanneer deze in bijvoorbeeld de meterkast is geplaatst of ergens in een hoekje is weggestopt zal het signaal beduidend slechter zijn dan wanneer deze in open ruimte staat. Ook de frequentie (2.4 of 5 GHz) is van invloed op het bereik van WiFi.

Controleer uw WiFi-kanaal en frequentie

Om meer inzicht te krijgen over de draadloze netwerken in uw buurt is het gratis programma inSSIDer van MetaGeek erg handig. Hiermee kunt u eenvoudig zien welke netwerken er gebruik maken van hetzelfde WiFi-kanaal. Met deze tool is het vrij eenvoudig om een kanaal te zoeken met de minste overlapping. Dit kanaal kunt u dan vervolgens instellen in uw WiFi-router.

Naast het kanaal is de signaalsterkte iets om te controleren. Dit wordt weergegeven in dBm (dB betekent decibel en de m voor milliwatt). Hoe verder de dBm-waarde van de NUL-waarde ligt hoe slechter de signaalsterkte is. Zie de onderstaande lijst om de gemeten dBm-waarde te beoordelen.

  • 0 tot -40 dBm: prima signaalsterkte
  • -40 tot -60 dBm: goede signaalsterkte
  • -60 tot -80 dBm: matige signaalsterkte
  • -80 dBm of lager: slechte tot zeer slechte signaalsterkte
WiFi-kanaal controleren met inSSIDer

Als het bereik van uw WiFi-netwerk belangrijker is dan snelheid kies dan voor de 2.4 GHz frequentie. Een lagere frequentie gaat namelijk veel makkelijker door vloeren, plafonds en muren heen dan een 5 GHz frequentie. In de praktijk is 5 GHz zo’n 10 tot 15% minder krachtig dan 2.4 GHz, met een verschil van enkele meters bereik.

Enig nadeel is wel dat de 2.4 GHz frequentie doorgaans druk(ker) bezet is omdat er gewoonweg minder kanalen beschikbaar zijn. Afhankelijk van de situatie is het dus puzzelen welke frequentie en welk kanaal het bestel signaal / bereik geeft.

WiFi-signaal versterken in uw thuisnetwerk met deze tips!

Als het WiFi-signaal binnen enkele meters van de router / modem prima is, maar een verdieping hoger niet dan is de antenne wellicht niet krachtig genoeg. Dit probleem komt vaak voor bij modems en routers met een ingebouwde WiFi-antenne. Een WiFi-versterker of repeater kan dan de oplossing zijn om het signaal en bereik te verbeteren. Maar het modem blijft wel de zwakste schakel in het draadloze netwerk.

Een degelijke WiFi-versterker koopt u al voor zo’n € 25,- en is heel gemakkelijk te installeren in de ruimte waar het nodig is. Zo’n apparaatje is nagenoeg plug-and-play.

  • Plaats de WiFi-versterker in het stopcontact.
  • Sluit de bijgeleverde UTP-kabel aan op uw computer / laptop.
  • Volg de installatie-instructies van de fabrikant.

Let wel! Met een WiFi-versterker vergroot je het bereik om de draadloze netwerkverbinding stabieler te maken. Echter heeft dit geen invloed op signaalsterkte die uw modem of router uitzendt. Als deze al zwak is dan is een WiFi powerline adapter een beter alternatief.

WiFi Powerline adapter als alternatief voor een versterker

Een WiFI powerline adapter werkt iets anders dan een WiFi-verterker, maar heeft wel voordelen. Met een powerline adapter gebruikt u namelijk het elektriciteitsnetwerk als alternatief voor een reguliere UTP-kabel. Middels een homeplug (powerline adapter) kunt u de snelheid met betrekking tot een WiFi-versterker aanzienlijk verbeteren. Zie de onderstaande video hoe dit werkt.

Conclusie

Om een WiFi-netwerk te verbeteren is een versterker of repeater plaatsen de makkelijkste oplossing. Zo’n apparaatje pakt immers jouw WiFi-signaal op en zendt deze opnieuw uit. In de praktijk werkt dit goed, al zal een dergelijke overbrugging nooit zo snel zijn als een bekabeld netwerk. Maar om een draadloze verbinding te optimaliseren is dit wel een simpele oplossing.

Heeft u vragen over dit artikel en/of opmerkingen! Schroom niet en stel uw vraag op ons forum in de sectie netwerken.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →