Webpagina opslaan als PDF met FireShot

Een webpagina opslaan als PDF kan op meerdere manieren. In de meeste browsers kan dat via de optie afdrukken, maar de opmaak is dan niet altijd optimaal. Of eigenlijk vaak een rommeltje omdat de gehele pagina wordt opgeslagen. Met allerlei elementen die u wellicht niet wilt opslaan in het PDF-bestand.

Het is veel overzichtelijker om een selectie van een webpagina te exporteren naar een PDF-bestand. Dit kan heel eenvoudig met de extensie FireShot. Voor nagenoeg alle browsers en Chromium-versies is deze extensie te downloaden. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie met meer mogelijkheden.

Webpagina opslaan als PDF met FireShot (gratis versie)

In dit artikel bespreken we de gratis versie van FiresShot. Middels enkele muisklikken kunt u een selectie of volledige webpagina opslaan als PDF. Maar het is ook mogelijk om de selectie of gehele webpagina op te slaan als afbeelding (rolling screenshot). Of de webpagina (selectie) direct uit te printen.

Wanneer de extensie FireShot is geïnstalleerd, kunt u zowel via de menubalk als het contextmenu (via de rechtermuisknop) de extensie openen. U krijgt dan de volgende opties te zien:

  • Maak afbeelding van de gehele pagina.
  • (…) afbeelding van zichtbare gedeelte.
  • (…) afbeelding van selectie.
  • Instellingen.

Middels de laatste optie kunt u zelf selecteren welk gedeelte van de webpagina u wilt opslaan. Nadat de selectie is gemaakt opent er een nieuw venster. Hier kunt u kiezen voor de opties: Opslaan als afbeelding of opslaan als PDF. Verder is het mogelijk om vanuit dit venster de webpagina uit printen of te kopiëren naar het klembord.

FireShot voor Firefox
Voorbeeld van een webpagina opslaan als PDF met de gratis extensie FireShot.

Instellingen en geavanceerde mogelijkheden

Via instellingen kunt u onder andere aangeven of schermafbeelding als JPG of PNG opgeslagen dienen te worden. Ook de indeling van de bestandsnaam kunt u aanpassen. Ook is het mogelijk om extra functies in te stellen door de geavanceerde mogelijkheden te installeren. Hierdoor worden er enkele features van de betaalde versie beschikbaar. Zo kunt u webpagina’s voorzien van notities, kaders en aanwijzers.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →