Voorgeïnstalleerde apps verwijderen met Bloatbox

In Windows 10 zijn er een tal van apps voorgeïnstalleerd, die u wellicht niet of nauwelijks gebruikt. Echter zijn sommige apps niet zomaar te verwijderen via de lijst apps en onderdelen. Met een open source tool als Bloatbox is dat wel mogelijk. Hiermee kunt u zowel systeem apps als voorgeïnstalleerde apps verwijderen.

Bij het verwijderen van systeem apps is wel enige voorzichtigheid geboden. Want hierdoor is het mogelijk dat bepaalde functies in Windows niet meer goed functioneren. Het gebruik van dergelijke tools is ook op eigen risico, al toont Bloatbox geen disclaimer om dit te bevestigen of gebruikers vooraf te waarschuwen.

Het is dus raadzaam om eerst een systeemherstelpunt of backup aan te maken voor gebruik. Gaat er iets mis dan kunt u altijd snel de Windows-installatie herstellen. Meer informatie over Bloatbox is te vinden op GitHub, hier is de tool tevens te downloaden en de source code te bekijken.

Apps verwijderen in Windows 10 met Bloatbox

Apps verwijderen met Bloatbox

Om aan de slag te gaan met Bloatbox, is het ZIP-bestand via deze link (op GitHub) te downloaden. Omdat het om een bestand zonder digitaal certificaat gaat is het mogelijk dat uw virusscanner alarm slaat. Maar dit programma is gewoon veilig. Ter controle kunt u het bestand altijd laten scannen op VirusTotal.

De werking van dit programma is heel eenvoudig. In het linker deelvenster staan alle apps die in Windows 10 aanwezig zijn. Deze lijst bevat alle voorgeïnstalleerde apps, zelfs apps die u normaal gesproken niet in Windows 10 kunt verwijderen, zoals de app Weer (Microsoft.BingWeather).

Apps kunt u naar het rechter deelvenster verplaatsen door de app te selecteren en op Add selected te klikken. Dit kan ook door te dubbelklikken op een app. Door de control-toets ingedrukt te houden kunt u meerdere apps tegelijkertijd selecteren en verplaatsen naar het deelvenster Remove apps.

Dit programma biedt tevens de mogelijkheid om direct alle apps te verwijderen. Echter raden wij deze optie niet aan. Ons advies is, verwijder alleen apps die u overbodig vindt en niet gebruikt. Sommige apps die u niet gebruikt kunnen namelijk wel van toegevoegde waarde zijn voor het gebruik van Windows.

Verwijderde apps opnieuw installeren

Bloatbox biedt geen optie om verwijderde apps opnieuw te installeren. Dit doet u via de Microsoft Store of middels een commando in PowerShell of de commandprompt. Op de website van TenForums staan alle commando’s om apps opnieuw te installeren. Ook staan hier de directe links om apps vanuit de Microsoft Store te installeren.

Wilt u na verwijdering van bepaalde apps, alle standaard-apps die Windows 10 aanwezig zijn herstellen kan dat (ook) op de volgende manier.

  • Klik met de rechtermuisknop het startmenu (Win-X menu).
  • Klik vervolgens op Windows PowerShell (Admin).
  • Typ of kopieer nu de onderstaande commandoregel in PowerShell.
  • Druk vervolgens op de enter-toets.
Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Apps opnieuw installeren via PowerShell
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →