Uw verbinding is niet beveiligd in Firefox

Als in Firefox de waarschuwing ‘Uw verbinding is niet beveiligd’ verschijnt betekent dit niet direct dat er een probleem is met uw computer. Maar met het gebruikte beveiligingscertificaat van de website die u bezoekt. Een SSL-certificaat dient altijd door een vertrouwde certificaatautoriteit uitgegeven te zijn. Als een uitgever van beveiligingscertificaten bij Firefox niet bekend is kan de browser deze ook niet valideren. Firefox genereert dan de foutcode: ” SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER”.

Echter hoeft dit niet te beteken dat de betreffende website ook daadwerkelijk onveilig is. Dit is eenvoudig te testen door de website met een andere browser te bezoeken. Als de website dan wel probleemloos te openen is via de HTTPS-verbinding ligt het aan Firefox. Om dit probleem te verhelpen kunt u Firefox gebruik laten maken van de Windows Certificate Store. Hieronder leest u hoe dat is in te stellen.

Windows-certificaatopslag instellen

Open Firefox en typ in de adresbalk het commando about:config om de configuratie-instellingen van de browser te openen. Er verschijnt nu een waarschuwing dat het wijzigen van configuratievoorkeuren de prestaties of veiligheid van kan beïnvloeden. Klik op de knop “Het risico aanvaarden en doorgaan“.

In het zoekvenster geeft u nu de regel: “security.enterprise_roots.enabled” op. Standaard staat de waarde op false, stel deze in op true via de knop omschakelen (zie pijl). Sluit dit venster en herstart Firefox om deze wijziging van kracht te laten worden. In het vervolg zal Firefox gebruik maken van de Windows Certificate Store om SSL-certificaten van websites te valideren.

Firefox Security Enterprise Roots Enabled

Probleem niet opgelost?

Als u ondanks de bovengenoemde oplossing nog steeds de melding ‘Uw verbinding is niet beveiligd’ te zien krijgt kan is het mogelijk dat de installatie van Firefox corrupt is geraakt. Om dit op te lossen kunt u Firefox resetten naar de standaardinstellingen. Dit maakt ook de eerder uitgevoerde wijziging weer ongedaan. Zorg er ook voor dat Firefox altijd up-to-date is, verouderde versies kunnen ook problemen geven.

Om Firefox te resetten klikt u rechts bovenin het scherm op de drie streepjes, klik hier op help en vervolgens op probleemoplossingsinformatie. Klik in dit scherm op Firefox opfrissen om de browser te resetten. Tijdens dit proces maakt Firefox automatisch een back-up aan in de map ‘Oude Firefox-gegevens’ op het bureaublad.

Firefox resetten gelukt
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →