uTorrent verwijderen – Mogelijk ongewenste app!

De BitTorrent-cliënt uTorrent detecteert Microsoft Defender al geruime tijd als PUA:Win32/uTorrent. Dit is niet voor niets, want dit programma valt immers ook in de categorie ongewenst software. Niet alleen om het aanbieden van extra – ongewenste – software, maar ook vanwege het tonen van advertenties. Om van deze meldingen af te komen kunt u uTorrent verwijderen of toestaan (niet aanbevolen).

Tijdens de installatie wordt onder andere Adaware Web Companion aangeboden. Als u dit accepteert zal zowel de startpagina als de zoekmachine van de gebruikte browser gewijzigd worden. Heel onwenselijk en tijdrovend om al die rommel weer van de computer te verwijderen. Ook biedt uTorrent de Opera-browser aan. Dit is een legitieme applicatie, maar wordt wel ongevraagd als standaard browser ingesteld.

Meer informatie over de detectie van mogelijk ongewenste apps (en eventueel toestaan) leest u hier. In dit artikel leggen we uit hoe u uTorrent en alle restanten kunt verwijderen. Dit is nogal omslachtig omdat ook het verwijderen van uTorrent wordt geblokkeerd door Microsoft Defender.

uTorrent Adaware Web Companion

uTorrent verwijderen lukt niet?

Bij het verwijderen zal er via App- en browserbeheer meerdere malen een melding verschijnen dat er een ongewenste app is gevonden. Zoals hierboven al beschreven is het dan onmogelijk om uTorrent te kunnen verwijderen. Dit is op te lossen door de blokkering van ongewenste apps uit te schakelen.

 • Dubbelklik op het icoon van Microsoft Defender (Windows-beveliging) in de taakbalk.
 • Of ga naar Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging openen.
 • Klik vervolgens op App- en browserbeheer en klik op instellingen op basis van reputatie.
 • Schakel hier de blokkering van mogelijk ongewenste app uit.
 • Bevestig deze wijziging door in het scherm gebruikersaccountbeheer op Ja te klikken.

Ga nu naar Start > Instellingen > Apps en onderdelen. Selecteer uTorrent en klik op verwijderen. Ook nu verschijnen er meldingen van App- en browserbeheer maar die kunt u negeren.

Na enkele ogenblikken verschijnt het scherm om het programma te verwijderen. Plaats hier een vinkje bij “Remove my settings” en klik op Uninstall. Als dit proces gereed is herstart u de computer. Schakel na de herstart als eerste de blokkering van mogelijk ongewenste app weer in.

uTorrent verwijderen

Meldingen App-en browserbeheer verwijderen

 • Open App-en browserbeheer via de Windows-beveiliging (Defender op de taakbalk).
 • Klik vervolgens op controleren voor een overzicht van de gevonden items.
 • Klik hier naast (laag, gemiddeld, hoog, ernstig) op het pijltje voor meer informatie.
 • Via de knop acties kunt u de gevonden items van uTorrent verwijderen.

Voer vervolgens een (snelle) scan uit met Defender en laat alle gevonden bedreigingen verwijderen. Ga dan naar App- en browserbeheer om de meldingen die nog openstaan te sluiten.

PUA uTorrent verwijderen

Restanten verwijderen

Het is mogelijk dat Microsoft Defender na het verwijderen van uTorrent nog steeds alarm slaat. Dit gaat dan om restanten die nog zijn achtergebleven. Dit is te verhelpen door handmatig de volgende mappen en bestanden te verwijderen.

 • C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\LocalLow\uTorrent
 • C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\uTorrent

Vergeet ook niet de tijdelijke mappen (Temp) in Windows te legen. Hier kunnen namelijk ook nog installatie-bestanden en/of gedownloade updates van uTorrent in aanwezig zijn.

Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →