Upgrade Windows 10 Home gratis naar Windows 10 Pro

Onlangs stelde een gebruiker op ons forum de vraag hoe Windows 10 Home met licentie is om te zetten naar Windows 10 Pro. Dit zonder alles opnieuw te hoeven te installeren. Dit kan heel eenvoudig door het wijzigen van de productcode. Maar hiervoor dient u wel een nieuwe digitale licentie voor Windows 10 aan te kopen. Echter kan dit ook gratis, tenminste als u nog een licentie van Windows 7 Professional, Ultimate of Windows 8.1 Pro heeft liggen.

Stel, u heeft een nieuwe laptop of desktop PC waarop Windows 10 Home is voorgeïnstalleerd. Maar ook nog een oude computer waarop Windows 7 of 8.1 is geüpgrade naar Windows 10 Pro. Dan kunt u de oude licentie gebruiken om de nieuwe versie van Windows 10 Home te upgraden naar Windows 10 Pro.

Tip! Voordat u aan de slag gaat is het aanbevolen om een systeemkopie (image) van de Windows te maken, dit kan eenvoudig met een gratis programma als Macrium Reflect. Dit artikel gaat weliswaar over klonen van een HDD naar een SSD, maar het aanmaken van een systeemimage werkt immers identiek.

Productcode wijzigen in Windows 10

Om een licentie / productcode in Windows te wijzigen gaat u naar het Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Activering. Klik in dit venster op Productcode wijzigen en voer de 25-tekens tellende code in om en klik op volgende om de upgrade naar Windows 10 Pro uit te voeren.

Windows zal nu automatisch de benodigde onderdelen downloaden en Windows 10 Home upgraden naar Windows 10 Pro. Als dit proces – dat enige tijd in beslag kan nemen – gereed is zal het systeem automatisch herstarten waarna u op de normale wijze weer kunt inloggen.

Windows 10 productcode wijzigen

Waar vind ik mijn licentiecode?

Bij zowel een desktop PC als een laptop die is geleverd met Windows 7 of Windows 8.1 is er een licentie / productcode meegeleverd. Meestal is deze in de vorm van een sticker aanwezig op de behuizing. Bij een laptop is deze sticker vaak aanwezig op de onderkant, of in het compartiment waarin de accu is geplaatst.

Als zo’n sticker onleesbaar is geworden of ontbreekt op uw computer kan u de licentie ook achterhalen met een simpel programma: Magical Jelly Bean Keyfinder.

Windows 10 productcode - Magical Jelly Bean Keyfinder

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →