Windows 10 update problemen verhelpen met deze 6 tips!

Niets is zo vervelender als problemen met Windows Update. Dergelijke problemen zijn vaak lastig op te lossen. Zeker bij corrupte en/of beschadigde systeembestanden kunnen Windows 10 update problemen zeer hardnekkig zijn. Bij minder ernstige problemen zijn er gelukkig diverse mogelijkheden om de meest voorkomende update problemen eenvoudig te verhelpen.

In dit artikel geven we een aantal tips om update problemen in Windows 10 op te lossen. Om dit soort problemen met Windows Update beter te begrijpen eerst een kleine inleiding over de betekenis van de foutcodes. De foutmeldingen en alle overige informatie die het besturingssysteem weergeeft.

Voor verdere hulp bij problemen met Windows Update kunt u deze handleiding op ons forum volgen. Dan kunnen wij u van gepast advies voorzien betreffende het updateprobleem.

Wat betekent de Windows Update foutcode?

Naast een algemene foutmelding toont Windows ook een specifieke foutcode. Om deze foutcodes beter te begrijpen is er een online database om die op te zoeken. Dit kan op de website hresult.info. Om het een en ander te verduidelijken geven we drie voorbeelden: 0x80070070, 0x8007000D en 0x80070424.

De foutcode 0x80070070 is vaak een aanwijzing dat er te weinig vrije schijfruimte beschikbaar is. Voor het goed kunnen functioneren van Windows Update is het belangrijk dat er minimaal 15% schijfruimte vrij is. In gigabytes is dat zo’n ~ 20 GB aan beschikbare vrije ruimte op de systeemschijf.

0x8007000D is een foutcode die wordt weergegeven wanneer er sprake is van corrupte of ontbrekende systeembestanden. Maar kan ook duiden op een falende harde schijf of een SDD die geen gezonde status meer hebben. Daarom is het raadzaam om bij deze foutcode de systeemschijf te controleren op fouten.

0x80070424 is een foutcode die refereert aan problemen met services. Dit kan gaan om services die niet gestart kunnen worden, maar ook corrupties in het register. Alle services stuurt Windows namelijk vanuit het register aan. Indien een register entry corrupt is, dan werkt de service ook niet goed.

Windows 10 update problemen en foutmeldingen

In de vorige paragraaf hebben we drie voorbeelden van foutcodes beschreven. Hieronder een overzicht van de meestvoorkomende foutmeldingen m.b.t. Windows Update. Deze foutmeldingen toont Windows met allerlei specifieke foutcodes, zie de bovenstaande drie voorbeelden.

 • Er zijn problemen opgetreden bij het installeren van updates. We proberen het later opnieuw.
 • De installatie kan niet worden voltooid omdat een update service is afgesloten.
 • Sommige updates kunnen niet worden geïnstalleerd omdat er andere updates worden uitgevoerd.
 • Er zijn problemen bij het downloaden van enkele updates.
 • Op uw apparaat ontbreken belangrijke beveiligings- en kwaliteitsfixes.
 • Sommige updatebestanden ontbreken of vertonen problemen.

Windows Update-probleemoplosser uitvoeren

De meest eenvoudige manier om problemen met Windows Update te verhelpen is via de ingebouwde probleemoplosser. Verwacht echter geen wonderen, soms biedt deze tool soelaas maar veelal krijgt u de melding: “Het probleem kan niet met de Probleemoplossing worden vastgesteld.”

De probleemoplosser is direct vanuit Windows zelf uit te voeren. Dit kan als volgt via Windows zelf of op de manier die hierna wordt beschreven.

 • Open het startmenu en ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging.
 • Klik in dit venster op Problemen oplossen > Extra probleemoplossers.
 • Klik nu op Windows Update en vervolgens op de knop Probleemoplosser uitvoeren.

Windows Update probleemoplosser downloaden

Download de Update-probleemoplosser van Microsoft. Deze tool kan sommige updateproblemen in Windows 10 verhelpen. Echter kan het bij hardnekkige problemen wel zo zijn dat deze tool wel het probleem detecteert maar niet kan verhelpen. In dergelijke situaties is het aan te bevelen om eerst de system file checker van Windows uit te voeren.

 • Download via deze link “wu10.diag” en start het programma.
 • Selecteer in het hoofdvenster Windows Update en klik op Volgende.
 • Klik vervolgens op “Proberen problemen op te lossen als administrator”.
 • Nu zal deze tool een automatische analyse uitvoeren en gedetecteerde problemen verhelpen.
 • Als dit proces gereed is kunt u het gedetailleerde rapport raadplegen voor meer informatie.
Windows Update Probleemoplosser

Systeembestanden controleren met SFC Scannow

De System File Checker is een ingebouwde tool in Windows om de systeembestanden te controleren en beschadigde bestanden te herstellen. Als deze tool niet in staat is om beschadigde bestanden te repareren voer dan eerst de DISM-check uit zoals in het volgende blok staat beschreven.

 • Open het startmenu en typ CMD.
 • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
 • Typ nu het commando sfc /scannow in en druk op enter.
 • Deze scan kan enige tijd in beslag nemen.
System File Checker

Windows 10 update problemen verhelpen met DISM

DISM staat voor ‘Deployment Imaging and Servicing Management’. Met deze tool is het mogelijk om de Windows component store te herstellen. Middels de Windows Update-client zullen essentiële bestanden en mogelijk corrupte bestanden hersteld worden. Voer daarvoor als eerste een scan uit, indien er fouten naar voren komen kunt u deze herstellen met de vervolgstap – (/RestoreHealth).

 • Open het startmenu en typ CMD.
 • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
 • Kopieer en plak nu de volgende commando regel in de opdrachtpromt en druk op enter.
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Windows 10 DISM CheckHealth

Als er na de bovenstaande check problemen zijn gevonden voert u de onderstaande procedure uit om de Windows component store te herstellen.

 • Open het startmenu en typ CMD.
 • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
 • Typ nu het commando in en druk op enter.
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Deze reparatie van de Windows component store kan enige tijd in beslag nemen. Wanneer dit gereed is voer dan nogmaals de System File Checker uit. Indien de component store fouten bevat is het mogelijk dat de System File Checker niet in staat is om alle problemen op te lossen. Vandaar het advies om de System File Checker nogmaals uit te voeren, al is het maar ter controle.

Windows Update Resetten

Indien de voorgaande instructies geen soelaas bieden kan het resetten van Windows Update uitkomst bieden. Via TenForums kunt u een batch-bestand downloaden om onderdelen van Windows Update en policies in Windows 10 terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

 • Download Reset_Reregister_Windows_Update_Components.bat naar uw bureaublad.
 • Klik met de rechtermuisknop op het batch-bestand en kies voor uitvoeren als administrator.
 • Als dit proces gereed is zal het scherm van de opdrachtprompt vanzelf sluiten.
 • Herstart hierna direct de computer en controleer of Windows Update nu weer functioneert.
Reset Windows Update

Windows 10 update problemen niet opgelost?

Indien dit artikel het probleem niet heeft verholpen! Verwijzen wij u graag door naar ons computerforum voor (persoonlijke) hulp, om het probleem verder te onderzoeken en advies te geven om het probleem met specifieke instructies op te kunnen lossen.

Met behulp van geavanceerde tools zoals: FRST (Farbar Recovery Scan Tool) en SFCFix (Sysnative) is het probleem te analyseren, en negen van de tien keer ook op te lossen. Schroom dus niet om uw probleem op ons forum plaatsen. Wij helpen u aldaar graag verder….

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →