Toegang tot beveiligd geheugen geblokkeerd!

Windows 10 is sinds de Fall Creators Update voorzien van de functie Controlled Folder Access als bescherming tegen ransomware. Als deze functie actief is kan schadelijke software niet zomaar meer wijzigingen aanbrengen in beschermde mappen en geheugengebieden. Als een applicatie is geblokkeerd verschijnt er in de beschermingsgeschiedenis een melding dat de toegang tot beveiligd geheugen geblokkeerd is. Dit hoeft niet te betekenen dat uw systeem daadwerkelijk besmet is met malware.

In het onderstaande voorbeeld is de applicatie IAStorDataMgrSrv.exe geblokkeerd. Dit betreft echter een legitiem programma behorende tot de Intel Rapid Storage driver. Als Windows Defender een dergelijke waarschuwing geeft verwijder dan nooit zomaar de blokkade. Malware (ransomware) kan zich namelijk ook vermommen als een legitieme applicatie. Het is daarom aanbevolen om bij dit soort meldingen de computer uitgebreid te scannen op de aanwezigheid van schadelijke software.

Beschermingsgeschiedenis in WIndows 10

Computer scannen op malware

Om uw computer te scannen kan u gebruik maken van Windows Defender, maar het is beter om gebruik te maken van een alternatieve scanner. Malwarebytes of de ESET Online Scanner zijn in dit geval goede programma’s om uw computer uitgebreid te controleren op aanwezigheid van malware. Een andere optie is om het betreffende bestand te uploaden naar VirusTotal waar het door meerdere antivirus-engines gescand zal worden. Op deze manier kan u controleren of de geblokkeerde applicatie veilig is.

Als blijkt dat voor een applicatie ten onrechte de toegang tot beveiligd geheugen geblokkeerd is kan u dat als volgt ongedaan maken. Op deze manier ‘whitelist’ u de applicatie en zal er er in het vervolg geen melding meer verschijnen in de beschermingsgeschiedenis van Windows.

  • Dubbelklik in de taakbalk op het schild van Windows Defender.
  • Klik vervolgens op virus- en bedreigingsbeveiliging.
  • Scroll naar onder en klik op bescherming tegen ransomware beheren.
  • Klik in dit scherm op geschiedenis van blokkeringen.
  • Selecteer de blokkade die u wilt opheffen en klik op acties en toestaan op apparaat.
De beheerder heeft deze actie geblokkeerd in Windows 10

Hoe werkt Controlled Folder Access in Windows 10?

Om gebruik te kunnen maken van de bescherming tegen ransomware dient Windows Defender als standaard virusscanner ingesteld te staan. Wanneer u gebruik maakt van beveiligingssoftware van een ander antivirusleverancier zal deze functie niet beschikbaar zijn in Windows 10. In eerdere versies van Windows konden applicaties eenvoudig toegang krijgen tot uw (persoonlijke) bestanden.

Het voornaamste doel van ransomware is het versleutelen / gijzelen van bestanden. Denk hierbij aan uw foto’s, documenten en video’s. Met Controlled Folder Access kunnen mappen met persoonlijke bestanden extra beveiligd worden. Op deze manier kan een malafide applicatie of een ongeautoriseerde applicatie niet zomaar toegang tot beschermde mappen krijgen.

Controlled Folder Access is niet standaard geactiveerd in Windows. Om deze bescherming tegen ransomware in te schakelen volgt u de volgende stappen. Open Windows Defender via de taakbalk of via het Startmenu > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Beveiliging Openen. In het scherm virus- en bedreigingsbeveiliging kunt u onderaan de bescherming tegen ransomware instellen.

Controlled Folder Access inschakelen in Windows 10

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →