In het configuratiescherm van Windows 10 onder Systeem en beveiliging > Back-up maken en terugzetten is de optie: systeemkopie maken aanwezig. Hiermee kunt u op een andere (of externe) schijf een kopie van de stations (partities) die nodig zijn om Windows uit te voeren back-uppen. Als Windows problemen heeft of de harde schijf defect raakt kunt u met een systeemkopie de Windows-installatie herstellen.
Maar dan nu het heikele punt. Vanuit een systeemkopie gemaakt in Windows 10 kunt u geen afzonderlijke bestanden herstellen. Als blijkt dat in geval van nood de eerder gemaakt systeemkopie niet teruggezet kan worden heeft u niets aan deze back-up. Helaas komt dit maar al te vaak voor, bekende foutmelding zijn:
- Fout bij voorbereiding back-up kopie van een van de volumes in de back-up-set (0x807800c5)
- De aangevraagde bewerking kan niet worden voltooid vanwege een beperking (….)
- Een bwerking van de Volume Shadow Copy-service is mislukt.
- Een onderdeel van de Volume Shadow Copy-service heeft een onverwachte fout aangetroffen.
Een beter alternatief om een systeemkopie van Windows 10 te maken is Macrium Reflect.
Voor thuisgebruik is dit programma gratis en heel veelzijdig. Hiermee kunt u niet alleen simpel een HDD klonen, maar net zo makkelijk een volledige systeemkopie (image) maken van de Windows-installatie.
Volledige systeemkopie maken van Windows 10
- Download Macrium Reflect Free (kies home use) en installeer het softwarepakket.
- Voor thuisgebruik (niet commercieel) is dit programma gratis te activeren.
Nadat het programma is opgestart ziet u in het rode kader de systeemschijf, met daaronder twee opties. U kunt de schijf klonen (Clone this disk) en er een systeemimage van maken (Image this disk),
Om een (volledige) systeemkopie van de systeemschijf te maken waarop Windows is geïnstalleerd kiest u de optie Image this disk. U krijgt nu het onderstaande venster te zien.
Zorg dat alle partities op de systeemschijf aangevinkt staan. Kies hierna de locatie waar u de systeemkopie wilt opslaan. In plaats van de automatische Image ID kunt u ook zelf een bestandsnaam opgeven.
Bij de volgende stap krijgt u de mogelijkheid om een back-up te plannen. Hier heeft u de keuze tussen een volledige, differentiële en incrementele back-up. Wat exact het verschil is tussen deze back-up-methoden leest u op deze pagina bij Wikpedia.
Als laatste verschijnt er een overzicht met de taken die er uitgevoerd gaan worden. Klik hier op Finish en vervolgens op OK. Als dit proces gereed is maak dan direct een (opstartbare) USB-stick aan via Macrium Reflect om het systeem van te kunnen opstarten in geval van nood.
Maak een opstartbare USB-stick aan
Creëer een bootable USB-stick (of DVD), klik hiervoor in de menubalk van Maccrium Reflect op Create Bootable Rescue Media. U kunt kiezen om de opstartschijf op een DVD te branden of als ISO-bestand op te slaan. De ISO kunt u dan met een programma zoals Rufus op een USB-stick plaatsten om daar vanaf op te starten.
Instelleer het Windows Boot Menu (Windows PE)
Om vanuit Windows een systeemkopie terug te zetten is het nodig om de Windows PE-omgeving te installeren. Dit kan via de knop Create Bootable Rescue Media. Het Windows (PE) Boot Menu kunt u met en zonder boot menu optie instellen. Stelt u deze zonder in kunt u bij het opstarten niet handmatig kiezen om de Windows PE omgeving te starten. U dient dan van de USB Rescue Media gebruik te maken.
Systeemkopie terugzetten buiten Windows 10 om
Om de gemaakte systeemkopie terug te zetten start u de computer vanaf de eerder gemaakte bootable DVD of USB-stick op. Als de rescue-omgeving van Macrium Reflect is geladen klik u op Browse for an image file. Selecteer nu de locatie waar de systeemkopie is opgeslagen en klik op OK.
Vervolgens klikt u op Restore image. In het scherm wat nu verschijnt selecteert u de gewenste schijf als (destination), klik hierna op Next. Er verschijnt nu een overzicht met de taken die Macrium Reflect zal uitvoeren. Klik hier op Finish om de systeemkopie terug te zetten op de systeemschijf.