Systeemherstel Windows 10 – alle opties en tips op een rij

Windows 10 systeemherstel biedt meerdere opties om problemen op te kunnen lossen. Windows XP was de eerste NT-versie waarin het mogelijk was om het systeem naar een eerdere configuratie terug te zetten middels een herstelpunt. Zo kon u op een relatief eenvoudige manier uw pc herstellen bij problemen.

In Windows 10 is deze herstelfunctie niet standaard meer geactiveerd. De voornaamste reden is dat deze functie nadelige invloed kan hebben op de levensduur van een SSD (Solid State Drive) en de TRIM-functie in Windows.

Inmiddels zijn er diverse alternatieve opties aanwezig om uw computer te herstellen in geval van nood. In dit artikel beschrijven we de verschillende herstelopties in Windows 10 inclusief diverse tips.

Functieoverzicht systeemherstel Windows 10

  1. Systeemherstelpunten in Windows
  2. Systeemherstel Windows 10 en problemen oplossen
  3. Deze pc opnieuw instellen (met of zonder behoud van bestanden)
  4. Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10
  5. Meer herstelopties via geavanceerde opstartopties
  6. Windows 10 herstellen via een USB-stick of systeemherstelschijf

Systeemherstelpunten

Zoals we in de inleiding al schreven heeft het automatisch creëren van systeemherstelpunten invloed op de levensduur van een SSD. Via deze functie wordt er namelijk (continu) veel data weggeschreven naar de systeemschijf. Helaas is er geen optie om de herstelpunten op een andere schijf (partitie) op te slaan.

Ons advies is dan ook om deze optie uitgeschakeld te laten, wilt u hier toch gebruik van maken dan leest u hier hoe deze functie is in te schakelen. Al kunt u beter gebruik maken van alternatieve software waarmee hetzelfde mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld Macrium Reflect, dat geheel gratis is voor thuisgebruik.

Tip 1!
Macrium Reflect is een handig hulpmiddel om in Windows 10 een systeemkopie te maken.

Systeemherstel Windows 10 en problemen oplossen

In Windows 10 is systeemherstel opgedeeld in drie opties. Deze pc opnieuw instellen, Teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10 en geavanceerde opstartopties. In tegenstellingen tot voorgaande versies van Windows en enkel systeemherstel biedt Windows een tal van opties om problemen op te lossen.

Naast de optie om Windows opnieuw in te stellen zijn er ook standaard probleemoplossers aanwezig. Met deze hulpmiddelen kunt u veelvoorkomende problemen automatisch verhelpen. Deze functie treft u in het scherm Instellingen > Bijwerken en beveiligen > Problemen oplossen > Extra probleemoplossers.

Systeemherstel en problemen oplossen in Windows 10

Deze pc opnieuw instellen

Via deze pc opnieuw instellen kunt u uw systeem terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van persoonlijke gegevens of als schone installatie (alles verwijderen). Hiervoor kunt u gebruik maken van reed s aanwezige herstelimage in Windows of met een image van Microsoft uit de cloud.

Indien er een image van de fabrikant van het systeem aanwezig is, is het mogelijk dat bij een schone installatie ook weer overbodige software (bloatware) wordt teruggezet. Mocht dat het geval zijn is een cloud reset met een clean image van Microsoft aan te raden.

  • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  • Klik op Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Systeemherstel.
  • Bij deze pc opnieuw instellen klikt u op de knop aan de slag.
  • Kies vervolgens de optie Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen.
  • Kies hierna voor Downloaden uit de cloud of lokaal opnieuw installeren.
  • Klik op Volgende om door te gaan met het opnieuw installeren van Windows.

In het laatste scherm ziet u welk effect het opnieuw instellen heeft. Via de optie apps weergeven die worden verwijderd ziet u een overzicht van alle apps en software waarvan de installatie ongedaan wordt gemaakt. Om verder te gaan klikt u op de knop Opnieuw instellen.

Bekijk hier de uitgebreidere stap-voor-stap instructie voor het opnieuw instellen van Windows 10.

Windows 10 opnieuw instellen

Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10

Twee keer per jaar brengt Microsoft een onderdelenupdate uit voor Windows. Deze kunt u tot tien dagen na installatie nog ongedaan maken. Hier leest u hoe deze periode is te verlengen tot maximaal 60 dagen.

  • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  • Klik op Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Systeemherstel.
  • Bij Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10 klikt u op de knop aan de slag.
  • Geef vervolgens een reden op waarom u terug wilt gaan naar de vorige versie.

Nu verschijnt het onderstaande scherm met de optie om te controleren op updates. Indien Windows up-to-date is klikt u op Nee, bedankt! Mochten er wel updates beschikbaar zijn dan is het mogelijk dat deze de problemen die u ondervindt oplost.

Terug naar de vorige versie van Windows 10
Controleren op updates (deze stap kunt u overslaan bij het teruggaan naar de vorige versie van Windows 10).

Nu verschijnt het venster met een aantal mededelingen. Dat u sommige apps en programma’s opnieuw moet installeren. Ook gaan alle wijzigingen die na de update zijn aangebracht verloren. Ook adviseert Microsoft om voor de zekerheid een back-up te maken, mocht er onverhoopt iets misgaan.

Wat moet u weten? Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10
  • Klik in het bovenstaande venster op Volgende om door te gaan.
  • Hierna verschijnt nog een scherm met de vraag of u uw wachtwoord nog weet.
  • Klik hier wederom op Volgende en in het vervolgscherm op Terug naar een eerdere versie.
  • Nu zal de vorige versie van Windows 10 teruggezet worden. Dit proces kan enige tijd duren.

Meer herstelopties via geavanceerde opstartopties

Via de geavanceerde opstartopties kunt u Windows in de veilige modus opstarten. De logboekregistratie inschakelen, de laatst bekende juiste configuratie laden, en de foutopsporingsmodus inschakelen. Maar u kunt vanuit dit scherm ook het automatisch opnieuw opstarten na een systeemfout (BSOD) uitschakelen.

  • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  • Klik op Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Systeemherstel.
  • Bij Geavanceerde opstartopties klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Mocht Windows niet meer opstarten dan kunt u de geavanceerde herstelopties ook benaderen via een USB-stick met daarop de ISO van Windows 10.

Windows 10 herstellen via een USB-stick of herstelschijf

Als Windows 10 niet meer opstart of tijdens het booten crasht kunt u als laatste redmiddel gebruik maken van een USB-stick, herstel- of installatieschijf.

  • Start de computer op van de USB-stick of DVD (herstelschijf).
  • Klik in dit scherm op Uw computer herstellen.
  • Klik op de optie problemen oplossen > geavanceerde opties.

Vanuit dit scherm kunt u Opstartherstel uitvoeren om problemen met het opstarten van Windows 10 te verhelpen. Indien systeemherstel actief is kunt u vanuit hier ook een systeemherstelpunt terugzetten, of middels een installatiekopie als deze beschikbaar is.

Uw computer herstellen via de WIndows ISO

Indien er systeembestanden ontbreken of corrupt zijn geraakt. Dan kunt u via de opdrachtprompt buiten Windows om de System File Checker uitvoeren. In dit artikel leest u hoe u SFC /Scannow gebruikt.

Verder is het mogelijk geïnstalleerde updates te verwijderen. Indien een kwaliteitsupdate voor Windows 10 of een onderdelenupdate niet goed werkt kunt u deze ook vanuit deze herstelomgeving verwijderen.

Updates verwijderen via de geavanceerde opstartopties Windows 10

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →