Software updaten en beheren met de Windows Package Manager

Microsoft heeft deze maand de eerste final release van de Windows Package Manager uitgebracht. Met deze tool (Winget) kunt u eenvoudig software updaten, installeren en verwijderen. De Winget-client zal onderdeel gaan uitmaken van de App-installer van Windows 10. In Windows Insider-versies is Winget al aanwezig en zal later via Windows Update voor alle versies beschikbaar zijn.

De Windows Package Manager is een command-line tool en vergelijkbaar met tools die al jaren in Linux beschikbaar zijn. Een directe overeenkomst met Linux is wel dat deze tool open source is.

Windows Package Manager downloaden en installeren

De Windows Package Manager (Winget-client) is ook al via GitHub te downloaden. Wanneer de Winget-client beschikbaar is in de Microsoft Store is deze tool ook te installeren via de App-installer. In dit bericht van Microsoft leest u meer informatie over de release van deze tool.

 • Open de Microsoft-Store en installeer het App-installatieprogramma (App-installer)
 • Download het installatiepakket Microsoft.DesktopAppInstaller (.appxbundle) via GitHub.
 • Dubbelklik op dit bestand om het App-installatieprogramma bij te werken.
 • Klik nu met de rechtermuisknop op het startmenu en open Windows PowerShell (admin).
 • Voor een overzicht van de functies van de Winget-client geeft u Winget op gevolgd door enter.
Winget-clieant opdrachten en functies

Software updaten met de Winget-client in PowerShell

Met de Winget-client kunt u op twee manieren software updaten in Windows 10. Per programma of in bulk, middels deze methode zal de tool één voor één de beschikbare updates installeren. Echter kan deze methode behoorlijk wat tijd in beslag nemen als er meerdere (grote) updates beschikbaar zijn.

 • Klik met de rechtermuisknop op het startmenu en open Windows PowerShell (Admin).
 • Om een overzicht te krijgen van beschikbare updates geeft u eerst het volgende commando op.
Winget upgrade
Windows Package Manager Winget upgrade
 • Om een programma te updaten gebruikt u het volgende commando.
 • Achter upgrade geeft u het ID van het programma op, in dit voorbeeld is dat Rufus.Rufus.
Winget upgrade Rufus.Rufus
Software updaten via de Winget-client

Naast het updaten van een bepaald programma is het ook mogelijk om alle beschikbare updates in één keer te installeren. Hiervoor gebruikt u het onderstaande commando. Bij het installeren van bulk-updates is het aanbevolen om vooraf eerst een back-up of systeemkopie van de installatie van Windows te maken.

Winget upgrade --All

Software installeren via de Windows Package Manager

Via deze tool is het ook mogelijk om software te installeren. Hiervoor gebruikt u eerst de zoekfunctie voor de repository met installatiepakketten. Geef vervolgens een zoekwoord op, in dit voorbeeld zoeken we de VLC Media Player. Geef nu eerst het volgende commando op.

Winget search VLC

Nu verschijnt er een lijst met beschikbare installatiepakketten. Om een programma te installeren gebruikt u vervolgens dit commando op.

Winget install VideoLAN.VLC

Na het downloaden zal de tool de silent-installer uitvoeren en het programma installeren. U hoeft zelf niets te doen. Een klein nadeel is wel dat op deze manier geen gebruik is te maken van de mogelijkheid om een aangepaste installatieprocedure uit te voeren.

Software installeren via de Windows Package Manager

Software verwijderen met de Windows Package Manager

Tenslotten is het ook mogelijk om op deze manier software te verwijderen. Om een overzicht te krijgen van alle geïnstalleerde software gebruikt u eerst het volgende commando. Vervolgens kunt u middels het commando uninstall en daarachter het ID van het programma deze deinstalleren.

Winget list
 • Om een programma te verwijderen gebruikt u het volgende commando.
 • In dit voorbeeld verwijderen we het programma CCleaner.
Winget uninstall Piriform.CCleaner

Afhankelijk van de uninstaller zal u nog wel het een en andere moeten bevestigen. Dit commando spreekt namelijk de eigen uninstaller van het betreffende programma aan. Tenzij het een silent-uninstaller betreft.

Software verwijderen met de Windows Package Manager

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →