Snel zoeken (PowerToys Run) toevoegen in Windows 10

Apple heeft een zoekfunctie genaamd Spotlight waarmee u direct vanaf het bureaublad kunt zoeken. In Windows 10 is een vergelijkbare zoekfunctie (PowerToys Run) toe te voegen. Dit kan heel simpel met de utility PowerToys, dit kleine programma dat extra functies toevoegt kunt u via Github downloaden.

PowerToys Run werkt in principe hetzelfde als het zoekvak of zoekpictogram dat u op de taakbalk kunt weergeven. Maar dit vak neem nogal wat ruimte in beslag op de taakbalk. Het Spotlight-achtige venster om te zoeken vanaf het bureaublad is wat dat betreft een mooier alternatief.

Regelmatig worden er nieuwe functies aan deze utility toegevoegd. Het is dus handig om de automatische update-functie te activeren indien dat niet het geval is.

PowerToys zoekfunctie in Windows 10

Zodra PowerToys is geïnstalleerd, zal dit programma automatisch met Windows opstarten. Middels de toetscombinatie Alt + Spatie kunt het zoekvenster op het bureaublad oproepen. Een leuk weetje is dat dit zoekvenster ook gebruikt kan worden als rekenmachine.

Mogelijk dient u na de installatie wel de instelling voor het indexeren van bestanden aan te passen. Krijgt u de melding: “Waarschuwing: Niet alle bestanden zijn geïndexeerd” klik hier dan op om de zoekinstellingen in Windows te openen.

  • Stel hier het indexeren op uitgebreid in.
  • Wilt u bepaalde mappen niet laten indexeren kunt u deze in dit venster uitsluiten.

Via PowerToys zelf kunt u ook het uiterlijk van het zoekvenster aanpassen. Er zijn drie opties beschikbaar, Donker, Licht en de Windows-standaardinstelling. Zoeken en resultaten is standaard op vier hits ingesteld, desgewenst kunt u deze waarde verhogen om meer items weer te geven.

Snel zoeken PowerToys Run toevoegen in Windows 10
PowerToys Run (Spotlight Search) in Windows 10 inschakelen

Naast zoeken kunt u deze zoekfunctie ook gebruiken als alternatief voor de functie uitvoeren (Win + R) in Windows. Via de drie knoppen rechts naast het zoekresultaat of de onderstaande toetscombinaties kunt u de gewenste actie uitvoeren.

Ctrl + Shift + EnterAls beheerder uitvoeren
Ctrl + Shift + EBijbehorende map openen
Ctrl + Shift + CPad (locatie) openen in console (opdrachtprompt)

Met de Tab-toets navigeert u door de zoekresultaten en met de knop Esc kunt u dit venster snel sluiten.

Zoekvenster PowerToys Run

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →