Ransomwareschild nu ook beschikbaar in Avast Free

Voorheen was de bescherming tegen ransomware alleen in de betaalde beveiligingspakketten. Maar sinds de laatste versie-update (20.5) is het ransomwareschild ook in de gratis virusscanner beschikbaar. Voor de gebruikers van de gratis versie natuurlijk een welkome toevoeging. Voor een optimale bescherming is het wel aan te raden om dit onderdeel in Avast Free nog wat te finetunen. Maar daarover later meer.

Een ander nieuwtje is dat Avast bij het aansluiten van een USB-sticks een melding geeft om de stick te scannen. Uiteraard is deze optie uit te schakelen bij instellingen > algemeen > meldingen. Verwijder hier het vinkje bij de optie Aanbieden externe stations te scannen. Verder biedt het Webschild een verbeterde botnet bescherming om te voorkomen dat malware met malafide servers kan communiceren.

Avast Free Antivirus Ransomwareschild

Ransomwareschild configureren

Met de standaardinstellingen beschermt Avast drie gebruikersmappen, documenten, afbeeldingen en het bureaublad. Aan deze lijst kunt u nieuwe mappen toevoegen. Behalve complete harde schijven, systeem- en netwerkmappen en verwisselbare media. Dit is wel een minpuntje, juist omdat er in netwerkmappen of op gedeelde schijven van een NAS vaak belangrijke bestanden zijn opgeslagen.

Bij het tandwieltje rechtsboven in het venster vindt u de geavanceerde instellingen. Hier is onder andere de slimme of strenge modus van het ransomwareschild in te schakelen.

Slimme modus
Vertrouwde apps kunnen bestanden in uw beschermde mappen wijzigen of verwijderen. Niet-vertrouwde apps hebben daarvoor uw toestemming nodig.

Strenge modus
Uw toestemming is nodig voor alle apps waarmee wordt geprobeerd de bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen of verwijderen.

Beschermde bestandstypen

Bijna alle ransomware gijzelt naast het systeem, (voornamelijk) ook persoonlijke bestanden. In Avast zijn er daarom al een zevental bestandstypen voorgedefinieerd, inclusief een reeks bestandsextensies. Het is niet aan te bevelen om deze categorieën uit te schakelen. Hierdoor zijn dan meteen een hele reeks aan bestanden onbeschermd.

Verder is het mogelijk om extra extensies toe te voegen en de apps te blokkeren en toe te staan. Dit is eigenlijk een overall instelling die ook van toepassing is op andere schilden qua bescherming.

Avast ransomware bescherming

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →