PUA:Win32/PiriformBundler (Mogelijk ongewenste app)

De detectie van mogelijk ongewenste software door Microsoft Defender is een stuk strenger. Dit geldt onder andere voor de gratis software van Piriform. CCleaner, Recuva, Defraggler en Speccy detecteert Defender als PUA:Win32/PiriformBundler. Dit is natuurlijk heel vervelend, want met de software van Piriform is niks mis, niet schadelijk of onbetrouwbaar.

Waarom detecteert Microsoft Defender dit dan? PUA staat voor Potentially Unwanted Application, en geeft aan dat een programma mogelijk ongewenst is, omdat het optionele software bevat. Dit is dan ook de reden van detectie. De installatiebestanden van Piriform zijn gebundeld met optionele software, dit gaat om De Google Toolbar, Google Chrome, en de gratis antivirus van Avast en AVG.

De definitie van een mogelijk ongewenste app neemt Microsoft in dit geval wel heel ruim. Zowel de gratis virusscanners van AVG en Avast zijn immers legitiem, dit geldt ook voor Google Chrome. In principe voldoet alleen de Google Toolbar aan de definitie ongewenst. In dit artikel leest u hoe u dergelijke items kunt toestaan en uitsluiten van bescherming. Voor vragen kunt u uiteraard ook terecht op ons forum.

Mogelijk ongewenste app - PUA:Win32/PiriformBundler

Een mogelijk ongewenste app toestaan in Defender

Als er ongewenste apps is gevonden dan verschijnt er een geel uitroepteken bij App- en browserbeheer en op de taakbalk. Bij dergelijke items neemt Microsoft Defender zelf geen actie, u zult zelf moeten aangeven wat er met de gevonden bestanden dient te gebeuren. Dit kan als volgt.

PUA:Win32/PiriformBundler toestaan

  • Open App-en browserbeheer via Windows-beveiliging (Defender op de taakbalk).
  • Klik vervolgens op controleren voor een overzicht van de gevonden items.
  • Klik hier naast (laag, gemiddeld, hoog, ernstig) op het pijltje voor meer informatie.
  • Via de knop acties kunt u het gevonden items toestaan en uitsluiten van bescherming.
Mogelijk ongewenste app toestaan in Microsoft Defender

Helaas heeft Microsoft Defender geen optie om meerdere items aan te vinken en in één keer toe te staan en uit te zonderen van de bescherming. Voor alle gevonden items zal u dit apart moeten doen. Hierna gaat u terug naar Start > App- en browserbeheer.

Om de meldingen te sluiten klikt u op het blauwe linkje (tekstknop) Sluiten onder het onderdeel App- en browserbeheer. Er verschijnt vervolgens een venster van gebruikersaccountbeheer, klik hier op ja om de deze actie te bevestigen.

App- en browserbeheer meldingen sluiten

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →