Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Forza
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Onderwerp Auteur
Berichten: 1625
Lid geworden op: ma 06 sep, 2010 13:40:59
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1
AV: KIS
FW: KIS / Router

De harde schijf testen met HD Tune en Crystal Disk Info

zo 21 apr, 2013 11:59:00

Een harde schijf is heel gevoelig voor slijtage omdat er bewegende delen in zitten. Met het programma HD Tune kan je de S.M.A.R.T gegevens van de schijf uitlezen en controleren of deze het nog wel goed doet en geen errors heeft.

HD Tune
Download: http://www.hdtune.com/download.html
Downloaden en installeer HD Tune. Ga naar het tabblad "Benchmark" om de snelheid van je schijf te testen. De lijn laat zien hoe snel bestanden worden gelezen, de stippen laten de wachttijd van het zoeken zien (een dalende lijn is overigens normaal).

Als je wilt weten hoe goed je harddisk nog werkt, zijn de tabbladen "Health" en "Error Scan" van belang.
Bij het tabblad "Health" zie je de gegevens die de schijf zelf bijhoudt. Is er iets niet oké, dan wordt dit in het rood weergegeven.
Op het tabblad "Error Scan" controleer je de harde schijf op fouten. Het scannen kan afhankelijk van de snelheid en grootte lang duren.

Wordt op één van de tabbladen fouten gevonden, dan moet je oppassen. Het is mogelijk dat je harddisk kapot aan het gaan is. Zorg dat je backups maakt!

Afbeelding

CrystalDiskInfo
Download: http://portableapps.com/apps/utilities/ ... o_portable
Download CrystalDiskInfo (portable).
Start daarna het programma op de gewone manier op. Bovenin het programmavenster, direct onder de menubalk, toont CrystalDiskInfo de schijven.
Van iedere schijf wordt direct de status, de temperatuur en de stationsletter getoond.
Is de kleur Blauw - dan volledig gezond.
Is de kleur Geel - dan zijn er problemen.
Is de kleur Rood - dan de HD z.s.m. vervangen.

Bij SSD's wordt ook de gezondheidstoestand van de SSD's vermeld (Health)
Afbeelding

Signalen Harde Schijf Crash

1: Rare geluiden, tikjes en spin-ups
Normaal werkt een harde schijf vrij stil. Wanneer je op een gegeven moment merkt dat je computer of laptop meer geluiden begint te maken probeer dan te onderscheiden of dit van de harde schijf zelf komt of misschien van een ventilator of iets anders wat ineens rare geluiden maakt.
Voornamelijk klikken, tikken en spin-ups duiden op een harde schijf die problemen heeft.
Negeer een dergelijke waarschuwing niet en maak gelijk voor een backup van al je belangrijke data.

2: Vastlopen
Het vastlopen van een computer wordt vaak gewijd aan het besturingssysteem toch is dat lang niet altijd de reden. Ook bij een fysiek falende harde schijf is het vastlopen van de computer een duidelijk symptoom. Mocht je twijfelen kun je eens je harde schijf clonen naar een andere als je die hebt, als het vastlopen dan niet voorkomt is de kans groot dat je de harde schijf dient te vervangen en dat deze defect is.

3: Traag
Net als het symptoom vastlopen is ook de verlaagde snelheid meestal een duidelijk signaal dat de harde schijf problemen heeft. Belangrijk om te weten is of dit gelijdelijk gebeurd is of dat dit plots gebeurde? In het eerste geval is de kans groter dat het aan de software ligt terwijl in het geval van plotselinge vertraging de kans op een storing in de harde schijf groter is.

4: Crash
Als een computer helemaal crasht met BSOD's of "unmountable boot volume" is er vaak iets goed mis. Naast de software is oververhitting ook een reden voor de computer om er mee op te houden, dit kun je merken als de crash vooral voorkomt bij het afspelen van HD films of veeleisende spellen. Mocht je alsnog de harde schijf verdenken kan dit ook het geval zijn maar dit is minder waarschijnlijk als niet één van de andere signalen hierboven ook voorkomen.
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten