1
Op mijn bureaublad Win8 staan 2 items die ik niet kwijt kan raken. Het eerste is een file desktop.ini, dat ik wel naar de prullenbak kan verplaatsen maar na opnieuw opstarten steeds weer verschijnt. Het tweede is een file van 0 bytes. Als ik dat wil verwijderen krijg ik de melding dat het item zich niet langer bevindt in C:\Users\*\Bureaublad. Maar als ik het zoek, is het nergens te vinden. Heeft iemand een suggestie hoe ik hiervan af kan komen?
2
desktop.ini is een bestand dat normaal verborgen (dus onzichtbaar) is voor de gebruiker. Heb je misschien zelf wat gewijzigd in de Mapopties?
Die mapopties kun je op twee manieren vinden, via de optie Mapopties in het configuratiescherm of in de Verkenner via het tabblad Beeld en dan de keuze Opties (helemaal rechts).
Klik dan op het tabblad Weergave.
Zorg ervoor dat er een vinkje staat voor "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen)".
Daarna scrol je verder naar beneden en zorg je ervoor dat "Verborgen bestanden, mappen of stations niet weergeven" geselecteerd is.
Sluit het venster Mapopties netjes af door eerst te klikken op de knop 'Toepassen' en tenslotte op de knop 'OK'.

Controleer daarna of je nog steeds het bestand desktop.ini op je bureaublad ziet staan.
4
Tja, dat 0 bytes bestandje. Heeft dat ook een naam en een extensie? En zo niet, hoe ziet het eruit? Kun je met behulp van het hier een afbeelding plaatsen van dat bestandje?

Ik gebruik zelf Windows 8 nog niet, en weet daarom niet wat daar allemaal mogelijk is. Daarom de volgende vragen:
Kun je dat 0 bytes bestandje wel verplaatsen/verschuiven op het bureaublad? Zo ja, kun je het dan naar de prullenbak slepen (dus niet erop rechtsklikken en dan voor Verwijderen kiezen)?
Een andere mogelijke omweg: maak een nieuwe map aan op het bureaublad. Sleep het 0 bytes bestandje in die nieuwe map, en sleep daarna die map met inhoud naar de prullenbak.

Ik heb zelf ook wel eens te maken gehad met een bestandje dat zich niet liet verwijderen, maar dat had toen een andere reden: de toestemming werd geweigerd. Ik heb toen gebruik gemaakt van het programma Unlocker (hier te downloaden: http://www.filehippo.com/download_unlocker/" onclick="window.open(this.href);return false;). In eerste instantie leek dat programma niet te werken; Unlocker gaf de melding dat de blokkering niet kon worden opgeheven. Bij een tweede poging lukte het verwijderen echter wel.
In laatste instantie zou je het met dat programma kunnen proberen.
5
Verschuiven kan, ook naar de prullenbak. Maar uiteindelijk gebeurt er niets, het bestand blijft gewoon op het bureaublad staan. Ook het plaatsen van het bestand in een nieuwe map lukt niet. Een print van het bestandje (zonder extensie), van de poging om het te verwijderen en de melding die ik dan krijg, vind je achter deze link naar dropbox:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/685 ... nipsel.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Het ging niet dit als bijlage toe te voegen, bij zowel png als jpg kwam de melding dat deze formaten niet zijn toegestaan.
6
Afbeelding
Toen ik je afbeelding zag, kwam het woord 'spookbestand' in me op. Heb daarom gezocht op 'ghost icon'.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
1. Spreek jij Spaans en heb jij ooit zo'n bestand op je bureaublad gehad over een uitstapje in november (of zoiets; mijn Spaans is helaas waardeloos)? Als dat niet het geval is, dan zou er sprake kunnen zijn van malware. Gelukkig zijn er genoeg malware specialisten op dit forum die jou dan verder kunnen helpen. Als jij geen Spaans spreekt en het bestand jou totaal onbekend voorkomt, kun je stoppen met verder lezen en hulp van die malware specialisten inroepen.
2. Het bestand komt jou wél bekend voor. Je hebt het eerder verwijderd, maar dit ghost icon is achtergebleven. Dan is het nu de vraag of je sindsdien je computer al een keer opnieuw hebt opgestart of je bureaublad hebt ververst door op F5 te klikken. Een andere manier is om met de rechter muisknop te klikken op een lege plek op je bureaublad. Je kiest dan Beeld > en haalt het vinkje weg voor 'Bureaubladpictogrammen weergeven'. Alle pictogrammen zullen dan verdwijnen. Herhaal die handeling (rechtskllik op Bureaublad > Beeld > Bureaubladpictogrammen weergeven) en alle pictogrammen komen weer terug. De hamvraag is natuurlijk of dan dat ghost icon ook weer terugkeert. Zo ja, dan verder naar mogelijke oplossing 3.
3. Installeer en gebruik Unlocker. De link staat in mijn vorige bericht.
4. Lukt het ook niet met Unlocker? Dan tobben we verder. Lees de informatie op de volgende website: http://www.winvistatips.com/can-t-delet ... 49686.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Daar gaat het dus over twee bestanden die verwijderd werden, maar er bleven ghost icons achter. Ik zou dan gaan voor de laatste post van henry2304. Wat jij dan zou moeten doen is het volgende:
Rechtsklik op bureaublad > Nieuw > tekstdocument. Geef dat tekstdocument deze naam: Escápate el puente de noviembre.txt. Verwijder echter de extensie zodat de naam wordt: Escápate el puente de noviembre. Je zult een waarschuwing krijgen: "Wanneer u de extensie wijzigt, wordt het bestand mogelijk onbruikbaar. Wilt u de extensie toch wijzigen?" Kies JA.
Je hebt dan twee identieke pictogrammen op je bureaublad. Verander nu de naam van het ghost icon (dus het oorspronkelijke bestand met die naam) in bijvoorbeeld 'test'. Verwijder daarna eerst dat bestand. Dat zou nu moeten lukken. Verwijder daarna het bestand dat je zelf hebt aangemaakt.
Succes!
7
Wat een uitgebreide reactie, hartelijk dank.
Je veronderstelling over spaans klopt, wij zijn gepensioneerd, wonen grootste deel jaar in Spanje en zijn geabonneerd op nieuwsbrief theater. Ik had de bijlage met het programma geopend, later weggegooid en toen bleef dit achter.
Heb eerst nog F5 en weghalen en terug plaatsen pictogrammen geprobeerd, zonder resultaat. Daarna Unlocker gedownload en toen was het een fluitje van een cent. Kon het verplaatsen naar prullenbak, maar is idd iets spookachtigs want de prullenbak bleef leeg. Maar het bestandje is nu weg, ook na opnieuw opstarten.
Nogmaals
:dank:
8
Mooi dat het gelukt is. En jij bedankt voor de feedback over de handeling waarmee je erin geslaagd bent om dat ghost icon te verwijderen. :good:
Plaats reactie

Terug naar “Windows 8”