Plaats reactie
1
Voor Linux zijn er diverse anti-virus en anti-malware programma's beschikbaar, alhoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat een Linux systeem geïnfecteerd raakt met met malware kan het handig zijn om toch één van deze programma´s te installeren. Denk bijvoorbeeld aan het (thuis)netwerk waar gebruik wordt gemaakt van zowel Windows als Linux systemen die toegang tot elkaars bestanden hebben en data tussen deze systemen worden uitgewisseld, door de Linux systemen te beschermen maak je de kans op het verspreiden van malware of het doorsturen ervan via bijvoorbeeld het netwerk of via de e-mail een stuk kleiner.

Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare beveiligingssoftware.
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
2
Avast Antivirus

Op de onderstaande link kunt u de installatiepakketten van Avast Antivirus downloaden, hier zijn van zowel de 32 als de 64 bit versie een DEB en RPM pakket beschikbaar. Voor Debian gebaseerde systemen zoals bijvoorbeeld Ubuntu heeft u het DEB pakket nodig. Het RPM (Red Hat Package Manager) pakket is geschikt voor systemen zoals Suse, Mandriva en Fedora. Als het betreffende pakket is gedownload is kunt u het na het downloaden direct laten openen in bijvoorbeeld het Ubuntu softwarebeheer. Indien u het pakket eerst naar een specifieke locatie heeft gedownload kunt u dit pakket openen met het Ubuntu softwarebeheer door hier met de rechtermuisknop op te klikken.
Klik in het softwarebeheer op "Installeren". Afbeelding Avast voor Linux is eigenlijk heel basic, het is een on-demand anti-malware scanner zonder allerlei extra toevoegingen.
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
3
AVG Antivirus

Op de onderstaande link kunt u de installatiepakketten van AVG Antivirus downloaden, hier zijn van zowel de 32 als de 64 bit versie een DEB en RPM pakket beschikbaar. Voor Debian gebaseerde systemen zoals bijvoorbeeld Ubuntu heeft u het DEB pakket nodig. Het RPM (Red Hat Package Manager) pakket is geschikt voor systemen zoals Suse, Mandriva en Fedora. Als het betreffende pakket is gedownload is kunt u het na het downloaden direct laten openen in bijvoorbeeld het Ubuntu softwarebeheer. Indien u het pakket eerst naar een specifieke locatie heeft gedownload kunt u dit pakket openen met het Ubuntu softwarebeheer door hier met de rechtermuisknop op te klikken.
Klik in het softwarebeheer op "Installeren". Afbeelding In tegenstelling tot de andere anti-malware programma's voor linux heeft AVG geen GUI (Grafische User Interface) en dient deze geheel via de commandline (terminal) uitgevoerd te worden. Afbeelding
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
4
Bitdefender Antivirus

Op de onderstaande link kunt u de de gratis jaarlicentie van Bitdefender Antivirus aanvragen, In de e-mail zal naast de licentie de downloadlocatie vermeld worden waar u de installatiepakketten kunt downloaden. Voor Debian gebaseerde systemen zoals bijvoorbeeld Ubuntu heeft u het DEB pakket nodig. Het RPM (Red Hat Package Manager) pakket is geschikt voor systemen zoals Suse, Mandriva en Fedora. Als het betreffende pakket is gedownload is kunt u Bitdefender Antivirus via de terminal installeren.
Open de terminal en geef de locatie op waar u het installatiepakket hebt opgeslagen, in mijn geval is dit de Download map in Ubuntu

Code: Selecteer alles

cd Downloads
Type nu het volgende gevolgd door enter

Code: Selecteer alles

sudo sh BitDefender-Antivirus-Scanner-7.6-4.linux-gcc4x.i586.deb.run
Nu zal de licentie overeenkomst van Bitdefender verschijnen, druk meerdere malen op enter om naar het einde van de overeenkomst te gaan.
Type nu Accept gevolgd door enter om Bitdefender te installeren.
Hierna zal er gevraagd worden of de GUI (Grafische User Interface) van Bitdefender geinstalleerd moet worden, type hier "Y" gevolgd door enter. Afbeelding De GUI (Grafische User Interface) van Bitdefender is erg overzichtelijk, het updaten van Bitdefender dient wel handmatig uitgevoerd te worden er is geen optie aanwezig voor automatische updates.
Afbeelding
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
5
Comodo Antivirus

Op de onderstaande link kunt u de installatiepakketten van Comodo Antivirus downloaden, hier zijn van zowel de 32 als de 64 bit versie een DEB en RPM pakket beschikbaar. Voor Debian gebaseerde systemen zoals bijvoorbeeld Ubuntu heeft u het DEB pakket nodig. Het RPM (Red Hat Package Manager) pakket is geschikt voor systemen zoals Suse, Mandriva en Fedora. Als het betreffende pakket is gedownload is kunt u het na het downloaden direct laten openen in bijvoorbeeld het Ubuntu softwarebeheer. Indien u het pakket eerst naar een specifieke locatie heeft gedownload kunt u dit pakket openen met het Ubuntu softwarebeheer door hier met de rechtermuisknop op te klikken.
Klik in het softwarebeheer op "Installeren". Afbeelding Navigeer hierna naar /opt/COMODO/ en dubbelklik op het bestand post_setup.sh en klik hierna op uitvoeren in terminalvenster Afbeelding De GUI (Grafische User Interface) Comodo Antivirus is vergelijkbaar met die van de Windows versie, zo kunt u eenvoudig het programma geheel naar wens instellen. Afbeelding In tegenstelling tot veel andere gratis anti-malware programma's biedt Comodo Antivirus een uitgebreide anti-spam filter (Mail Gateway) die geschikt is voor Sendmail, qmail, Postfix en Exim
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Linux”