Plaats reactie
151
Collega’s over vertrek F1-commentator Olav Mol: ’Je moet fatsoenlijk omgaan met zo’n coryfee’

Amsterdam - Olav Mol (59) zal na dit seizoen, na dertig jaar, niet meer op tv te horen zijn als commentator van de Formule 1. Hoewel diens stem volgens vakcollega’s onlosmakelijk verbonden is aan de sport, wordt ook gesteld dat het wellicht tijd is voor een frisse wind. „Het is treurig, maar je moet een keer verjongen.”

Evert ten Napel vertelt dat hij schrok toen hij vernam dat er voor Olav Mol geen plek is bij Viaplay, dat de rechten van het autoracen vanaf volgend jaar in handen heeft in plaats van Ziggo. „Vorige week sprak ik Olav nog, toen we samen te gast waren bij de talkshow HLF8 van Johnny de Mol”, vertelt Ten Napel.

„Ik zei toen: het zal toch niet waar zijn dat ze jou niet meer gaan gebruiken? Jij bent ’mister Formule 1’. Ik vind het treurig. De nieuwe presentatoren ken ik niet, maar je moet ook een keer verjongen. Ik moest ook een keer stoppen, alhoewel ik daar moeite mee heb.”

Marcella Mesker, bekend als commentator in de tennissport, is wel bekend met een van de opvolgers van Mol. Het moederbedrijf van streamingdienst Viaplay, het Zweedse NENT (Nordic Entertainment Group) heeft gekozen voor een duo om de races te gaan verslaan: commentator Nelson Valkenburg en coureur/expert Melroy Heemskerk.

„Nelson Valkenburg ken ik persoonlijk. Hij is tenniscommentator geweest bij ESPN en een allround sportcommentator. Hij is iemand die goed is voorbereid; zijn werkethiek is top. Hoe hij het als autocommentator doet, weet ik niet, maar ik begreep dat er behoorlijk veel testsessies zijn gedaan voordat hij de baan kreeg.”

Mesker begrijpt dat Viaplay als nieuwe zender kiest voor een eigen visie met eigen mensen. „Dat is lef. En ik vind het hartstikke leuk dat een vrouw, Amber Brantsen, gaat presenteren. Maar ergens hoop ik nog dat er een rol is voor Olav. Zijn historisch besef is goud waard. En verhalen, anekdotes en vergelijkingen over vroeger en nu zijn heel leuk voor de kijker. Hij deed verslag toen Ayrton Senna verongelukte, heeft Michael Schumacher meegemaakt. Hij weet precies wat er achter de schermen gebeurt en is in Nederland dé Formule 1-specialist. Jammer dat al zijn kennis en kunde niet worden ingezet; zijn passie voor en kennis van de sport is ongeëvenaard. Om hem eruit te kiepen is doodzonde.”

Mol debuteerde tijdens de Grand Prix van Monaco in 1991. Hij ging van de NOS mee naar RTL, vervolgens naar SBS en Veronica/Sport1. De commentator wilde daar in 2013 alleen verder werken als hij op locatie verslag kon doen in Europa. In eerste instantie werd dat geweigerd en nam hij ontslag, maar later werd zijn eis evengoed ingewilligd door Sport1. Dat ging vijf jaar geleden over in Ziggo Sport, en Mol bleef er aan het stuur.

Commentator Mol en pit-verslaggever Jack Plooij waren nog maar net neergestreken in Saoedi-Arabië voor de een na laatste Grand Prix-race van dit seizoen, toen ze online lazen dat er voor Mol geen rol is weggelegd volgend jaar. Plooij besloot daarop, mocht Viaplay hem nog willen benaderen, niet voor die dienst te kiezen. Hij heeft laten weten teleurgesteld te zijn dat er geen telefoontje aan is gewaagd de Ziggo-gezichten op de hoogte te stellen.

Ten Napel stopte zelf eerder dit jaar met het verslaan van voetbalwedstrijden. „Van mij is bij de NOS en later ESPN op een keurige manier afscheid genomen. Hoe dat is gegaan bij Olav, dat hoort niet. Je moet fatsoenlijk omgaan met zo’n coryfee.”

’Nieuw geluid’
Sierd de Vos, ook bekend als commentator in de voetbalsport: „Olav is al dertig jaar monopolist, hij wordt wel gezien als de deskundige op zijn vakgebied en zijn stem is onlosmakelijk verbonden aan de sport. Als de Formule 1 straks bij Viaplay is ondergebracht, zullen mensen met weemoed terugdenken aan de stem van Olav Mol, maar er zullen ook kijkers zijn die zeggen: eindelijk een nieuw geluid.”

Tijdens de races die Mol verslaat, is het niet enkel hosanna. Op sociale media wordt tijdens de races commentaar geleverd op fouten tijdens zijn verslagen. Zijn vakcollega’s geven aan daarvan geen voorbeelden te weten, maar zeggen wel dat niemand foutloos is. Ten Napel: „Olav is vooral deskundig en een flapuit, een beetje dezelfde stijl als ik. Olav staat de laatste jaren veel meer in de belangstelling, omdat Max Verstappen de show steelt. Ik hoop dat Max wereldkampioen wordt. Ik gun het hem van harte, en Olav ook.”

Mol blijft verbonden aan de Formule 1: „Twee jaar geleden heb ik met mijn online-radiostation Grand Prix Radio de radiorechten gekocht. Ik heb dus een media-outlet. Dus ik zal zeker commentaar blijven geven. Of dat op locatie is of elders, moeten we nog bekijken. Maar wij hebben de radiorechten. Het zou dom zijn om daarvan geen gebruik te maken.”

Viaplay geeft volgende week woensdag een persconferentie over de plannen, waarbij het nieuws over Mol niet zal zijn overgewaaid. „Ik denk niet dat deze storm heel snel gaat liggen”, liet de commentator weten.

Bron: https://www.telegraaf.nl/entertainment/ ... -n-coryfee
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
153
Jij bent inderdaad een van de weinigen die dat niet erg vindt. Maar dat mag, smaken verschillen immers.
Echter de wijze waarop Olav dat te horen heeft gekregen, is niet netjes.

Inderdaad hoop ik dat er nog ergens wel iets weggelegd blijft voor hem gezien die kennis en vele verhalen die hij kent.
Hoe lang is Mart Smeets niet met wielrennen bezig geweest (en andere sporten ook wel). Maar een waardig afscheid had hij op zijn minst verdiend en in elk geval een fatsoenlijke wijze om hem dat nieuws over te brengen dan dat hij dat uit de media moest vernemen.
Dat geeft al aan dat het NENT nauwelijks interesseert.

Ik weet 100% zeker dat als Max niet zou meedoen, dit grapje NENT al bij voorbaat veel abo's zou kosten. Daarom doen ze het misschien ook nu, want ze weten dat de mensen nu toch wel willen kijken omdat Max mee doet.

P.s. ik was nog aan het twijfelen over een abo, afhankelijk van de kosten. Maar in mijn geval gaat dat nu zeker al niet door, die twijfel is weg. Geen Olav, geen abo.
Greetings, Black Tiger.
156
Black Tiger schreef: P.s. ik was nog aan het twijfelen over een abo, afhankelijk van de kosten. Maar in mijn geval gaat dat nu zeker al niet door, die twijfel is weg. Geen Olav, geen abo.
Ik zat net even het Formule 1 café te kijken en daar kwam het gebeuren rondom NENT even ter sprake. Niet heel uitgebreid, maar de reacties kwamen nogal laconiek over. Ook zei Kamphues aan het einde van de uitzending tegen Doornbos, Coronel en Chabot: "Fijn dat jullie er waren, en fijn dat jullie blijven. Ik zeg het gewoon." Eerder zei Jack Plooij in een interview ook al, dat hij nog iets achter de hand heeft. Ook Olav leek me niet heel teleurgesteld, en zei: "nog niet klaar te zijn met de F1". Al met al heel cryptisch hoe men er op reageert.....
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
157
Nou, het schijnt dat Doornbos zelf maar even contact heeft gezocht met NENT want die dacht ook nog bij de presentatie te blijven maar die kreeg dus ook de deksel op de neus. Dat feest gaat ook niet door.
Olav mag natuurlijk die 6 vrije races nog presenteren en hij blijft natuurlijk fan, feiten volgen etc. dus nee die is er nog niet klaar mee. En zo laconiek zag ik hem niet over komen, hij vond de manier waarop gewoon lullig, maar had er ook wel begrip voor. Wat moet ie anders doen, janken, boos zijn? Zo professioneel is ie wel dat doet ie niet. En wie weet mag ie wel nog via pasjes of achterdeuren de races bezoeken.
Doornbos... nja... daar hadden we het al eerder over. Maar daar was ie weer. Toen ze in de beschouwingen Richard Verschoor even in beeld kregen wat gestopt was met Formule 2 c.q. buiten de deur gezet was, was Doornbos bepaald niet aardig en kwam zijn arrogante kant weer boven waar ik eerder over sprak.

Verder heb ik begrepen dat Ziggo nu overgaat naar de motorraces, dat zullen ook mensen moeten gaan presenteren. Dan zijn er nog allerlei andere Formule wedstrijden (waaronder de Formule E).
Ik geloof er niets van dat buiten die 6 wedstrijden Olav nog wat aan F1 gaat doen, behalve misschien dingen wat nog mogen, nabeschouwingen, herhalingen of zoiets misschien.
Greetings, Black Tiger.
160
Dat snapte ik, maar zat al ietwat vooruit te denken. Als hij live verslag blijft doen via GP radio en dat loopt een beetje synchroon met een livestream van b.v. RTL Duitsland of een andere stream. Dan gooi je de audiostream van de video op mute en zet je daarnaast de radiostream open... :D
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
161
Oh op die manier... hmmz.. ja dat zou een optie zijn, maar veelal loopt dat niet realtime synchroon. Je ziet bijv. bij de Corona uitzendingen van Rutte al een verschil tussen bijvoorbeeld SBS6 en Nederland 1.
En dan moet je ook nog eens een radio hebben. Analoog signaal van Ziggo is er hier af, andere radio heb ik hier even niet dus tja.... misschien leuk voor anderen t.z.t..
Greetings, Black Tiger.
162
Nou het gaat lekker. Hamilton had tijd en ruimte genoeg om in te halen, nee hij vertrouwd het niet en knal dus maar tegen Max op.
Vervolgens krijgt Max:
1.) 5 strafseconden omdat hij Hamilton niet voorbij liet.
2.) 5 strafseconden omdat hij hem op de verkeerde plek voorbij liet en zo terug in kon halen (vond FIA niet eerlijk).
3.) 2 strafpunten op zijn racelicentie omdat Hamilton onnodig achter tegen hem op knalde.

Schiet mij maar lek. Ik ben de logica compleet maar dan ook compleet kwijt. Mede omdat heel erg duidelijk Hamilton ook terugschakelde en op dat moment ruimte genoeg had om langs te gaan. Dat ie dat niet wilde is wel duidelijk, maar dit had ook een ongeluk kunnen worden. Ben heeeeeeeeeel benieuwd of Hamilton ook straf krijgt, maar daar twijfel ik bijzonder zwaar aan.
Wat is de FIA toch nu echt wel duidelijk partijdig. Slaat totaal maar dan ook totaal nergens op.
Greetings, Black Tiger.
163
Dit gaat inderdaad nergens meer over en ik ben het eens dat de mafFIA hierin heel partijdig is. Het lijkt wel of Hamilton koste wat het kost wereldkampioen moet worden. Ik kan hier echt met mijn pet niet bij, hopelijk wordt het kampioenschap a.s. Zondag eerlijk gewonnen, wie het ook moge zijn. Het zou een blamage zijn als de wereldtitel met absurde straffen of praktijken wordt beslist....
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
164
Maxstar schreef: Ik kan hier echt met mijn pet niet bij,
En zeer velen met ons.

En dan kijk ik echt niet met een gekleurde bril, want Max ging deze wedstrijd toch niet winnen op die gele banden, dat was ook wel duidelijk.
Maar het strafkwartje gaat gewoon puur een richting uit, meer dan eens....

Ik hoop ook dat komende zondag gewoon een eerlijke race komt en dat de beste moge winnen. Ook zonder foetelen aan de auto's, want ik vertrouw die Mercedessen nog steeds niet.
Greetings, Black Tiger.

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Off-topic hoekje en algemene discussies”