1
 Gisteren heb ik met succes een geheel nieuwe installatie van Windows 8.1 op mijn Dell Optiplex 9020 voltooid. Inclusief installatie van Mozilla Firefox plus bijbehorende extra programma's en via Mozbackup overgenomen email-data en nog veel meer. Alles liep goed maar ik kreeg wel de melding "Windows 8.1 Pro   SecureBoot is niet juist geconfigureerd    Build 9600"
Een voor mij nogal onbegrijpelijke tekst omdat deze computer met exact deze software is geleverd en ik met behulp van de door Dell Windows 8.1 software op door hen geleverde USB stick over de jaren al een aantal keren een nieuwe installatie op deze computer heb uitgevoerd zonder ooit dit probleem te zijn tegengekomen.
Toen ik Windows liet analyseren wat er mis was kreeg ik als antwoord dat er enkele bestanden zouden ontbreken en ik het installatie medium moest plaatsen. Dus de stick er maar weer ingedaan. Ik kreeg daarna heel duidelijk te lezen dat er NIETS aan mijn bestaande bestanden en programma's zou worden veranderd, er zou alleen sprake zijn van het in orde maken van fouten of ontbrekende bestanden in de installatie.
Wel, dat klinkt lekker, toch? Risico's uitgesloten. Ja, dat dacht ik maar niets was minder waar. Toen ik na even weggeroepen te zijn terugkwam moest ik opnieuw inloggen om er vervolgens achter te komen dat ALLE geïnstalleerde programma's waren verwijderd!!!
Na enig zoeken vond ik bijgaande informatie (zie afbeelding) - oh, helaas, ik blijk niet zomaar een knipsel afbeelding mee te kunnen sturen, ben nieuw hier dus dat wist ik niet. Maar goed, het betreft een afbeelding van "verwijderde Apps" met daarop de lijst van alles wat niet van Microsoft is, in mijn geval Intel Processor Graphics, Logitech Webcam software, MozBackup 1.5.1, Mozilla Firefox 68.0.1, Mozilla Maintenace Service, Mozilla Thunderbird 60.8, Open-Shell, Opera Stable 62.0.3331.72 en de VLC media player.
En ja, de SecureBoot foutmelding staat er nog steeds. Nu heb ik via jullie site daar al iets over kunnen lezen, alleen begrijp ik niet hoe daar "een foute moederboard instelling de oorzaak van kan zijn omdat ik niets veranderd heb en alle vorige installaties van Windows 8.1 Pro zo'n foutmelding niet opleverde. Ik weet ook niet of ik kundig genoeg ben om hier een oplossing voor te kunnen vinden. Als het me niet lukt, is dan de enige oplossing om de installatie naar Windows 10 toe te staan (liever niet!).

Maar mijn vraag is nu vooral deze: ik zie dat er een directory Windows.old aangemaakt is waar al deze niet-Windows programma's geparkeerd staan. Is er een manier om die programma's met data-inhoud weer te herstellen of moet ik alles als verloren beschouwen en helemaal opnieuw beginnen? Ik dacht dat ik de toezeggingen van Windows kon vertrouwen (dat er niets aan mijn instellingen en programma's zou worden veranderd als ik hen Windows 8.1 automatisch liet verbeteren, zoiets als dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik heb mezelf hier maar als "beginner" geregistreerd hoewel ik al 1983 achter mijn eerste IBM-PC zat, enerzijds omdat ik een pc gebruiker en zeker geen IT-deskundigheid bezit, maar ook omdat ik na al die jaren totaal verbluft ben met wat me zojuist overkwam. Als iemand hier kan helpen, heel graag!
2
Gisteren heb ik met succes een geheel nieuwe installatie van Windows 8.1 op mijn Dell Optiplex 9020 voltooid.
En bij een herstelinstallatie worden idd geen geïnstalleerde programma's verwijderd maar dat geldt alleen voor Microsoft programma's.
https://support.microsoft.com/nl-nl/hel ... h-reset-pc

Na een installatie dien je gelijk de boel te updaten.
Vermoedelijk wordt dan onderstaande meegenomen.
https://support.microsoft.com/nl-nl/hel ... orrectly-w

En Windows.old kun je of zelf wissen via schijfopruiming en systeembestanden opruimen of 2 weken wachten, zou die ook weg moeten zijn.

En Windows 10 werkt gewoon hetzelfde als zijn NT voorgangers, ziet er alleen wat anders uit en het zal gewoon wennen zijn, upgrade is nog steeds gratis heb ik begrepen.
Je zult er toch aan moeten, ondersteuning voor 8.1 zal ook een keer voorbij zijn.

Overigens zit ik altijd voor mijn pc'tje.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
https://www.piriform.com/docs/speccy/us ... to-the-web
3
Dank voor je reactie, Pearl, maar ik vrees dat je van dingen uitgaat die niet zo zijn.
Allereerst: als ik Windows 8.1 opnieuw installeer dan doe ik dat nadat ik eerst mijn harde schijf geheel opnieuw heb geformatteerd waarbij ik tevens de drie partities eerst heb verwijderd. Dit om te voorkomen dat er iets van virussen of ander ongewenst materiaal op de schijf achter blijft. Pas daarna voer ik een geheel nieuwe Win 8.1 Pro installatie uit. Tot dusver altijd een probaat middel geweest waardoor je ook met een gegarandeerd schone registry begint. 
Het probleem van die foutmelding ken de ik niet, en toen ik ging kijken wat Windows verder zelf nog aan fouten meldde kwam direct de mededeling dat ik het installatiemedium terug in de PC moest steken om ontbrekende bestanden te laten installeren. Welke bestanden werd niet vermeld. Kon ik ook niet terug vinden in bestandsbeheer.
Ik vond het erg vreemd want ik had de vorige dag die Windows stick de hele tijd in de PC gehad, niet alleen tijdens de installatie van Windows maar ook tijdens de installatie van de andere bovengenoemde programma's. De PC had met die stick erin voor een groot deel van de dag aangestaan.
Omdat Windows de verzekering gaf dat het alleen maar om het oplossen van fouten ging en dat je niet bang hoefde zijn dat ze iets aan de aanwezige programma's zouden veranderen stemde ik in met een automatisch in orde brengen. Tot mijn verbijstering kwam ik er later achter dat alles wat niet van Microsoft was eraf gesmeten is. Ongelofelijk onfatsoenlijk, maar ook best irritant omdat ik na installatie van Thunderbird alweer een reeks emails had ontvangen die ik nu op geen enkele manier nog kon zien. Ik had uiteraard mijn backup van de vorige installatie maar daar krijg je je nieuwe emails niet mee terug.
Ik nam aan dat "windows.old", iets wat ik alleen kende van een experiment van enkele jaren geleden toen ik de gratis opdate naar Wiondows 10 een keer uitprobeerde, een weg zou bieden om te herstellen wat er allemaal weg was gehaald maar dat bleek niet zo te zijn.
Dat Windows 10 net zo zou werken als zijn voorgangers is een naïeve illusie. In werkelijkheid wordt er ongelofelijk meer gespioneerd en naar Amerika doorgegeven, daar is genoeg informatie over bekend als je de moeite neemt om een en ander op dit gebied door te lezen. Er zijn ook andere nadelen bekend, maar dat gaat veel te ver om onder deze topic allemaal te bediscussiëren. En de voordelen? Die zijn er voor mensen die hun apparatuur zoals tablets, smartphones enz. enz. allemaal aan elkaar willen koppelen. Daar heb ik geen enkele behoefte aan.
Hartelijk dank voor je reactie.
4
Dat Windows 10 net zo zou werken als zijn voorgangers is een naïeve illusie. In werkelijkheid wordt er ongelofelijk meer gespioneerd en naar Amerika doorgegeven, daar is genoeg informatie over bekend als je de moeite neemt om een en ander op dit gebied door te lezen.
Naïever is te denken dat het bij zijn voorgangers niet zo zou zijn en er zijn zal methodes om dat uit te zetten.
https://www.ghacks.net/2017/02/11/block ... 7-and-8-1/
https://www.geckoandfly.com/25083/free- ... cking-you/
En in W10 zelf zit er ook een redelijke optie.
https://www.vpngids.nl/privacy/devices/ ... n-windows/

Ondersteuning voor W8.1 gaat gewoon stoppen en zul je toch gebruik moeten maken van W10.

Tip, wil je dat niet, stap over naar een Linux distributie.

https://www.easeus.com/data-recovery/re ... older.html
En Windows.old is gewoon door te nemen op files maar is bedoeld om terug te keren naar die installatie.

Al met al is het meer een uiting van frustratie van je dan een werkelijk vraag.
Ik heb nooit last met Windows maar dat zou kunnen komen dat ik mij er eerst in verdiep alvorens bepaalde handelingen te verrichten.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
https://www.piriform.com/docs/speccy/us ... to-the-web
Plaats reactie

Terug naar “Windows 8”