mSata drive wil niet opstarten

Plaats hier al uw vragen met betrekking tot de hardware van uw computer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bari1951
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2015 11:36
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows / Mac OS
AV: F-Secure

#1

16 dec 2015 11:45

In mijn HP ZBook 15 heb ik na een HDD crash de HDD vervangen door een Samsung SSD EVO 500 Gb en tevens een mSata geheugen van 250 Gb geplaatst op de plaats de 32 Gb flash geheugen.
Ik heb nu de besturingssoftware Windows 8 via de DVD geplaatst op de mSata, omdat ik wil dat de HP hiervan opstart en hier de besturingssoftware op staat. De SSD wil ik gebruiken voor data.
Het installeren gaat gedeeltelijk goed! Aan het eind bij het opstarten krijg ik de volgende melding:
Boot Device Not Found
Please install an operating system on your hard disk.
Hard disk - (3F0)
F2 System Diagnostics
Fore more information, please visit: http://www.hp.com" onclick="window.open(this.href);return false;\go\techcenter\startup

Op nieuw de besturingssoftware geïnstalleerd, krijg echter dezelfde melding.
Met bootrec.exe fixmbr en fixboot uitgevoerd.
Foutmelding verdwijnt niet.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

Groet,
Fred
Gebruikersavatar
pearl
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 808
Lid geworden op: 15 okt 2013 10:25
Kennisniveau: (3) Expert
Ontvangen likes: 1

#2

16 dec 2015 12:17

Die 32 Gb flash was niet alleen bedoeld als cache?

En hoe staat die mSATA in de bios?
Met alleen die erin opstarten wil ook niet?

Al gekeken met een Linux/WindowsPE/UBCD live cd/dvd of de windows op de mSATA staat?
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
http://www.piriform.com/docs/speccy/usi ... to-the-web
Gebruikersavatar
Bari1951
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2015 11:36
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows / Mac OS
AV: F-Secure

#3

16 dec 2015 13:00

De 32 Gb was alleen bedoeld als cache.
Ik heb een clone gemaakt van Windows 10 van mijn HDD en deze stond op de mSata. Echter werkte niet, was wel te zien via systeembeheer.
De Windows 10 heb ik verwijderd en hierop een schone Windows 8 gezet. Echter zonder Windows 8 op de HDD werkt dit niet ondanks het fixen van de MBR en de Boot op de mSata.
Via dir is te zien dat alles op de mSata staat.
Gebruikersavatar
pearl
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 808
Lid geworden op: 15 okt 2013 10:25
Kennisniveau: (3) Expert
Ontvangen likes: 1

#4

16 dec 2015 15:25

Met een UEFI, GPT schijf en secure boot aan zou het geïnstalleerd kunnen worden mits die eSATA als harde schijf wordt gezien, dat meld je niet terug.

Indien je een MBR ervan hebt gemaakt zal de UEFI op legacy/csm dienen te staan met secure boot uit.

En zonder die SSD erin wil het ook niet?
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
http://www.piriform.com/docs/speccy/usi ... to-the-web
Gebruikersavatar
Bari1951
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2015 11:36
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows / Mac OS
AV: F-Secure

#5

16 dec 2015 15:47

Zonder de mSata SSD lukt het wel.
mSata wordt gezien als harde schijf.
Gebruikersavatar
pearl
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 808
Lid geworden op: 15 okt 2013 10:25
Kennisniveau: (3) Expert
Ontvangen likes: 1

#6

16 dec 2015 18:55

Bedoelde de andere SSD, die van 500, logisch dat het met die alleen erin het wel lukt.
Dus met alleen de mSATA.
Vemoed dat een mSATA aan die specifieke aansluiting alleen als cache gebruikt kan worden maar kan daar niets over vinden.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
http://www.piriform.com/docs/speccy/usi ... to-the-web
Gebruikersavatar
Bari1951
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2015 11:36
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows / Mac OS
AV: F-Secure

#7

17 dec 2015 10:25

De SSD van 500 Gb er uit gehaald.
Een schone installatie van Windows op de mSata geplaatst, dit ging goed tot het moment dat Windows een aantal malen moet opstaren.
Toen kwam de melding dat er geen 'An operating system was't found, etc.'

Wellicht dat mSata alleen als cache staat ingesteld.
Zou dit met behulp van Intel uitgeschakeld kunnen worden?
Gebruikersavatar
pearl
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 808
Lid geworden op: 15 okt 2013 10:25
Kennisniveau: (3) Expert
Ontvangen likes: 1

#8

17 dec 2015 11:37

Vermoedelijk een bios instelling.
Kijk in de manual of je er iets over kunt vinden.
Er zijn vele uitvoeringen van dat notebook en kan geen bios setup manuals ervoor vinden waar die mSATA in staat.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
http://www.piriform.com/docs/speccy/usi ... to-the-web
Gebruikersavatar
Bari1951
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2015 11:36
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows / Mac OS
AV: F-Secure

#9

17 dec 2015 11:43

Bedankt.
Ik ga het bij HP navragen.
Plaats reactie

Terug naar “Hardware & Randapparatuur”