Gesloten
1
Het is algemeen bekend dat het maken van back-ups ontzettend belangrijk is, want niets is zo vervelend als u uw belangrijke gegevens kwijt raakt. De meest voorkomende oorzaken zijn dan ook een fysiek falende harde-schijf, het onbedoeld verwijderen van bestanden, een cleaner die iets te rigoureus aan het werk is geweest, malware infecties die bestanden verwijderen en of verminken, en niet geheel onbelangrijk diefstal en fysieke schade door stroomstoringen en of brand.

Een goede 'back-up' is dan ook een must, er zijn diverse mogelijkheden om uw gegevens te back-uppen in dit artikel zullen we daar dan ook verder op in gaan.
  1. Backup-methoden.
  2. Backup-mogelijkheden.
  3. Synchronisatie / back-up.
  4. Veelgestelde vragen.
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
2
1. Backup-methoden.
Er zijn verschillende manieren waarop u een back-up kunt maken en die kunnen in twee groepen worden opgedeeld namelijk, een "volledige backup" wat men ook wel een Image noemt en een backup op "bestandsniveau".
De "volledige backups" / "images" bieden vooral uitkomst bij bijvoorbeeld een falende harde-schijf zodat u deze image in zijn geheel terug kan plaatsen naar een nieuwe hardeschijf, deze manier van back-uppen heeft wel als nadeel dat het tijdrovend is en veel opslagruimte inneemt doordat er een exacte kopie 'image' van het gehele systeem gemaakt zal worden, deze manier van back-uppen is erg effectief als je een complete basis installatie van bijvoorbeeld Windows bijbehorende updates en geïnstalleerde software achter de hand wilt houden.
Deze manier van back-uppen is niet efficiënt in het gebruik voor recente back-ups aangezien de tijd die het in beslag neemt en de opslagruimte.

Het maken van een back-up op "bestandsniveau" is in tegenstellingen tot een "volledige back-up" / "image" veel effectiever, deze methode is op te delen in vier groepen.
  1. Volledige back-up.
  2. Incrementele back-up
  3. Differentiële back-up
  4. Progressieve back-up
A) Volledige back-up.
Net zoals een "volledige back-up" / "image" zal ook deze manier tijdrovend zijn en veel opslagruimte in beslag nemen aangezien er op deze manier telkens een gehele kopie van de aanwezige data gekopieerd en opgeslagen zal worden.
Voordelen:
1. Er is altijd een complete back-up beschikbaar van de gegevens op het moment dat de back-up is gemaakt.
2. Betrouwbaarheid van de back-up aangezien het een complete momentopname is, en geen incrementele, Progressieve of Differentiële back-up is.

Nadelen:
1. Het is tijdrovend in het aanmaken van de back-up.
2. Het kost veel opslagruimte doordat er telkens een "volledige back-up" gemaakt zal worden ook al hebben de meeste programma's wel een mogelijkheid om dit soort back-ups te comprimeren. Hierdoor zal wel de tijd in het maken en terugzetten van een back-up toenemen.
B) Incrementele back-up.
Bij deze manier van back-uppen zal er de eerste keer een "volledige back-up" van de aanwezige data gekopieerd en opgeslagen worden, hierna zullen alleen nog gewijzigde, nieuw aangemaakte bestanden en mappen in de back-up worden meegenomen.
Nadat laatste incrementele back-up is aangemaakt zal het telkens de gewijzigde en nieuw aangemaakte bestanden in een nieuwe incrementele back-up opslaan. Deze methode is dus erg effectief en nauwelijks tijdrovend.
Alle gemaakte incrementele back-ups zijn dus een aanvulling op de "volledige back-up" die gemaakt is.
Bij het terugzetten van een back-up die gemaakt op deze manier zal dan ook de "volledige back-up" als alle "incrementele" back-ups benodigd zijn die na de "volledige back-up" zijn aangemaakt, en dat is dan weer niet erg effectief in vergelijking met een "differentiële back-up" maar dat leest u hieronder na het stukje voor en nadelen.
Voordelen:
1. Het maken van back-ups is minder tijdrovend.
2. Indien er na diverse incrementele back-ups een nieuwe "volledige back-up" is gemaakt kunnen alle incrementele back-ups weer verwijderd worden.

Nadelen:
1. Het herstellen via een incrementele back-up is tijdrovend.
C) Differentiële back-up
Net zoals bij een incrementele back-up zal er bij een differentiële back-up de eerste keer een "volledige back-up" van de aanwezige data gekopieerd en opgeslagen worden, alleen is het grootste verschil tussen deze twee dat de differentiële back-up geen aanvullende back-ups maakt op de "volledige back-up" zoals bij een incrementele back-up maar telkens de gewijzigde en nieuw aangemaakte bestanden sinds de "volledige back-up" meeneemt in de laatste back-up.
Ook deze manier van back-uppen heeft zo weer zijn voor en nadelen.
Voordelen:
1. Het herstellen via een differentiële back-up is minder tijdrovend dan bij een incrementele back-up.
2. Indien er na de eerste differentiële back-up een nieuwe "volledige back-up" is gemaakt kan de voorgaande differentiële back-up verwijderd worden.
Nadelen:
1. Meer opslagruimte benodigd in vergelijking met een incrementele back-up.
2. Deze manier van back-uppen neemt meer tijd in beslag in vergelijking met een incrementele back-up.
D) Progressieve back-up.
Net zoals bij een incrementele back-up werkt dit principe identiek alleen zal er na de eerste "volledige back-up" geen nieuwe "volledige back-up" meer aangemaakt worden maar alleen incrementele back-ups.
Voordelen:
1. Het maken van back-ups is minder tijdrovend.

Nadelen:
1. Het herstellen via een incrementele back-up is tijdrovend.
2. Een incrementele back-up neemt meer opslagruimte in beslag dan bijvoorbeeld een differentiële back-up.
3. Incrementele back-ups kunnen niet verwijderd worden aangezien er geen mogelijkheid is om een nieuwe "volledige back-up" aan te maken.
3
2. Backup-mogelijkheden.
Er zijn natuurlijk diverse mogelijkheden waarmee en waarop u uw belangrijke en persoonlijke gegevens kunt back-uppen, zie de onderstaande voorbeelden.
  • Externe harde-schijf.
  • Thuis-server / NAS.
De voorbeelden zijn over het algemeen allemaal te gebruiken met software al dan niet gratis waarmee u uw back-ups kunt beheren, echter is het wel belangrijk om voor de keuze van de gewenste 'back-up mogelijkheid' te weten wat u wilt back-uppen, wanneer en hoe dit uitgevoerd zal moeten worden.

Deze mogelijkheden hebben natuurlijk ook weer zijn voor en nadelen, maar zijn vaak specifiek en persoonlijk dat hier lastig voorbeelden op te geven zijn. Maar enkele hiervan ziet u hieronder.

Externe harde-schijf.
Het maken van een back-up op een 'externe harde-schijf' is één van de makkelijkste oplossingen met behulp van software zoals;
1. Cobian Backup
2. EaseUS Todo Backup

Thuis-server / NAS.
1. Windows Home server
2. Amahi Home server (Linux)

Zoals ik al eerder schreef is het wel belangrijk om voor de keuze van de gewenste 'back-up mogelijkheid' te bepalen welke methode het beste gebruikt kan gaan worden.
Hierboven zijn reeds diverse mogelijkheden beschreven en daarvan uitgaande kan je kijken welke mogelijkheid geschikt is.

Het back-uppen van losstaande bestanden als een complete installatie van het besturingssysteem kan een geheel andere werkwijze zijn en nodig hebben.
En daarbij werkt niet alle software of identieke wijze. Met het ene programma kan je zowel "volledige back-ups" , "incrementele back-ups" als "differentiële-ups" maken maar niet herstellen via bijvoorbeeld een 'Boot-CD' wat met een ander programma wel weer mogelijk is.
Bij problemen waarbij de toegang tot Windows zelf niet meer mogelijk is geeft een programma waarmee je via een 'Boot-CD' het systeem kan herstellen echter wel uitkomst, waarbij de back-up programma's die alleen vanuit Windows zelf benaderbaar zijn totaal nutteloos kunnen zijn als er problemen zijn met het benaderen van Windows zelf.
4
3. Synchronisatie / back-up.
Tussen synchronisatie en back-up zit een heel groot verschil, en vaak zie je dat synchronisatie mogelijkheden voor 'back-up' doeleinden gebruikt worden en dat is niet helemaal de juiste manier en kan verstrekkende gevolgen hebben.
Synchronisatie (of 'synching') is bedoeld om tussen twee of meer locaties bestanden te delen zodat aanpassingen, verwijderingen door het synchronisatie proces op alle andere locaties ook doorgevoerd zullen worden.
Het zal echter in de meeste gevallen wel een oorspronkelijke versie behouden en daarbij de versie die gesynchroniseerd is actueel laten tonen inclusief de wijzigingen, maar dit maakt het nog geen back-up van een bepaald bestand.

Synchronisatie kan erg handig zijn maar moet niet gebruikt worden als back-up mogelijkheid, het verwijderen al dan niet per ongeluk kan hier gevolgen op hebben aangezien het niet alleen van de betreffende computer verwijderd zal worden maar ook van de andere locaties.
5
4. Veelgestelde vragen.
Vraag schreef:- Ik gebruik systeemherstel dus waarom zou ik dan nog een backup maken?
Het grote voordeel van systeemherstel is dat u naar een eerdere status van uw systeem kan teruggaan. Dit kan in vele gevallen een goede een ruim voldoende oplossing bieden bij het hertel van uw machine. Echter, als uw Harddisk defect is (bv. tikken) dan is het in veel van de gevallen ook niet meer mogelijk om terug te gaan naar een vorig punt. Sterker nog. U dient de harddisk direct los te koppelen, en niet meer te gebruiken. Laat hiernaar kijken door iemand die weet wat hij met zo'n situatie aanmoet.
In dit geval bent u dus uw bestanden zo goed als kwijt.
Vraag schreef:- Ik heb alles op CD of DVD staan dus een extra back-up heb ik niet nodig?
De bestanden op een cd of dvd, zijn beperkt houdbaar. Dit wil zeggen dat ondanks dat u de schijf in een donkere omgeving plaatst, deze na verloop van tijd zijn data verliest.
Vraag schreef:- Is online synchroniseren verstandig?
Synchroniseren is alleen verstandig als u uw documenten met meer personen of plekken wilt delen. Dit is niet geschikt als volwaardige backup, zie ook punt 3. Synchronisatie / back-up.
- Ik gebruik de back-up functie van Windows zelf is dit voldoende?
Dit is in principe een goede basis, maar zodra u om welke reden dan ook Windows niet meer kunt opstarten heeft u in de meeste gevallen niets aan deze back-up.
Ook het herstellen van zo'n back-up na een herinstallatie van Windows geeft vaak problemen, zoals het niet herkennen van de back-up, de enigste mogelijkheid is dan om handmatig de bestanden uit zo'n back-up te halen en terug te plaatsen.
Gesloten

Terug naar “Algemene computervragen en problemen”