Trend Micro HijackThis - Open Source

Stel hier uw vragen met betrekking tot overige software en allerhande computervragen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 41802
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#1

17 feb 2012 19:08

Trend Micro Incorporated heeft vandaag aangekondigd dat het programma HijackThis wat oorspronkelijk geschreven is door Merijn Bellekom en medio Maart 2007 is overgenomen door Trend Micro nu 'Open Source' is.
Dit betekend dat de oorspronkelijk geschreven bron-code gemaakt in Visual Basic nu officieel beschikbaar is op http://sourceforge.net/projects/hjt/" onclick="window.open(this.href);return false;
Merijn Bellekom heeft al aangegeven dat men nu op basis van de vrijgegeven 'source code' van HijackThis eigen "anti-malware tools" kunnen creëren. Trend Micro geeft wel aan de oorspronkelijke broncode te blijven onderhouden en zal wijzigingen in de source-code aanbrengen als ontwikkelaars essentiële modificaties en toevoegingen hebben voor HijackThis.
Hierbij wordt ook gesteld dat door het 'Open Source' maken HijackThis het 'Kat en muisspel' tussen de 'malware writers' en 'malware fighters' ten goede kan komen doordat HijackThis op deze manier door o.a. de gemeenschap verder ontwikkeld kan worden.

Zoals menigeen weet is het programma HijackThis een 'begrip' en daarbij is dit programma nog steeds een veel gebruikte tool in de 'malware removal' community waarbij er op veel fora's hulp wordt geboden indien er HijackThis logjes worden geplaatst.
Ook al zijn er tegenwoordig geavanceerde 'tools' beschikbaar' die het zogenaamde loglezen en het opsporen en verwijderen van malware gerelateerde problemen makkelijker maken blijft HijackThis toch een veel gebruikt programma zoals ook door mijn persoon.

Lawrence Abrams van Bleepingcomuter heeft aangegeven dat het heel erg spannend is dat Trend Micro het programma HijackThis 'Open Source' heeft gemaakt maar stelt ook dat het programma weer geheel tot leven gebracht kan worden.
Voor het programma HijackThis betekent dit veel, en door het 'Open Source' maken kan dit beteken dat er sneller nieuwe 'releases' kunnen verschijnen van HijackThis doordat er meer mensen bij het project van HijackThis worden betrokken.

HijackThis
Dit programma kenmerkt zich vooral in de eenvoud qua gebruik maar de handelingen die gemaakt kunnen worden door de gebruiker evenmin, dit betekent vooral dat u door het gebruik van HijackThis ook verkeerde 'items' die getoond worden kan verwijderen met alle gevolgen van dien.
Vandaar dat het ook aangeraden wordt om niet zelf met HijackThis aan de slag te gaan, "ook al maakt het een 'backup' van de verwijderde 'items' " maar advies te vragen op de reguliere support fora waar mensen die gedegen kennis van dit programma hebben advies geven.

HijackThis Opleiding
Op veel fora zijn zogenoemde 'loglezers' aanwezig zoals ook op dit forum, die al dan niet op een Nederlands forum of Internationaal gekwalificeerd zijn bij het geven van adviezen bij malware gerelateerde problemen.
Het gelijknamige forum HijackThis geeft zo'n opleiding waarbij u stapsgewijs zal leren hoe bepaalde malware gerelateerde problemen aangepakt dienen te worden, deze opleiding wordt geheel vanuit een autodidactisch oogpunt gegeven, dat betekent dat er een analytisch oog en een communicatief sterke vaardigheid in het informeren van de gebruiker voorop staat.

Info:
Ben jij een gedreven Windows gebruiker en heb je voldoende basiskennis van Windows, het register, Command-line switches maar vooral interesse in het oplossen van malware gerelateerde problemen en wil je graag mensen helpen dan kun je je aanmelden voor de opleiding op het forum van HijackThis.
Gebruikersavatar
Angel@
Security colleague
Berichten: 1065
Lid geworden op: 27 dec 2009 18:13
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Linux Mint & Windows 7
AV: avast! Free & IS
Locatie: Amstelveen

#2

18 feb 2012 17:12

Dit is alleen maar positief dat Trend Micro het (Open Source) heeft gemaakt zodat developers nu modificaties of modules kunnen toevoegen die de (tool) alleen maar sterker kunnen maken. De ontwikkeling staat zover ik weet de laatste jaren op een behoorlijk laag pitje.
If it ain't broken, don't fix it
Plaats reactie

Terug naar “Algemene computervragen en problemen”