Ubuntu beschermt tegen Microsoft-claims

Stel hier uw vragen met betrekking tot overige software en allerhande computervragen.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 41808
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#1

15 jun 2010 13:18

Linux-distro Ubuntu is nu verkrijgbaar met een supportcontract dat klanten vrijwaart voor patent- en copyrightclaims zoals die van Microsoft. De actie van Canonical krijgt ook kritiek.

Canonical gaat niet zover als Linux-concurrent Novell die ook vrijwaring biedt, maar daarvoor in 2006 een verstrekkende overeenkomst met Microsoft heeft gesloten. De Ubuntu-maker heeft vorige week zijn nieuwe supportdiensten onthuld, voor zakelijk gebruik van zijn besturingssysteem. Dit slaat op de server- en de desktopuitvoering van de Zuid-Afrikaanse Linux-distributie.

Juridische bescherming
In die nieuwe supportdiensten, Ubuntu Advantage geheten, is nu ook standaard een vrijwaring opgenomen. Daarmee dekt Canonical klanten af voor claims, op basis van intellectueel eigendom, zoals copyrights en patenten. Deze juridische bescherming (indemnification) heet Ubuntu Assurance en is van toepassing op alle supportcontracten voor zowel servers als desktops.

Volgens criticasters onderschrijft Canonical hiermee, net als Novell, de validiteit van claims dat Linux intellectueel eigendom schendt. Ondanks dat Microsoft niet wordt genoemd in de vrijwaring van Canonical, wordt die Linux-leverancier wel beschuldigd van collaboratie met de Windows-maker. Microsoft-ceo Steve Ballmer stelt namelijk al geruime tijd dat het open source-besturingssysteem patenten van de Windows-maker schendt. Zeker 235 stuks, aldus de topman. Welke patenten dat zijn, is tot op heden niet genoemd.

Lees verder
Plaats reactie

Terug naar “Algemene computervragen en problemen”