"Linux geeft vals gevoel van veiligheid"

Stel hier uw vragen met betrekking tot overige software en allerhande computervragen.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 41808
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#1

14 jun 2010 14:40

De bekendmaking dat er maandenlang een backdoor in een IRC-server voor Linux zat verstopt, komt volgens sommigen doordat opensource een vals gevoel van veiligheid geeft. De backdoor in UnrealIRCd werd pas na acht maanden opgemerkt en zorgde ervoor dat aanvallers in veel gevallen de server waarop de software draaide konden overnemen. "Vanwege het valse gevoel van veiligheid dat Linux geeft, kwam het bijna niemand op om ook te controleren of de software gehackt was", stelt Tony Bradley van PC World.

"De combinatie van het valse gevoel van veiligheid met de security by obscurity factor dat Linux slechts twee procent van de markt bezit en geen doelwit voor aanvallers is, zorgt ervoor dat veel Linux-gebruikers geen beveiligingsmaatregelen hebben getroffen", merkt Bradley op.

Malware monopolie
Ed Bott gaat nog een stap verder door te stellen dat de "Linux-besmetting bewijst dat het Windows malware monopolie voorbij is." "Elke keer dat ik over Windows beveiligingssoftware schrijf, krijg ik de voorspelbare reacties van Linux voorstanders die beweren dat ze zulke beveiliging niet nodig hebben. Vandaag is er een schitterend voorbeeld waarom ze het fout hebben." De infectie zou volgens Bott op een Windows systeem binnen dagen of zelfs uren zijn opgemerkt.

Volgens Costin Raiu van Kaspersky Lab is het met complexe applicaties die uit duizenden regels code bestaan eenvoudig om twee regels kwaadaardige code te missen. "Wat echt eng is dat het acht maanden duurde om te vinden. Hoe lang zal het duren om de volgende te vinden?"

Bron
Plaats reactie

Terug naar “Algemene computervragen en problemen”