1
ESD [Electro Static Discharge] is electro statische ontlading tussen twee geleidende oppervlakken wat veroorzaakt word wanneer twee verschillende materialen tegen elkaar bewegen, hierdoor is er één positief geladen oppervlak en één negatief geladen oppervlak.
Het positief geladen oppervlak is dan elektrostatisch geladen en als je nu weer contact maakt met een ander materiaal kan je deze elektrostatische lading  weer overbrengen en dat is in het kort ESD.
Een geweldig voorbeeld is het uittrekken van je trui in de winter die dan lekker knettert, maar ook een nieuwe computerkast die je met piepschuim en plastic hoes uit de doos laat glijden  ;D 9 van 10 keer krijg je een schok als je het plastic en het piepschuim van de kast wil halen.  :P

Nou is dit voor de mens zelf niet gevaarlijk en schadelijk maar voor elektrische apparatuur en hardware-onderdelen wel.
Dit jongetje moet dus niet met zijn knuisten in je computer gaan prutsen of iets van ESD gevoelige apparatuur vastpakken. :conf: Afbeelding Beschermen tegen ESD
Er zijn heel veel hulpmiddelen en manieren om ESD te voorkomen en de bekendste is wel het polsbandje die je bij de wat meer gespecialiseerde elektronica en computer winkels voor een prikkie kan kopen.
Maar waar moet je nu speciaal opletten om je hardware niet te beschadigen zonder dat je er erg in hebt.  :idea:

ESD (do's & dont's)
1. Zorg voor een goede ontlading en draag geen wollen kleding.
2. Ga nooit op de vloerbedekking aan je computer zitten knutselen.
3. Denk na het aanraken van een geaard iets zoals een verwarmingsbuis (ongeschilderd) niet dat je nu gewoon veilig kan werken want je kan namelijk opnieuw elektrostatisch opgeladen worden.
4. Ga nooit met een stofzuiger aan de gang in een computer om deze stofvrij te maken ook niet op de kast zelf, gewoon eraf blazen.  :P
5. Ga nooit met een polsbandje aan een computer werken als deze nog is aangesloten op het netstroom of als er nog andere apparatuur is aangesloten voorzien van stroom.


1. Gebruik een polsbandje als je met elektrische apparatuur en hardware-onderdelen gaat werken.
2. Verpak hardware altijd in antistatische zakjes die als een kooi van Faraday werken.
3. Gebruik bij voorkeur antistatisch gereedschap.
4. Gebruik geen kunststof kwastjes om je PC schoon te maken.

En op ESDveilig staat allerlei spul om ESD te voorkomen.  :w00t:

YouTube filmpjes - The Shocking Truth (1 t/m 4)







Laatst gewijzigd door Maxstar op 13 feb 2013 13:07, 2 keer totaal gewijzigd.
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
Gesloten

Terug naar “Hardware & Randapparatuur”