1
De mogelijkheden voor het gebruik van systeemherstel zijn ook enigszins gewijzigd. De optie voor het opnieuw instellen van Windows middels de fabrieksinstellingen is nu een onderdeel geworden van het systeemherstel in Windows 10. Echter zit er tussen het reguliere systeemherstel en het opnieuw instellen van Windows een groot verschil. De systeemherstelpunten binnen Windows zijn als het ware een momentopname van het systeem op een bepaalde datum, hiermee kan je eenvoudig het systeem terugzetten naar een bepaalde datum als er iets misgelopen is.

Maar systeemherstel kan bijvoorbeeld ook uitkomst bieden als er een probleem is ontstaan na bepaalde updates. Of problemen na het bijwerken van drivers, veelal wordt er voorafgaand aan zo'n proces automatisch een systeemherstelpunt aangemaakt. Echter is systeemherstel geen remedie als er sprake is van malware of adware gerelateerde problemen, in het slechtste geval kan dit juist een nadelig effect hebben. In dergelijke situaties raden wij aan uw probleem eerst voor te leggen in het sub-forum "Hulp bij malware en virusinfectie problemen".

Terugkomende op systeemherstel is dit in Windows 10 een onderdeel geworden met meer mogelijkheden. De opties voor het opnieuw instellen van Windows, dus het terugplaatsen van de fabrieksinstellingen van Windows 10 is daarmee een geïntegreerd onderdeel geworden. Verder in dit artikel leest u daar meer over, allereerst zullen we de mogelijkheden van systeemherstel zelf bespreken.

Systeemherstel in Windows 10 gebruiken
In Windows 10 is systeemherstel via meerdere wegen te bereiken. Al is het wel frappant dat deze optie niet via Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Systeemherstel zelf te bereiken is. Hier krijg je immers enkel de optie voor het opnieuw instellen van Windows. Het had echter handiger geweest als Microsoft hier ook een knopje had gemaakt om direct het systeemherstel van Windows zelf te openen.
 • Om het reguliere systeemherstel in Windows 10 te openen, kan je met de rechtermuisknop op het pictogram Deze PC op het bureaublad klikken.
 • Kies vervolgens voor Eigenschappen en open het tabblad Systeembeveiliging. Klik vervolgens op de knop Systeemherstel.
 • Dezelfde procedure kunt u ook gebruiken door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en voor Systeem te kiezen.
Nog een andere mogelijkheid is met de rechtermuisknop op de startknop klikken en kiezen voor uitvoeren. (Dit kan ook door tegelijkertijd op de "Windowstoets + R" te drukken).
Typ in dit scherm vervolgens het commando rstrui.exe gevolgd door enter. (Deze optie kan je ook via de opdrachtprompt uitvoeren).
Afbeelding
Systeemherstelpunt aanmaken in Windows 10
Periodiek worden er door Windows automatisch systeemherstelpunten aangemaakt. Denk bijvoorbeeld voorafgaande aan het installeren van updates, het installeren of verwijderen van software. Maar handmatig kan je ook zelf een systeemherstelpunt aanmaken. Onderstaand leest u hoe u dit kunt uitvoeren.
 • Om het systeemherstel in Windows 10 te openen kan je met de rechtermuisknop op het pictogram Deze PC op het bureaublad klikken.
 • Kies vervolgens voor Eigenschappen en open het tabblad Systeembeveiliging.
 • Klik vervolgens op de knop Maken, hier kan je een omschrijving voor het aan te maken systeemherstelpunt opgeven.
 • Klik nu nogmaals op de Maken en wacht tot dit proces gereed is, dit duurt normaliter niet langer dan enkele minuten.
Afbeelding
Systeemherstelpunten verwijderen in Windows 10
Net zoals het handmatig aanmaken van nieuw systeemherstelpunt kunt u ook de oudere systeemherstelpunten handmatig verwijderen. In principe wordt dit ook periodiek door Windows zelf gedaan, maar in sommige gevallen is het nodig om dat handmatig even te doen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met bepaalde systeemherstelpunten, of wanneer de computer geïnfecteerd is geweest.
 • Om het systeemherstel in Windows 10 te openen kan je met de rechtermuisknop op het pictogram Deze PC op het bureaublad klikken.
 • Kies vervolgens voor Eigenschappen en open het tabblad Systeembeveiliging.
 • Klik vervolgens op de knop Configureren.
 • In het scherm wat nu verschijnt kan je onderin op de knop Verwijderen, hierdoor zullen alle systeemherstelpunten verwijderd worden.
 • Vergeet natuurlijk niet op hierna handmatig een nieuw systeemherstelpunt aan te maken.
Afbeelding
Systeemherstel in Windows 10 uitvoeren via de systeemherstelschijf.
Mocht Windows 10 om welke reden dan ook helemaal niet meer opstarten. Zelfs niet in de veilige modus kan je altijd nog gebruik maken van een Systeemherstelschijf van Windows 10 of de installatieschijf of USB-stick met de installatiebestanden. Het gebruik van de systeemherstelschijf is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je vooraf even dient te controleren is de bootsequence van de BIOS van de computer, zodat de computer direct van de systeemherstelschijf kan opstarten. Hoe je de bootsequence kan aanpassen lees je in dit artikel. Hoe je een Systeemherstelschijf kunt aanmaken lees je bij de onderstaande link.
Zodra het systeem eenmaal is opgestart van de systeemherstelschijf krijg je drie opties te zien. Klik hier op de knop problemen oplossen. Waarbij je in het volgende scherm voor de optie Systeemherstel kiest.
Kies nu het betreffende systeemherstelpunt wat u wilt terugplaatsen en volg de verdere procedure, dit is eigenlijk identiek aan het terugplaatsen van een systeemherstelpunt in Windows zelf.
Afbeelding
Windows 10 opnieuw instellen (systeemherstel)
Net zoals in Windows 8 is het mogelijk om in Windows 10 uw computer opnieuw in te stellen. Via deze optie kan je op twee manier de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (de zogenaamde refresh-installatie), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan.
 • Om Windows 10 opnieuw in te stellen klikt u op de startknop en kiest u voor Instellingen.
 • Klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging en klik in het linkermenu op Systeemherstel.
 • Wanneer je op de knop Aan de slag klikt krijg je twee opties, (zie het blauwe kader).
Afbeelding
Via dit scherm kan je op twee manier de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (Mijn bestanden behouden), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan (Alles verwijderen). Het opnieuw instellen van Windows 10 kan op meerdere manieren. Dit kan onder andere vanuit Windows zelf, maar ook via de geavanceerde opstartopties of via een herstelschijf of installatieschijf van Windows 10. Zie de onderstaande link voor meer informatie.
Vragen en opmerkingen.
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt bij het gebruik van systeemherstel in Windows 10 kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen.
Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.
Afbeelding

Terug naar “Windows 10”

cron