1
Naast systeemherstel is het in Windows 10 mogelijk om via twee andere manieren het systeem te herstellen. Namelijk via het Opnieuw instellen van Windows. Hiermee kan je de complete Windowsinstallatie terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is vooral handig wanneer systeemherstel zelf bijvoorbeeld kuren heeft, of wanneer bepaalde problemen met het terugplaatsen van een systeemherstelpunt niet opgelost kunnen worden. Windows 10 opnieuw instellen kent twee mogelijkheden, namelijk met behoud van persoonlijke bestanden en een geheel schone installatie.

Bij beide opties zullen echter wel alle aangebrachte instellingen in Windows 10 en de geïnstalleerde apps verloren gaan. Maak voor de zekerheid wel altijd een back-up van uw belangrijke gegevens, dit om gewoonweg zekerheid te hebben dat uw persoonlijke bestanden daadwerkelijk veilig zijn. Er kan namelijk altijd iets misgaan tijdens zo'n proces waardoor u alsnog uw bestanden kunt kwijtraken.

Windows 10 opnieuw instellen
Het opnieuw instellen van Windows 10 kan op meerdere manieren. Dit kan onder andere vanuit Windows zelf, maar ook via de geavanceerde opstartopties of via een herstelschijf of installatieschijf van Windows 10. De verschillende procedures zullen we hieronder in het artikel apart even bespreken. Als eerste nemen we even de optie waarbij we direct vanuit Windows het systeem opnieuw willen instellen.
Sluit een laptop tijdens dit proces altijd op het netstroom aan, dit om te voorkomen dat het installatieproces vanwege een lege accu wordt onderbroken.
  • Klik op de startknop en kies hier voor Instellingen en klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging.
  • Kies hier in het linkermenu voor Systeemherstel en klik op de knop Aan de slag.
  • Vervolgens krijg je het onderstaande blauwe scherm te zien, waar je kunt kiezen uit twee opties.
Via dit scherm kan je op twee manier de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (Mijn bestanden behouden), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan (Alles verwijderen).
Afbeelding
Vervolgens zal er een controle plaatsvinden van welke wijzigingen er gaan plaatsvinden en welke software u allemaal opnieuw zal moeten installeren. Hiervan wordt er tevens een document op het bureaublad opgeslagen zodat je na het opnieuw instellen van Windows 10 direct kunt zien welke software en/of drivers je allemaal weer moet installeren.
  • Klik vervolgens op Volgende om door te gaan met het opnieuw instellen van Windows 10.
  • Nu verschijnt er nog een extra scherm met informatie over deze procedure.
  • Klik hier op de knop Opnieuw instellen om het systeem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
Afbeelding
Afhankelijk van de snelheid van uw computer kan dit proces c.a een uur of langer in beslag nemen. Uw computer meerdere malen automatisch herstart worden, hier hoeft u verder geen actie bij te ondernemen. Eigenlijk is het een geheel geautomatiseerd proces wat zeer eenvoudig uit te voeren is. Zeker voor de minder gevorderde computergebruikers is dit een waar pluspunt.
Afbeelding
Windows 10 opnieuw instellen met een systeemherstelschijf of installatieschijf.
Mocht Windows 10 om welke reden dan ook helemaal niet meer opstarten. Zelfs niet in de veilige modus kan je altijd nog gebruik maken van een Systeemherstelschijf van Windows 10 of de installatieschijf of USB-stick met de installatiebestanden. Het gebruik van de systeemherstelschijf is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je vooraf even dient te controleren is de bootsequence van de BIOS van de computer, zodat de computer direct van de systeemherstelschijf kan opstarten. Hoe je de bootsequence kan aanpassen lees je in dit artikel. Hoe je een Systeemherstelschijf kunt aanmaken lees je bij de onderstaande link.
Zodra het systeem eenmaal is opgestart van de systeemherstelschijf krijg je drie opties te zien. Klik hier op de knop problemen oplossen. Waarbij je in het volgende scherm voor de optie Deze PC opnieuw instellen kiest.
Via dit scherm kan je net zoals in Windows zelf op twee manieren de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (Mijn bestanden behouden), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan (Alles verwijderen).
Afbeelding

Windows 10 opnieuw instellen via de geavanceerde opstartopties.
De derde mogelijkheid om Windows 10 opnieuw in te stellen is via de Geavanceerde opstartopties, volg hiervoor de onderstaande stappen. Het uiteindelijk proces is natuurlijk identiek aan het eerder genoemde, vandaar dat wel enkel het uitvoeren op deze manier vermelden.
  • Klik op de startknop en kies hier voor Instellingen en klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging.
  • Vervolgens klik je hier op de knop Nu opnieuw opstarten.
  • Nadat de computer is herstart kom je in hetzelfde menu terecht zoals die van de systeemherstelschijf.
  • De verdere procedure is identiek om via deze methode Windows 10 opnieuw in te stellen.
Afbeelding
Vragen en opmerkingen.
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt omtrent Windows 10 opnieuw instellen kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen.
Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.
Afbeelding

Terug naar “Windows 10”