Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41274
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Windows 10 opnieuw instellen

ma 03 aug, 2015 13:52:08

Naast systeemherstel is het in Windows 10 mogelijk om via twee andere manieren het systeem te herstellen. Namelijk via het Opnieuw instellen van Windows. Hiermee kan je de complete Windowsinstallatie terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is vooral handig wanneer systeemherstel zelf bijvoorbeeld kuren heeft, of wanneer bepaalde problemen met het terugplaatsen van een systeemherstelpunt niet opgelost kunnen worden. Windows 10 opnieuw instellen kent twee mogelijkheden, namelijk met behoud van persoonlijke bestanden en een geheel schone installatie.

Bij beide opties zullen echter wel alle aangebrachte instellingen in Windows 10 en de geïnstalleerde apps verloren gaan. Maak voor de zekerheid wel altijd een back-up van uw belangrijke gegevens, dit om gewoonweg zekerheid te hebben dat uw persoonlijke bestanden daadwerkelijk veilig zijn. Er kan namelijk altijd iets misgaan tijdens zo'n proces waardoor u alsnog uw bestanden kunt kwijtraken.

Windows 10 opnieuw instellen
Het opnieuw instellen van Windows 10 kan op meerdere manieren. Dit kan onder andere vanuit Windows zelf, maar ook via de geavanceerde opstartopties of via een herstelschijf of installatieschijf van Windows 10. De verschillende procedures zullen we hieronder in het artikel apart even bespreken. Als eerste nemen we even de optie waarbij we direct vanuit Windows het systeem opnieuw willen instellen.

Sluit een laptop tijdens dit proces altijd op het netstroom aan, dit om te voorkomen dat het installatieproces vanwege een lege accu wordt onderbroken.

  • Klik op de startknop en kies hier voor Instellingen en klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging.
  • Kies hier in het linkermenu voor Systeemherstel en klik op de knop Aan de slag.
  • Vervolgens krijg je het onderstaande blauwe scherm te zien, waar je kunt kiezen uit twee opties.
Via dit scherm kan je op twee manier de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (Mijn bestanden behouden), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan (Alles verwijderen).

Afbeelding
Vervolgens zal er een controle plaatsvinden van welke wijzigingen er gaan plaatsvinden en welke software u allemaal opnieuw zal moeten installeren. Hiervan wordt er tevens een document op het bureaublad opgeslagen zodat je na het opnieuw instellen van Windows 10 direct kunt zien welke software en/of drivers je allemaal weer moet installeren.

  • Klik vervolgens op Volgende om door te gaan met het opnieuw instellen van Windows 10.
  • Nu verschijnt er nog een extra scherm met informatie over deze procedure.
  • Klik hier op de knop Opnieuw instellen om het systeem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
Afbeelding

Afhankelijk van de snelheid van uw computer kan dit proces c.a een uur of langer in beslag nemen. Uw computer meerdere malen automatisch herstart worden, hier hoeft u verder geen actie bij te ondernemen. Eigenlijk is het een geheel geautomatiseerd proces wat zeer eenvoudig uit te voeren is. Zeker voor de minder gevorderde computergebruikers is dit een waar pluspunt.

Afbeelding

Windows 10 opnieuw instellen met een systeemherstelschijf of installatieschijf.
Mocht Windows 10 om welke reden dan ook helemaal niet meer opstarten. Zelfs niet in de veilige modus kan je altijd nog gebruik maken van een Systeemherstelschijf van Windows 10 of de installatieschijf of USB-stick met de installatiebestanden. Het gebruik van de systeemherstelschijf is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je vooraf even dient te controleren is de bootsequence van de BIOS van de computer, zodat de computer direct van de systeemherstelschijf kan opstarten. Hoe je de bootsequence kan aanpassen lees je in dit artikel. Hoe je een Systeemherstelschijf kunt aanmaken lees je bij de onderstaande link.

Zodra het systeem eenmaal is opgestart van de systeemherstelschijf krijg je drie opties te zien. Klik hier op de knop problemen oplossen. Waarbij je in het volgende scherm voor de optie Deze PC opnieuw instellen kiest.
Via dit scherm kan je net zoals in Windows zelf op twee manieren de Windows 10 installatie terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit kan met behoud van alle persoonlijke gegevens en bestanden (Mijn bestanden behouden), of een algehele reset van het systeem waarbij alle instellingen en persoonlijke bestanden verloren zullen gaan (Alles verwijderen).

Afbeelding


Windows 10 opnieuw instellen via de geavanceerde opstartopties.
De derde mogelijkheid om Windows 10 opnieuw in te stellen is via de Geavanceerde opstartopties, volg hiervoor de onderstaande stappen. Het uiteindelijk proces is natuurlijk identiek aan het eerder genoemde, vandaar dat wel enkel het uitvoeren op deze manier vermelden.

  • Klik op de startknop en kies hier voor Instellingen en klik vervolgens op Bijwerken en Beveiliging.
  • Vervolgens klik je hier op de knop Nu opnieuw opstarten.
  • Nadat de computer is herstart kom je in hetzelfde menu terecht zoals die van de systeemherstelschijf.
  • De verdere procedure is identiek om via deze methode Windows 10 opnieuw in te stellen.
Afbeelding

Vragen en opmerkingen.
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt omtrent Windows 10 opnieuw instellen kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen.
Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.
Met vriendelijke groet,

Maxstar


Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast