Pagina 1 van 1

Systeemherstelschijf aanmaken in Windows 10

Geplaatst: 03 aug 2015 13:09
door Maxstar
Steeds meer computers worden geleverd zonder installatieschijf van Windows 10, maar ook als u een (online) upgrade heeft uitgevoerd heeft u geen installatieschijf van Windows 10. Echter is het heel eenvoudig om direct na de upgrade een ISO-bestand aan te maken. Dit kan op twee manieren namelijk met de Media Creation Tool van Microsoft zelf of middels het programma ESD to ISO. Wanneer je middels het media Creation Tool een ISO-bestand wilt aanmaken kan je kiezen dat de ISO zowel de 32 als 64 bit versie gaat bevatten. Met de "ESD to ISO" optie is dat niet mogelijk, en zul je enkel de 32 of 64 bit versie verkrijgen.
In de bovenstaande twee handleidingen staat beschreven hoe je zelf een ISO-bestand van Windows kunt aanmaken. Deze ISO die je op een DVD kan branden of naar een USB-stick kan wegschrijven kan je tevens gebruiken om een schone installatie van Windows 10 uit te voeren. Voor een schone installatie heb je dan geen aparte productcode nodig, Windows 10 zal zichzelf namelijk automatisch valideren op basis van de hardwaregebonden licentie.

Systeemherstelschijf aanmaken in Window 10
Naast het aanmaken van een compleet ISO-bestand voor onder andere het installeren van Windows 10 kan je ook een Systeemherstelschijf aanmaken. Via deze schijf kan je bij opstartproblemen het systeem toch nog opstarten zodat je via de geavanceerde opstartopties het systeem kan herstellen. Wanneer zo'n systeemherstelschijf is aangemaakt op een 64 bit systeem kan je deze natuurlijk niet gebruiken op een 32 bit systeem en andersom. Wanneer je bijvoorbeeld op een andere computer een systeemherstelschijf wilt aanmaken voor je eigen computer moet dit natuurlijk wel dezelfde 32 of 64 bit architectuur betreffen.
  • Klik op de startknop en kies vervolgens voor Alle apps, navigeer nu naar het mapje systeem en klik op het Configuratiescherm.
  • Het oude configuratiescherm kan je ook openen door met de rechtermuisknop op start te klikken en voor uitvoeren te kiezen.
  • Typ hier het commando Control gevolgd door enter waarna direct het oude configuratiescherm geopend zal worden.
  • Klik vervolgens op de optie Systeem en Beveiliging > Back-up maken en terugzetten (Windows 7).
  • In het linker gedeelte van het venster wat nu geopend is klik je op de optie Een Systeemherstelschijf maken.
Afbeelding
  • Plaats vervolgens een lege (beschrijfbare) DVD in het station.
  • Mocht u meerdere optische stations in het systeem hebben selecteer dan het juiste station.
  • Klik vervolgens op Maken om de Systeemherstelschijf aan te maken.
Jammer genoeg is het niet mogelijk om direct een USB-stick aan te maken, zeker voor systemen die niet beschikken over een optisch station is dit wel een gemis. Echter is het natuurlijk wel mogelijk om van de aangemaakte systeemherstelschijf weer een ISO te maken zodat deze weer met behulp van bijvoorbeeld de Windows USB/DVD Download tool naar een USB-Stick weggeschreven kan worden.
Afbeelding Als dit proces gereed is krijg je nog een venster te zien met wat (beknopte) informatie. Onder andere voor welke architectuur (32 / 64 bit) deze systeemherstelschijf geschikt is.
Afbeelding Systeemherstelschijf gebruiken in Window 10
Het gebruik van de systeemherstelschijf is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je vooraf even dient te controleren is de bootsequence van de BIOS van de computer, zodat de computer direct van de systeemherstelschijf kan opstarten. Hoe je de bootsequence kan aanpassen lees je in dit artikel. Zodra het systeem eenmaal is opgestart van de systeemherstelschijf krijg je drie opties te zien.
Afbeelding Problemen oplossen met de systeemherstelschijf in Window 10
Wanneer je nu in het bovenstaande scherm op Problemen oplossen klikt krijg je wederom twee opties. Vanuit hier kan je onder andere kiezen voor Deze PC opnieuw instellen, hiermee kan je Windows 10 op twee manieren terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Deze optie kent twee mogelijkheden, namelijk met behoud van persoonlijke bestanden en een geheel schone installatie.

Verder kan je via de systeemherstelschijf gebruik maken van de commandprompt of het systeem herstellen middels een installatiekopie. Deze dient u dan wel eerder handmatig in Windows zelf aangemaakt te hebben, dit gebeurt namelijk niet automatisch. Daarnaast kan je gebruik maken van Opstartherstel, deze optie is vooral handig wanneer het systeem ineens niet op de normale wijze opgestart kan worden. Via deze optie voert Windows enkele controles en reparaties uit om het opstartproces weer te herstellen. (Hierbij zal er sowieso niets verloren gaan aan uw persoonlijke bestanden en instellingen).

Dan hebben we nog de optie Systeemherstel, hiermee kan je de door Windows 10 en de handmatige gemaakte systeemherstelpunten terugplaatsen. Deze optie is erg handig, zeker als het vanuit de Windows zelf of via de veilige modus niet lukt om een bepaald systeemherstelpunt terug te plaatsen.
Afbeelding Vragen en opmerkingen.
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt bij het aanmaken of het gebruik van een systeemherstelschijf in Windows 10 kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen.
Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.