Update-instellingen in Windows 10

Hier vindt u interessante handleidingen en tips voor Windows 10.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42045
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 8
Ontvangen likes: 11
Contacteer:

#1

03 aug 2015 09:49

In Windows 10 is er heel wat veranderd zo zijn de mogelijkheden van de update-instellingen ook flink gewijzigd. Bij alle eerste versies van Windows was er de maandelijkse updatecyclus ook wel bekend als "patch tuesday". Het lijkt er enigszins op dat Microsoft langzaam van dit concept wil afstappen, het is nu immers mogelijk om direct updates te verkrijgen als deze beschikbaar zijn. Voor de meeste computergebruikers misschien niet de meest aanbevolen optie, vandaar dat Microsoft deze optie nu ook de naam "Insider-versies" heeft gegeven. (Maar hierover later meer).

In de preview van Windows 10 maakte Microsoft hier onderscheid in door het langzame en snelle updates te noemen. Dit was eigenlijk nogal al verwarrend omdat het wellicht de verwachting schepte dat het gehele updateproces dan sneller zou verlopen, maar dat was natuurlijk niet zo. Met de optie "snelle updates" wordt het systeem als het ware real-time bijgewerkt, je ontvangt dan dus de update zodra deze door Microsoft worden vrijgegeven. Dit lijkt in eerste instantie heel interessant, maar kan toch ook wel nadelen hebben zoals updates die nog niet voldoende zijn getest en in bepaalde situaties nog voor problemen kunnen zorgen.

Om reden hiervan heeft Microsoft deze functie wellicht ook aangepast door het de naam Insider-versies te geven. Hiermee wordt eigenlijk al aangegeven dat de updates die via deze weg aangeboden bedoeld zijn voor systeembeheerders en/of ontwikkelaars. Om hier gebruik van de te kunnen maken dient er sowieso een Microsoft-account gekoppeld te zijn aan het Insider-programma van Microsoft.

Update-instellingen in Windows 10
Waar het in Windows 8 nog wel eens zoeken was naar bepaalde instellingen en met name voor Windows Update is dat in Windows 10 een stuk logischer geworden. Naast het oude vertrouwde configuratiescherm zijn de meeste instellingen nu ook via één ordelijk gerangschikt scherm bereikbaar.
  • Om het scherm voor de instellingen te openen klikt u op de startknop en vervolgens op Intellingen.
  • Klik hier op Bijwerken en beveiligen waarna direct het venster met de update-instellingen zichtbaar is.
  • Vanuit dit venster kan je direct naar updates zoeken, voor het wijzigen van de instellingen klikt u op Geavanceerde opties.
Standaard is de optie "Automatisch (aanbevolen)" voor het verwerken van de update geselecteerd. Desgewenst kunt u dit aanpassen naar "Melding om opnieuw opstarten te plannen", hiermee kunt u na het binnenhalen van de updates zelf bepalen wanneer u het systeem wilt herstarten voor het verwerken van de updates. Aangezien dit soms een tijdrovende klus kan zijn, en normaliter ook vaak op onverwachte of minder geschikte momenten werd uitgevoerd kan je dat nu geheel zelf bepalen. Verder kan je hier de optie aanvinken zodat je ook automatisch updates verkrijgt voor andere producten van Microsoft, denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft Office.

Ook is er een optie aanwezig om Upgrades uit te stellen, hierdoor worden nieuwe Windows-functies gedurende enkele maanden niet gedownload of geïnstalleerd. Het uitstellen van upgrades is echter niet van invloed op beveiligingsupdates. Deze optie gebruik je bijvoorbeeld als bepaalde upgrade of vernieuwde functies niet naar behoren werken of voor compatibiliteitsproblemen kunnen zorgen.

Afbeelding

Updates Windows 10 via netwerk en P2P (Peer-to-Peer)
Ook de manier waarop de updates voor Windows 10 worden verspreid is geheel anders dan voorheen. In Windows 10 is het mogelijk om updates van meerdere locaties te downloaden, hiervoor maakt Microsoft gebruik van het P2P-netwerk (peer-to-peer). Via deze constructie worden de updates dus niet enkel van de servers van Microsoft zelf verkregen maar ook van willekeurige computers met Windows 10 waar die update(s) al op aanwezig zijn.

Bij grotere updates kan dit natuurlijk zeer voordelig zijn, op deze manier worden de betreffende updates wellicht veel sneller binnengehaald. Echter is de meeste handige optie van deze functie het delen van de updates in je eigen netwerk, op deze manier kan je de Windows 10 systemen in je eigen netwerk natuurlijk razendsnel updaten. Zeker voor bedrijfsomgevingen een zeer waardevolle functie.

Het delen van updates kan je beperken tot je eigen netwerken of ook het delen via internet toestaan. Standaard is deze optie voor beide actief, bij minder snelle internetverbindingen kan dit wellicht een nadelig effect hebben. In dergelijke gevallen of wanneer je niet wilt deelnemen aan deze functie kan je het geheel uitschakelen of tot je eigen (interne) netwerk beperken.

Afbeelding

Insider-versies downloaden
Deze optie is zoals eerder aangegeven voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars en systeembeheerders voor het testen van updates. Voor de meeste thuisgebruikers is dit een minder interessante optie, want voor het verkrijgen van de Insider-versies moet u sowieso al gebruik maken van een Microsoft-account wat gekoppeld is aan het Insider-programma van Microsoft.

Verder is het mogelijk dat via deze versnelde update-cyclus ook minder stabiele of niet geheel bugvrije updates worden aangeboden. Je kan dit wellicht vergelijken met programma's die nog in een bèta-stadium verkeren, deze updates zijn dus als het ware geschikt voor gebruik maar kunnen nog fouten bevatten of voor problemen zorgen.

Afbeelding

Vragen en opmerkingen
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt bij het updaten Windows 10 kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen. Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.
Plaats reactie

Terug naar “Windows 10”