Adware en Browser Hijackers voorkomen

1
Hoe kunt u adware en Browser Hijackers voorkomen? Steeds meer en meer vormt "adware" en alle andere potentieel ongewenste software in de categorie PUP één van de meest voorkomende computerproblemen. In dit artikel leest u meer informatie over adware en Browser Hijackers voorkomen, en waar u op moet letten bij het installeren van software. Echter worden dergelijke potentieel ongewenste programma's als virus aangezien, maar technisch gezien is het natuurlijk geen virus en vandaar dat een reguliere virusscanner of ander beveiligingspakket ook niet direct alarm slaat bij software in de categorie PUP.

Maar door de enorme toename zie je wel dat steeds meer beveiligingspakketten preventief ongewenste software gaan detecteren als zijnde PUP.optional zoals bijvoorbeeld Malwarebytes Anti-Malware, maar ook Emsisoft Anti-Malware detecteert dergelijke ongewenste software.

Adware en Browser Hijackers voorkomen
Een van de meest voorkomende oorzaken van de aanwezigheid van adware, Browser Hijackers en alle andere potentieel ongewenste software is te wijten aan het installeren van gratis software wat is gedownload van onder andere websites als Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux en andere vergelijkbare aanbieders van gratis software die voorzien zijn van een wrapper en ongewenste software bevatten. Alle gratis programma's die op dit soort websites te downloaden zijn bevatten ongewenste toolbars, browser extensies en allerhande software wat optioneel al dan niet ongevraagd op uw computer wordt geïnstalleerd.
 • Download nooit gratis software van websites zoals Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux en vergelijkbare sites.
 • Download software ook nooit via Torrent, P2P (peer-to-peer) netwerken en Nieuwsgroepen als het ook via de officiële websites is te downloaden.
 • Download gratis software altijd van de website van de maker of fabrikant.
 • Kleine installatiebestanden van c.a. enkele honderden kB's duiden vaak op een speciale downloader of wrapper.
 • In de zoekresultaten staan websites die aangepaste installatiebestanden aanbieden vaak hoog in Google in de vorm van een advertentie, let hier goed op.
 • Wanneer software enkel via bepaalde websites is te downloaden gebruik dan altijd de aangepaste installatiemethode om alle ongewenste software uit te vinken.
 • Ook software aangeboden via officiële websites kunnen gebundeld zijn met optionele software, zoals een toolbar of andere vaak ongewenste software.
 • Door het gebruiken van de aangepaste installatie i.p.v. standaard installatie ziet u vaak sneller of er sprake is van gebundelde software.
Mocht u twijfels hebben over de betrouwbaarheid van bepaalde software kunt u deze natuurlijk indien niet groter dan 64MB laten scannen op VirusTotal, vaak zijn de installatiebestanden van websites als Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux maar enkele honderden kB's groot en dat is al vaak een aanwijzing dat het om een aangepast installatiebestand gaat oftewel een preloader van de software.

Gevolgen van ongewenste software
Alle programma's in de categorie potentieel ongewenste software zijn natuurlijk per definitie niet malware gerelateerd. Tussen adware, spyware en ongewenste software is dan ook best wel een grijs gebied en vandaar dat dergelijke software gewoon als een virus in de volksmond wordt aangezien en dat is niet zo vreemd aangezien dergelijke software gewoonweg hinderlijk is en voor problemen kunt zorgen op de computer. Maar onderstaand leest u wat de gevolgen van de aanwezigheid van potentieel ongewenste software kan zijn.
 • Ongewenste software (adware) kunnen de computer en bijvoorbeeld de gebruikte browsers aanzienlijk vertragen.
 • Adware en Browser Hijackers kunnen pop-ups, en ongewenste reclame veroorzaken en bijvoorbeeld audio advertenties afspelen.
 • Browser Hijackers zijn zo gemaakt dat het wijzigen van de startpagina of zoekmachine van de browser wordt bemoeilijkt.
 • Zoekmachines gerelateerd aan ongewenste software (adware) kunnen uw surfgedrag op het internet in kaart brengen.
 • Gegevens die over u worden verzameld kunnen doorgespeeld worden aan bijvoorbeeld advertentienetwerken of andere derde partijen.
 • Zoekmachines gerelateerd aan ongewenste software (adware) kunnen een risico vormen bij de verspreiding van malware.
Vaak zijn browser hijackers en dubieuze zoekmachines niet voorzien van bepaalde filters die potentieel schadelijke websites filteren, hierdoor neemt het risico op een malware-infectie aanzienlijk toe, hierdoor kunnen bepaalde domeinen die bekend staan voor het verspreiden u via de zoekresultaten bijvoorbeeld eenvoudig doorsturen naar een exploit-kit om vervolgens uw computer te infecteren. Ook advertenties of inline reclame in teksten zoals onderstreepte links met pop-ups kunnen aan malafide domeinen gelinkt zijn.
Afbeelding
Gesloten

Terug naar “Handleidingen en informatie”

ComputerComputer