freenas

Stel hier uw vragen met betrekking tot Linux.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#1

18 apr 2010 17:58

als ik freenas probeer te instaleren
dan krijg ik het welcome to freenas met boot keuze scherm
en daarna krijg ik de melding
processor doesnt support long mode
weet iemand wat er fout gaat of wat ik fout doe

mvg erik
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#2

18 apr 2010 20:10

Download en installeer de juiste (ISO-)versie.
Kijk vooral naar de processor architectuur: AMD of i386 (Intel).
En 32 of 64 bits.

Met deze foutmelding lijkt het mij dat je de verkeerde versie geinstalleerd hebt.
Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#3

18 apr 2010 20:53

ok dan heb ik de verkeerde versie denk ik
want i386 heb ik gezien maar ik heb een moederbord met amd processor
dat wordt dus even zoeken en dan maar weer proberen
bedankt voor de tip

gr erik
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#4

18 apr 2010 21:13

Oke,
FreeBSD (waarop freenas is gebaseerd) draait 'beter' op x86 (=intel) dan op AMD.
Althans: de combi AMD en freeBSD is niet zo stabiel als de combi FreeBSD op een x86.
En een FreeNAS is bijna altijd een dedicated computer.
Als je nog een oud beestje op de kop kunt tikken met een intel-processor, zou ik daarop FreeNAS installeren.
De systeem vereisten zijn laag (x86 processor, 128 MB RAM, 32 MB ruimte op je HDD), dus voor drie/vier tientjes heb je al een (2de hands) computer die ideaal is voor een NAS.
Mocht je die mogelijkheid hebben.

Dat wil niet zeggen dat FreeNAS niet op een AMD kan draaien!
Laat me even weten wat het vervolg is.
Heb zelf enige tijd een FreeNAS gedraaid, maar ben overgestapt op een Debian Fileserver omdat FreeNAS niet toestond om 3rd party-software te installeren. (het lukte mij iig niet).
Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#5

18 apr 2010 22:28

Edit: ff een nieuwe post in plaats van een edit, ivm notificatie.

Heb even gekeken, maar op de officiele download-pagina
zie ik alleen een AMD64 versie.
Mocht deze niet overeenkomen met jouw processor, denk ik dat dit niet gaat lukken.
Dus: voor amd64 is er een freeNAS-versie, anders wordt het echt wel Intel.
Pentium I is al voldoende.

Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#6

18 apr 2010 23:08

of dat over een komt weet ik niet
het zal wel niet want dat ding komt uit 99
en dan wordt het een trip langs de kring loop winkel denk ik
heb de amd versie gebrand en ga die van de week proberen
ik laat het wel even weten of het gelukt is
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#7

22 apr 2010 20:08

met de amd versie heb ik het zelfde probleem
heb een amd k6-3 processor
dus het zal wel uitdraaien op een ander computertje

gr erik
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#8

22 apr 2010 20:32

erik007 schreef:heb een amd k6-3 processor
dus het zal wel uitdraaien op een ander computertje
Vraag vrienden, buren, kennissen, collega 's etc.
Iemand heeft vast nog wel ergens een Pentium I (of beter) op zolder staan.
Toetsenbord, muis en monitor heb je niet nodig om freenas te draaien.
(Alleen even voor de installatie.)
Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#9

30 apr 2010 10:04

heb ondertussen een pentium 2 geritseld
maar ik krijg nog steeds de zelfde melding
heb al een paar versies geprobeerd
heeft misschien iemand een link naar een versie die werkt met een p2

bvd
gr erik
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#10

30 apr 2010 10:31

Op dit forum gaat het om hetzelfde probleem en daar is het opgelost door de ISO op een CD-R te branden in plaats van een CD R/W.

Voor een Pentium2 is dit de juiste ISO-versie (directe download)

En hier vind je de Setup and User Guide, lees die ook even door.

En nog een tip: let op het bestandssysteem. FreeNAS draait best op UFS (Unix File System).
Let daar op bij het formateren.
Laatst gewijzigd door Chato op 30 apr 2010 10:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#11

30 apr 2010 10:35

ik had het steeds gerbrand op een cd/r
ik ga het weer proberen
bedankt :dank: :dank:
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#12

01 mei 2010 21:42

heb eindelijk freenas aan de gang (gedeeltelijk dan)
heb een nieuwe iso gebrand op een ander merk schijf
maar nu komt het ;(
op een of andere manier wordt de netwerkkaart
niet herkent
heb toen een harde schijf met windows er in gezet
en dan wordt ie wel herkent
wat kan ik hier aan doen
gr erik
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#13

02 mei 2010 09:15

Heb je de autodetect al geprobeerd?
Bij je Console Setup druk je dan op 1 (Assign Interfaces)
Dan krijg je een nieuw scherm met Configure LAN Interfaces
Staat je NIC (netwerkkaart) hierbij?
Als alles goed is staat hier bijvoorbeeld

Code: Selecteer alles

xl0  00:11:22:33:44:55 (up)
auto Auto-detection
Als je NIC niet herkent wordt ga met de pijltjestoets naar autodetection en druk op <ENTER>
Druk nogmaals op <ENTER> (OK) in het volgende scherm als de netwerkkabel aangesloten is.

Wordt ie dan nog steeds niet herkend?
Ga dan naar Cancel
In de Console Setup kies je voor 2 (Set LAN IP Adress).
Beantwoord beide vragen, Mocht je router op DHCP staan kies dan voor Yes en de vraag of je IPv6 wil configureren beantwoord je met No

Als het goed is krijg je nu een URL toegewezen en geeft hij aan dat poort 80 openstaat.

Code: Selecteer alles

You can access the WebGUI using the following URL:
http://192.168.1.5:80

Press ENTER to continue
Wordt de NIC nu wel herkend?
Zeg maar Duncan.
Gebruikersavatar
erik007
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 30
Lid geworden op: 18 apr 2010 17:48
OS: xp

#14

05 mei 2010 19:17

:evil: hhmmmm
het wil nog niet echt lukken
ik doe ipv6 op no en dan enter
dan krijg ik een blauw scherm en dan
geom_label:usfid/4b5de92c17a03d9a removed
geom_label:label for providor ad0a is ufsid/4b5de92c17a03d9a
initializing interface. please wait...killed

en dan weer de console setup met de 8 keuzes
uitzetten gaat ook niet krijg
the operating system has halted
plaese press any key to reboot
wat is hier aan de hand wat kan ik er aan doen
bvd
gr erik
ps zit te denken aan een herinstalatie
Gebruikersavatar
Chato
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 883
Lid geworden op: 05 feb 2010 16:18
OS: Debian, Arch, LFS
FW: Smoothwall
Locatie: Enschede
Contacteer:

#15

05 mei 2010 22:28

FreeNAS heeft blijkbaar hier wat moeite met het labelen van een schijf of partitie (swap-partitie misschien?).
Heb je misschien een USB-schijf aangesloten? Dan deze pas aankoppelen na het booten.
Welke type schijf/schijven gebruik je eigenlijk? IDE, SCSI?
En ben ook wel benieuwd naar de output van fdisk -l.
(Open een shell (Setup Console optie 6), en typ dan fdisk -l )
De shell verlaat je weer met exit.

De melding dat het systeem niet afsluit, maar op 'halted' blijft staan, is niets ernstigs. Die melding zie je wel vaker op servers.
Waarschijnlijk kun je dat wel ergens wijzigen in je BIOS. Weet ik niet, even googlen of een nieuw topic hierover openen.
Het heeft m.i. niets met FreeNAS of FreeBSD van doen.

Als je eenmaal een URL hebt toegewezen, kun je NAS beter besturen vanuit een andere computer.
Dan krijg je een GUI en hoef je niet meer alles vanuit de shell te doen. Mocht je dat handiger vinden.
Als je een URL hebt gekregen, zie je deze boven de setup console staan.
Zeg maar Duncan.
Plaats reactie

Terug naar “Linux”