Ondersteuning Windows Vista stopt op 11 april 2017

Stel hier uw vragen met betrekking tot Windows Vista
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42568
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

Na ruim tien jaar stopt Microsoft op 11 april 2017 met het onderhoud van het besturingssysteem Windows Vista. Hierdoor zal je geen automatische beveiligingsupdates voor je Windows Vista-computer meer ontvangen. Dat heeft onder meer gevolgen voor de bescherming van je persoonlijke gegevens en de veiligheid van je documenten. Ook biedt Microsoft voor deze versie van het besturingssysteem geen drivers meer aan voor nieuwe randapparatuur zoals accessoires, printers en camera’s.

Waarom stopt de ondersteuning?
Windows Vista werd in 2007 uitgebracht en sinds die tijd is ons computergebruik flink veranderd. Bedenk maar eens hoe je je computer tien jaar geleden gebruikte. Nu zijn bijvoorbeeld mobiel en apps de norm, en shoppen, gamen en bankieren we online. Door de verregaande digitalisering en de snelheid waarmee nieuwe technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen is het niet langer mogelijk om Windows Vista up-to-date te houden. Daarom ontwikkelt Microsoft vanaf 11 april 2017 geen onderhoudsupdates meer voor dit besturingssysteem.
In april 2012 liep de initiële ondersteuningstijd ten einde. Deze werd zoals aangekondigd door Microsoft met een periode van vijf jaar verlengd tot april 2017, dat noemen we de uitgebreide ondersteuning.

Wat betekent het dat Windows Vista niet meer wordt ondersteund?
Dit betekent dat je geen maandelijkse beveiligingsupdates meer ontvangt om je Windows Vista-computer te beschermen tegen virussen, malware, spyware en andere veiligheidsrisico’s. Daardoor loop je een verhoogd risico. De risico’s doen zich met name voor wanneer je online gaat.
Behalve beveiligingsupdates installeerde Windows Update ook de benodigde software om de werking van Windows Vista te verbeteren. Bijvoorbeeld nieuwe drivers voor randapparatuur zoals printers, camera’s, accessoires en andere apparaten. Nieuwe hardware of software die op de markt komt, zal dus mogelijkerwijs niet of niet goed werken op je Windows Vista-computer.

Stap over naar Windows 7 of nieuwer besturingssysteem
Gebruik je de computer nog wel regelmatig, dan kan hij misschien nog enkele jaren mee. Overweeg in dit geval wel een upgrade naar Windows 7. Dit besturingssysteem wordt niet meer te koop aangeboden door Microsoft, maar is online nog beschikbaar als downloadlicentie (vanaf € 30). Windows 7 krijgt nog ondersteuning tot januari 2020 en kan je eenvoudig zelf installeren als upgrade van Windows Vista, zonder dat je de hele computer moet formatteren of alle programma’s opnieuw moet installeren.
Plaats reactie

Terug naar “Windows Vista”