Windows XP ondersteuning & beveiliging

Stel hier uw vragen met betrekking tot Windows XP
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42040
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 8
Ontvangen likes: 11
Contacteer:

#1

11 jan 2014 13:23

Zoals reeds bekend stopt op 8 april 2014 de Windows XP ondersteuning door Microsoft en zullen er geen updates en de daarbij behorende beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. Dit heeft natuurlijk direct gevolgen voor de algehele veiligheid van Windows XP, en zeker op de langere termijn als er steeds meer kwetsbaarheden bekend worden, misbruikt worden en niet meer gedicht zullen worden middels een beveiligingsupdate.

Daarnaast is het ook niet zeker of Microsoft Security Essentials nog wel updates van de virusdefinities zal ontvangen, deze worden immers ook via Windows Update verspreid, na 8 april zal het stoppen van de Windows XP ondersteuning dan ook wellicht gevolgen hebben voor de gebruikers van deze virusscanner van Microsoft, en concreet betekent dat, dat het systeem helemaal niet meer beveiligd zal zijn.

Windows XP ondersteuning & beveiliging
Naast het mogelijke feit dat ook de ondersteuning en updates voor Microsoft Security Essentials komen te vervallen hebben diverse testen van onder andere AV-Test en AV-Comparatives aangeduid dat de gratis virusscanner van Microsoft qua detectie van nieuwe (Zero-day) malware helemaal niet zo goed scoort, of zelfs middelmatig.

Wanneer u na het stoppen van de Windows XP ondersteuning toch van het besturingssysteem gebruik wilt blijven maken is het optimaliseren van uw beveiligingssoftware een eerste vereiste, maar ook het verwijderen van andere verouderde software zoals bijvoorbeeld Java, Adobe Flash Player. Ook het gebruiken van een alternatieve browser in plaats van Internet Explorer 8 wat de laatst beschikbare versie is voor Windows XP is aan te raden.

Verouderde software verwijderen
Verouderde software kunnen kwetsbaarheden (vulnerabilities) bevatten, en deze kunnen middels een exploit misbruikt worden om automatisch malware op uw computer te installeren. Het bezoeken van een gecompromitteerde website die naar een zogenaamde exploit-kit linkt kan in dergelijk gevallen al voldoende zijn om geïnfecteerd te raken.
 • Verwijder alle verouderde installaties van Java van uw computer, en indien u Java niet gebruikt of benodigd hebt verwijder het dan bij voorkeur helemaal.
 • Controleer of er ook verouderde versies van Adobe Flash Player en Adobe Reader aanwezig zijn, zo ja verwijder deze en installeer altijd de meest recente versie.
 • Gebruik een alternatieve e-mailcliënt i.p.v. Outlook Express, een goed alternatief is Thunderbird wat ontwikkelt is door Mozilla bekend van de Firefox browser.
Virusscanner installeren of vervangen
Wanneer u gebruik maakt van Microsoft Security Essentials is het aan te bevelen deze te vervangen voor bijvoorbeeld avast! Free Antivirus of Avira Free Antivirus. Beide virusscanner kunnen gratis gebruikt worden en bieden een prima beveiliging tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen.

Wanneer u reeds een betaald antiviruspakket of Internet Security pakket gebruikt kunt u deze natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Hoe lang de antivirusfabrikanten hun beveiligingssoftware nog voor Windows XP beschikbaar houden is natuurlijk niet op voorhand te voorspellen, maar u moet er wel rekening mee houden bij het verlengen van licenties dat ook de ondersteuning voor Windows XP door de antivirusfabrikanten op een gegeven moment wordt gestopt. Dit geldt dan wellicht misschien ook voor de gratis virusscanners op langere termijn.
Malwarebytes Anti-Exploit installeren
Doordat de Windows XP ondersteuning stopt en er geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht is het installeren van Malwarebytes Anti-Exploit een welkome toevoeging voor het optimaliseren van de beveiliging van uw computer. Zoals reeds beschreven kunnen kwetsbaarheden in Windows XP worden misbruikt door exploits, en Malwarebytes Anti-Exploit biedt daartegen real-time bescherming voor Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Java, Adobe Reader, Foxit Reader, Microsoft Office, Windows Mediaspeler, VLC media player, Winamp, QuickTime en Windows Scripting Host.

Malwarebytes Anti-Exploit is gratis te downloaden via deze directe link.
 • Dubbelklik op "mbae-setup.exe" om de installatie te starten.
 • Wanneer u een beveiligingswaarschuwing van Windows en het accountbeheer krijgt staat u het uitvoeren toe.
 • Vooralsnog is Malwarebytes Anti-Exploit alleen nog in de Engelse taal beschikbaar, klik bij dit venster op "OK" om door te gaan.
 • Klik in het welkomstscherm van Malwarebytes Anti-Exploit op "Next" om de installatie te starten.
 • Selecteer vervolgens de optie "I accept the agreement" en klik op next en nogmaals op "Next".
 • Vervolgens krijgt u de installatie locatie te zien, verander deze bij voorkeur niet en klik op "Next".
 • Vervolgens krijgt u de optie om een desktop pictogram aan te maken, vink deze optie desgewenst aan en klik wederom op "Next".
 • Klik vervolgens op "Install" en als de installatie gereed is op "Finish".
Afbeelding

Windows Firewal vervangen
Standaard beschikt Windows XP over een ingebouwde firewall, alleen controleert deze enkel en alleen de inkomende verbindingen en niet de uitgaande verbindingen. En het vervangen van de firewall van Windows door bijvoorbeeld Online Armor van Emsisoft is zeker aan te raden als u na 8 april gebruik wilt blijven maken van Windows XP. De Online Armor firewall is een zeer uitgebreid beveiligingspakket en is tevens uitgerust met een zeer sterke HIPS (Host Intrusion Prevention System), deze programmabeveiliging zorgt ervoor dat er eigenlijk helemaal niets zonder uw toestemming op de computer geïnstalleerd kan worden, dus ook geen malware dat via bijvoorbeeld kwetsbaarheden uw systeem probeert binnen te dringen.

De bescherming van een firewall wordt mede bepaalde door u als gebruiker, het goed instellen c.q. configureren is dan ook erg belangrijk.
 • Dubbelklik op "OnlineArmorSetup.exe" om de installatie te starten.
 • Zoals u in het eerste scherm kun lezen is het aanbevolen, om tijdens de installatie alle andere programma's af sluiten.
 • Wanneer er reeds een andere firewall is geïnstalleerd dient u deze te verwijderen, dit geldt niet voor de ingebouwde firewall van Windows deze wordt namelijk automatisch door Emsisoft Online Armor firewall uitgeschakeld.
 • Klik vervolgens op "Volgende" om de installatie te starten, selecteer in het volgende scherm de optie "Ik accepteer de licentieovereenkomst" en klik nogmaals op volgende.
 • Nu krijgt het scherm te zien waar Emsisoft Online Armor firewall zich zal installeren, het is hierbij aanbevolen om de installatiemap niet te wijzigen.
 • Klik in dit scherm op "volgende" in het vervolgscherm voor het aanmaken van de menu start map klikt u eveneens op "volgende", en in het overzicht scherm voor het voorbereiden van de installatie klikt u vervolgens op "Installeren".
 • Wanneer u vervolgens een "Windows Beveiliging" melding in beeld krijgt, plaatst u een vinkje bij de optie "Software van Emsisoft GmbH altijd vertrouwen" en klikt u vervolgens op de knop "Installeren".
  Afbeelding
 • Hiermee wordt de virtuele netwerkkaart die gebruikt wordt door Emsisoft Online Armor op uw computer geïnstalleerd.
 • Wanneer de installatie gereed is krijgt u het volgende scherm te zien, waarbij de optie "Online Armor Starten" standaard staat aangevinkt.
 • Klik vervolgens op "Voltooien" om de installatie af te ronden.
  Afbeelding
 • In het scherm "Welkom bij Emsisoft Online Armor" kunt u aangeven welke versie u wilt gebruiken.
  • 30 dagen probeerversie
  • Premium versie (betaalde versie)
  • Beperkte gratis versie
 • Standaard staat hier de 30 dagen probeerversie geselecteerd, en wanneer deze 30 dagen voorbij zijn zal Online Armor automatisch overschakelen naar de Beperkte gratis versie zodat u deze gewoon kunt blijven gebruiken.
 • Wanneer u in het bezit bent van een licentiecode kiest u voor de optie "Premium-versie"
 • U kunt in plaats van de 30 dagen probeerversie ook direct kiezen voor de Beperkte gratis versie door op deze optie te klikken.
 • Wanneer u de keuze van de versie van Emsisoft Online Armor heeft gemaakt wordt er een veiligheidsscan uitgevoerd en wordt er vervolgens automatisch een product update uitgevoerd.
 • Als de installatie gereed is het noodzakelijk om de computer opnieuw op te starten, klik hier dan ook op de knop "Nu herstarten!".
 • Wanneer uw computer opnieuw is opgestart zal Emsisoft Online Armor firewall het venster scherm tonen.
  Afbeelding
 • Deze zogenaamde leer modus van Online Armor controleert uw systeem, hierbij worden bepaalde instellingen automatisch in Online Armor verwerkt, onderbreek deze leer modus die c.a. 2 minuten duurt dan ook niet.
 • Voer ook tijdens dit proces bij voorkeur niets anders uit, maar wacht geduldig totdat de leer modus gereed is en Online Armor is opgestart.
De meeste gebruikers van Emsisoft Online Armor firewall zullen zich prima kunnen redden, de informatie die in het programma wordt weergegeven is duidelijk. Mocht u toch iets meer willen weten over een bepaalde functie of optie dan kunt u voor vragen kunt eveneens op het forum terecht.

Laat u niet ontmoedigen door de hoeveelheid functies in Emsisoft Online Armor firewall. Online Armor firewall is een zeer goede firewall en echt heel gemakkelijk in gebruik en vergt weinig beslissingen van de gebruiker.
Voor de experts die liever alles zelf bepalen is het ook mogelijk om dit te doen. Er zijn veel opties beschikbaar, in de Geavanceerde modus zijn zelfs nog meer opties beschikbaar.

Overige informatie
De uiteindelijke beveiliging licht natuurlijk voor een groot deel in handen van de computergebruiker zelf, het download- en surfgedrag heeft hier onlosmakelijk mee te maken. De gebruiker is immers nog steeds de zwakste schakel in de keten van computerbeveiliging, en dan kunt u nog zoveel beveiligingssoftware installeren maar veilig computergebruik heeft u natuurlijk geheel in eigen hand.

Middels de aanwijzingen in dit artikel kunt u de beveiliging voor Windows XP optimaliseren, u kunt een malwareinfectie natuurlijk nooit voor de volle 100% voorkomen maar middels het gebruik van de juiste beveiligingssoftware wel beperken. En met de combinatie van de bovengenoemde beveiligingssoftware kunt u ook na 8 april in principe nog gewoon gebruik blijven maken van uw computer, ook al is de Windows XP ondersteuning door Microsoft stopgezet. Voor vragen en of opmerken omtrent dit artikel kunt u natuurlijk altijd op het forum terecht.
Plaats reactie

Terug naar “Windows XP”